free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A zöldenergia sem mindig rózsaszín

- PészM -         Címkék: alternatív, energia, föld, környezet, természetvédelem 0 hozzászólás

A környezetkímélő megoldások és alternatív energiák ugyan a javunkra válhatnak, de azért jó tudni, hogy ilyenkor is csak a kisebbik rosszat választjuk. Az is előny.

Zöldülünk, zöldülünk egyre: ha világnap van, lekapcsoljuk még a villanyórát is, a szelektívet is külön gyűjtjük, és elbattyogunk vele az utca végére. Télen anyagból hurkát hajtogatunk a két ablak közé, bár az persze kérdéses, hogy ebben mennyire a pénztárcánk, és mennyire az üvegházhatás és a globális felmelegedés a hajtóerő. Ha pedig szmogriadó van, páros napokon csak akkor ülünk a kocsiba, ha páros a rendszáma (no de mi van akkor, ha egy hónap 31 napos, és utána 1-je jön, mindkettő páratlan – ezt egy kolléganőm 10 éves gyereke jegyezte meg a korára jellemző éleslátással). Szóval kis apróságokkal is megpróbálunk valamelyest használhatóbb, élhetőbb Földet hagyni az unokáinkra, ha már a jól ismert szlogen szerint tőlük kaptuk kölcsön. Az nyilvánvaló, hogy ezekkel a mindennapos kis semmiségekkel is sokat tehetünk, de amíg ezek némelyikét elérhetjük szimpla takarékossággal vagy egy kis odafigyeléssel/szemléletváltással, addig a jelentősebb problémák megoldása már nem a háztájiban keresendő.Keresik is világszerte: egyre-másra nőnek ki a földből a szélerőművek, hetente új hibrid autóról cikkeznek az újságok, napelemek csillognak a házak tetején, a szántóföldeken pedig a búzát felváltja a biodízelnek való repce. Két dolog hajtja ezeket a keresgéléseket, mindkettő a jövőről szól: nemsokára elfogynak a fosszilis energiahordozók, vagyis a kőolaj, a földgáz, a szén. De amíg még vannak is, az elégetésükkel nyert energia mellékhatásaként felfoghatatlan mennyiségű káros anyagot juttatunk a légkörbe. Alternatív, zöld és kevésbé zöld energiaforrások felé fordul a figyelmünk, de már most erősödnek azok a hangok is, amelyek szerint vigyáznunk kell, nehogy úgy járjunk, hogy egyik kezünkkel adunk, de addig a másikkal elveszünk. Utánajártunk hát, mennyire zöldek a zöld alternatívák, vagy csupán a problémát sikerül elodáznunk térben vagy időben.

Pofonegyszerűnek tűnik a napenergia hasznosítása: a számológépből jól ismert napelemek nagyobb kivitelben is elektromos áramot termelnek, illetve a napkollektorok vizet melegítenek. Ám míg a számológép elfér a zsebben, és a hétvégi telek végében a fekete hordóban csak egy laza nyári zuhanyozásra kell a langyos víz, addig jelentős mennyiségű energia termeléséhez sokkal hatékonyabb napelemek vagy -kollektorok kellenek. Ezek nagy felületen dolgoznak, alacsony hatásfokkal, de ez még nem lenne baj, viszont még a legmodernebb konstrukciókra sem igen adnak a gyártók 10 évnél több garanciát, vagyis ennél nem sokkal több az élettartamuk. Csere esetén pedig ezekből is hulladék, mégpedig mindenféle nehézfémekkel teli, lassan lebomló hulladék lesz.

http://climateofchange.wordpress.com

Azt gondolhatnánk, egy szélkerékkel semmi gond nem lehet, ha eltekintünk attól, hogy nagy és csúnya. Hiszen az élhető jövő érdekében elviselhetünk egy kis vizuális környezetszennyezést, de még olyan is akad, aki kifejezetten méltóságteljes látványnak tartja a nagy, modern kori szélmalmokat. De vajon tényleg csak vizuális az a környezetszennyezés? A zöld gondolat ellenzőinek aligha nevezhető természetvédők néhány helyen már így is vészharangokat kongatnak: a madarakra kifejezetten veszélyesek lehetnek a sebesen forgó rotorok, a zajszennyezés sem elhanyagolható (ez elsőre akár akadékoskodásnak tűnhet, de ha ott élő, kihalás szélén álló állatfaj lennénk, biztos nekünk más lenne a véleményünk), a szerkezet keltette vibráció pedig az egész helyi ökoszisztémára káros hatással lehet.

http://greengoatlawncare.com

Magyarország szerencsére bővelkedik hőforrásokban, ebben örvendetesen a világ élvonalába tartozunk. Ennek előnyeit nem csupán a gyógyvizekre települt wellnesshotelek próbálják meg kiaknázni, hanem egyre több helyen alkalmazzák közvetlenül épületek fűtésére vagy turbinák hajtásával elektromos áram termelésére a hévizeket. A helyzet azonban itt sem teljesen problémamentes. Azzal is számolnunk kell, hogy a csatornákba (és ezzel a folyókba) elvezetett használt víz sokkal melegebb, mint az élővizek, így felboríthatják azok ökológiai egyensúlyát - gondoljunk csak a nyári melegben a Balatonon fellépő algásodásra. Ráadásul ezeknek a vizeknek általában igen magas a sótartalmuk, ami szintén nem előny, hacsak nem direkt halászléfőzés a cél. A dolgot tetézi, hogy a kutakból feltörő vizekkel együtt gyakran éppen a legveszélyesebb üvegházgázok (széndioxid, kéndioxid) is előkerülnek a föld mélyéből. Nem is csoda, hogy ez ügyben már EU-direktíva is született, amelynek értelmében az elhasznált melegvizet vissza kell juttatni oda, ahonnan származik.

www.greencarsite.co.uk

A szmogos dugóban való araszolás után hazaérve elkötelezett zöld örömmel olvassuk a neten az egymást érő híreket: ilyen hibrid, olyan hidrogéncellás autó áll készen a gyártásra. A legtöbben persze sokallják a benzines vagy dízeles modellekhez képest valóban borsosabb árat, és egyelőre sok gondot jelent az akkumulátorok mérete, az egy feltöltéssel megtehető hatótávolság kérdése is. Ezek akár mind el is törpülnének az előnyök mellett, ám azok sincsenek minden kétséget kizáróan tisztázva. Amikor zöldebb autókról hallunk, mindig jusson eszünkbe, hogy a cellákban lévő hidrogént is elektromos árammal (alkalmasint egy gáztüzelésű erőműben termelt árammal) állítják elő, és az sem lehet véletlen, hogy itthon a rengeteg munkalehetőséggel kecsegtető beruházásokra is hány falu mondott nemet, amikor kiderült, hogy nehézfémekkel (ólom, nikkel, réz) teli használt akkumulátorokat bontana szét az üzem.

1. A zöldenergia sem mindig rózsaszín
2. Víz és atomLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés