free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Anyajegy – menjen vagy maradjon?

Radnai Anna         Címkék: anyajegy, bőrgyógyász, egészség, melanoma, szépség 1 hozzászólás

Ellenőriztetni és "beméretni" senkinek sem felesleges így a nyári forróság küszöbén. Rettegni azonban nem kell tőlük: fókuszban az anyajegyek.

Van, akinek egy anyajegy láttán rögtön a melanoma jut az eszébe, mások pedig súlyos szépséghibának találják az apró pöttyöket a bőrükön, de levételét veszélyesnek tartják. Az igazság az, hogy rengetegféle anyajegy létezik, és a bőrgyógyász hivatott eldönteni, hogy melyikkel mit kell, illetve lehet kezdeni. Egy azonban biztos: egy profi anyajegylevétel sosem veszélyes.

Egy bulvárlap galériájában nézegettem az idei Miss Hungary-jelölteket és az őket mustráló "bírákat". Sok minden járt a fejemben azzal kapcsolatban, hogy vajon milyen érzés lehet egy ilyen jellegű megmérettetésen részt venni, és ahogyan olvastam a képeknek adott címeket, csak megerősödtek bennem ezek a gondolatok. Az egyik kép témájául az akárhányas számú versenyző popsiját választotta a fotós, s a klaviatúrával foglalatoskodó kollégája a következő címet helyezte a kép mellé (kb. – nem emlékszem szórol szóra): "semmi narancsbőr, mégis hibás a bőre!" Minél többet néztem a fotót, annál értetlenebbül álltam az idézett komment előtt. Egyrészt az a bizonyos popsi olyan tökéletes volt, hogy szerintem önmagában megérdemelte volna a koronát, másrészt a "bőrhiba", ami egyesek szerint oly nagy mértékben csökkentette a versenyző küllembeli érdemeit, nem volt más, mint néhány kiálló, de nagyon apró, barna anyajegy derék tájt.


A kép illusztráció

Nem mintha a kiálló anyajegyeket pártolnám, sőt magam is leszedettem már párat, és a cikk egyébként éppen erről fog szólni, de akkor is: hogy egy szépségversenyen azt (a popsit), ami tényleg tökéletes, ilyen koholt váddal söpörjék a szőnyeg alá?! Mindenesetre nem tartom kizártnak, hogy amennyiben a formás hátsó fiatal tulajdonosa karriert akar építeni a szépségiparban, előbb-utóbb valóban meg kell szabadulnia a sötét pöttyöktől. Elmondom, ebben az esetben mi vár rá.

Ha egy anyajegyet valaki le akar szedetni, akkor a bőrgyógyász először is  dermatoszkópos vizsgálattal el fogja dönteni, hogy a halálra ítélt kitüremkedésnek milyen a "score-értéke". A dermatoszkóp egy nyeles, hengerfejű kütyü, amit a szakember éppúgy használ, mintha nagyító lenne, és azzal akarná szemügyre venni az anyajegyet, a score-érték pedig az adott anyajegy veszélyességi fokát mutatja. (Létezik egy úgynevezett video-dermatoszkóp is, de ez a mi szempontunkból teljesen mindegy, nem lesz nekünk jobb attól, ha ilyennel vizsgálnak. A gép nagyon drága, az állami szakrendelőkben tuti nincs, és igazából a bőrgyógyászoknak jelent bizonyos szempontból könnyebbséget a használata – például egy fél óra leforgása alatt magától kiadja azt az eredményt, amit a kézi  dermatoszkóppal a bőrgyógyász rögtön lát, ezenkívül el lehet benne raktározni korábbi vizsgálati eredményeket, ami azért jó, mert így könnyen nyomon követhető, mit változott az idők során a kontrollvizsgálatra "visszahozott" anyajegy.)

http://sites.google.com, www.anyajegyvizsgalat.hu
Dermatoszkóp és video-dermatoszkópos vizsgálat

Egyébként háromféleképpen lehet megszabadulni tőlük: lézerrel, sebészeti úton vagy elektrosebészeti úton. "Az egy bizonyos score-értéket már elérő, tehát veszélyes anyajegyeket mindenképp levételre javasoljuk" – mondta dr. Kalán Júlia bőrgyógyász, akitől azt is megtudtam, hogy ezeket ráadásul csakis sebészeti úton távolítják el, mert később szövettani vizsgálatot végeznek velük. Azok az apró barna pöttyök, amikkel én kopogtattam be a doktornőhöz, csak esztétikai szempontból zavartak (nem mondok ellent magamnak: ha a fent említett popsinak ez volna az ára, megtartanám az anyajegyeket), meg azért, mert az egyik mindig beakadt az övembe – de megkérdeztem, hogy akit ilyen szempontok nem befolyásolnak, annak mikor kell jobb meggyőződése ellenére is orvoshoz fordulnia.

"ABCDE" – válaszolta erre ő, én meg néztem furcsán, de aztán mindent elmagyarázott. Először is, nemcsak a karon vagy az arcon, hanem testünk valamennyi pici pontján figyelnünk kell az anyajegyeket, hogy: A mint aszimmetria – szimmetrikus-e a formája, B mint border (határ) – szabályos-e a széle, C mint color (szín) – egy színű-e az egész, D mint diaméter – változatlan-e a mérete, és E mint evolúció – változatlan marad-e minden szempontból? Amennyiben e kérdések bármelyikére "nem" a válaszunk, vagy ha az anyajegy magától vérezni kezd, esetleg kifekélyesedik, akkor fel kell keresnünk egy bőrgyógyászt, hogy vizsgálja meg a kérdéses anyajegyet a már említett dermatoszkóppal.Az én anyajegyeim teljesen ártalmatlanok voltak, úgyhogy lézerrel is el lehetett őket tüntetni. Előtte egy kicsit izgultam, és nem is akartam hiúságból akár a legkisebb veszélynek kitenni magam, de az orvosom megnyugtatott: "Egy jó levétel sosem veszélyes." A vele kapcsolatos korábbi tapasztalataim alapján egy csepp kétely sem merült fel bennem, hogy az én "levételem" jól fog sikerülni, de arra nem számítottam, hogy még az érzéstelenítő sem fog annyira fájni. Aztán már nem éreztem semmit, illetve az egyik delikvens ellen irányuló lézerlövetek kereszttüzében egy kis melegséget. Hallottam, ahogyan nagyon picit serceg a bőr, majd a doktornő egy kis ideig még törölgette a lézerezett bőrfelületet (úgy képzeltem, hogy kitörölte a lézer által ejtett lyukból az odakerült anyagokat), és már vége is volt az egésznek. Két hónapig nem szabad hogy nap érje, és amíg be nem gyógyul, nem is vizezhetem össze a kezelésbe vett testrészeimet.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés