free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kora tavasz a piacon

Borsa         Címkék: egészség, kaja, tipp, vásárlás, zöldség 1 hozzászólás

Egyre több zöldség kéredzkedik be a piacosok pultjaira, de figyelem: ezek egy része nem napon érlelt, vitamindús finomság. Ne csak a külsőt szemlézzük!

Az elmúlt hetekben majd minden cikkünkben szerepelt az a kitétel, hogy most már tényleg közeleg a zöldek szezonja, és lejövünk végre a gyökérzöldségekről, télire vermelt kelfélékről, jöhetnek az újdonságok. Igen ám, de az idei tél elég hosszúra nyúlik, a múlt héten még fagyott éjszakánként, és bár nyakunkon a húsvét, a napsütés csak a napokban tartós vendég. Éppen ezért alaposan körülnéztünk a piacon, hogy mi az, amiből gazdálkodhatunk, ha némi vitamint szeretnénk magunkhoz venni.


Nézegess kora tavaszi zöldségeket!

Mire ez a cikk megjelenik, már megkezdődik a medvehagyma szezonja, amiből ottjártunkkor a piacon egy levelet sem leltünk, mostanra azonban már kapható néhány helyen. Ebből létezik termesztett változat, illetve vadon termő is – ez utóbbinak egy kicsit karakteresebb az íze. Aki tartózkodóan áll a medvehagymához, az mindenképpen most vásároljon, mert így a szezon kezdetén még zsengébbek a levelei, harmatosabb a zamata, mint a szezon vége felé, amikor rendesen bedurvul a fokhagyma-hagyma aroma a levelekben.

Amit a fotózáskor nem leltünk még, de a napokban már több árusnál is feltűnt, az a zöldborsó. Az egészen friss, szinte még szemek nélküli bébiborsó elképesztően finom csemege – egy kis vajas párolással remek köret minden mellé –, azt azonban érdemes tudni, hogy ez a felhozatal – ha nem import – még javában melegházban termett. Ez önmagában nem baj, azonban ahhoz, hogy már most szedni tudják, elég tisztességesen kellett műtrágyázni a földet. Aki nem bírja ki az igazi szezonig – május végétől egész nyáron át tart majd –, az se fogyasszon belőle túl sokat, és a gyerekeknek se nagyon adjuk, bármilyen csábító is.



Hogy mit leltünk a piacon? Egyrészről szinte mindent, amit egész télen is. Paradicsom, paprika, padlizsán, cukkini, karalábé és a többi. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy még most, a tavasz kezdetén is ezek a zöldségek bizony import áruk, nálunk még üvegházban sem teremnek ilyentájt. Ez azért fontos, mert bár jól hangzik márciusban a grillezett padlizsán paradicsomsalátával előételnek, de egyrészről ne is reménykedjünk a nyári ízvilágban – leginkább semmilyen, maximum fűszeríze lesz –, másrészről gondoljuk át egy kicsit, hogy mi az ára annak, hogy egyáltalán a tányérunkra kerülhet. Ahhoz, hogy hozzánk éppen éretten érkezzen, gyakorlatilag zölden szedik le a paradicsomot, paprikát etc. Mielőtt kamionra/hajóra pakolnák, egy kicsit megpermetezik ezzel-azzal, hogy kibírja az utat, ne induljon be túl gyorsan az érési folyamat, majd némi hűtőházas várakozás után kikerül a pultokra. Ahol nagyon szépen elüldögél, akár hetekig is. Borsamunkatárs tavaly egy karácsony táján vásárolt (egyébként teljesen íztelen) paradicsomot őrzött meg kísérletképpen márciusig, amikor még olyan állapotban volt, hogy biliárdozni lehetett volna vele. Igazából ezek, a nálunk nyár közepe táján érő zöldségek csak illúziókeltők, beltartalmuk össze sem vethető egy igazi, napfényen nevelkedett példánnyal. Hogy a műtrágyák, permetszerek hatását már ne is említsük.



A piacokon egyébként a pultról áruló, magukat termelőknek láttató árusok jó része a nagybani piacon szerzi be az áruját. Mi a földes körmű néniknél még csak burgonyát, petrezselymet, tavalyi gyökérféléket, babot, diót, sütnivaló tököt láttunk. Náluk kapható még feketeretek, esetleg kelbimbó és cékla is. Na és persze piros retket és újhagymát, spenótot, sóskát is árulnak már. Tekintve az igen napfényszegény és hűvös márciust, a retek egész biztosan melegházi, mivel azonban gyorsan kikel, már érdemes próbálkozni vele, de garantáljuk, hogy húsvét táján már sokkal jobb ízű példányokkal találkozhatunk. Ilyenkor már az újhagymának is nagy keletje van, mint igazi primőrnek, de sajnos mi még csak hagymacsírát láttunk csokrokba kötve, kivétel nélkül mindenkinél. Onnan lehet megkülönböztetni a hagymacsírát az újhagymától, hogy ez utóbbi a gyökér felőli részen dundi, míg a hagymacsíra teljes hosszában egyenes. De sebaj, finom az is, csak nem a növekvő zöldség kicsit csípős, harsogó íze jellemző rá, hanem sokkal édeskésebb, és a zöld része petyhüdt, kicsit nyálkás. A hagymacsírán elég nagy hasznuk van, érdemes alkudni rá, mondjuk nyugodtan a szemébe az árusnak, hogy ez nem is újhagyma.



A spenótot, sóskát már érdemes próbálni, persze ezek sem szabadföldiek még, de már akad bennük vitamin is. Mivel nem tudjuk, mivel és hogyan kezelték, alaposan mossuk meg a leveleket. Legalább fél órát áztassuk kétszer-háromszor váltott bőséges állóvízben, hogy a felületére rakódott homok és föld leülepedhessen.

Kapható már csokorba kötve új sárgarépa, karalábé is. Valójában ezeknek nálunk még csak a magvetése tart, ezért ezek is leginkább import vetemények, azzal súlyosbítva a fentebb írtakat, hogy a földből felvett nitrát – ami a műtrágyázással kerül be – leginkább a gyökerekben halmozódik. Éppen ezért kisgyerekeknek semmiképpen se adjunk még úgynevezett újrépát, mert a nitrát a vérbe kerülve oxigénmegkötő hatással bír, és komoly problémát okozhat egy babánál. A szabadföldi zsenge sárgarépa szezonja májusban jön majd el.

És májusban jön majd az eper is. A most kapható példányok gyönyörűek, vérvörösek, és fogalmunk sincs, hogy állítják elő őket, és mit tartalmaznak. Félő, hogy ha hazai termelőktől származik is, valami nagyon nincs rendben velük. Nyilván egy jeles alkalomra érdemes beruházni fél kilóra belőle, de próbáljuk meg kibírni májusig – már csak az egészségünk védelmében is.



És ha már gyümölcsök. Kapható minden, de azért még tartja magát, érthetően, a mandarin, a banán és a narancs – a citrusféléket most érdemes fogyasztani, mert belőlük tényleg nem lesz nyáron. És van még alma doszt, számtalan fajta, típus és méret közül lehet válogatni. Az őszi almák, ha helyesen tárolták, még most is fogyaszthatóak, bár a héjuk egy kissé megvastagodott már. Érdemes forró vízzel nagyon alaposan megmosni őket, mert általában viaszolással tartósítják - amit elfogyasztani nem igazán érdemes.

Ahhoz, hogy igazi zöldízű primőröket együnk, még egy picit sajnos várni kell. És bármennyire jó érzés sok ezer forintért hazacipelni egy csomó veteményt "végre itt a tavasz!" felkiáltással, legyünk egy kicsit józanok, és gondolkodjunk el azon, hogy mit tanultunk ötödikben biológiából – minek mikor jön el rendelt ideje.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés