free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Karamellel szőrtelenítettünk

Borsa         Címkék: cukorgyanta, kozmetika, szépség, szőrtelenítés, tipp 26 hozzászólás

Kipróbáltuk, hogy tényleg annyira jól működő módszer-e a cukorgyantázás, mint ahogy a rajongók állítják. Méricskéltünk, főztünk, és megváltunk a szőrszálainktól.

Nagyon úgy néz, ki hogy az idén átugorjuk a tavaszt és a tél után rögtön a nyár jön, ezért aztán nem a szezon legszebb harisnyáiról, hanem a szőrtelenítésről illene beszélni. A hagyományos gyantázást már kiveséztük, a végleges szőrtelenítés időigényes és drága, szőrösek viszont mégsem maradhatunk. Van egy napjainkban ismét felkapottnak számító technika, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend: a cukorgyantázás. Már az ókorban is használtak, és sokkal kevésbé különleges, mint azt sokan gondolják.A cukorpasztával vagy cukorgyantával kapcsolatban szinte kivétel nélkül mindig azt hallottuk, hogy a használatukhoz egy speciális tanfolyamot kell elvégezni, és az alapanyag, bár rendkívül kiadós, nagyon drága. Megnéztük, vajon tényleg csodaszerről beszélnek-e, vagy a fele már megint csak marketing. A kutatómunka közben ráakadtunk jó néhány, otthon elkészíthető és előképzettség nélkül használható gyantareceptre és videóra. Így hát gondoltunk egyet, és kipróbáltuk. Jöjjön az Íz-i és a Púder rovat koprodukciója, avagy így főzünk és gyantázunk mi.

Türelemjáték indul

A többféle recept közül mi a lehető legegyszerűbbet választottuk ki, nem akartunk pepecselni a hozzávalókkal és az állandó újramelegítgetéssel. A hozzávalókat, két csésze cukrot, fél csésze vizet és fél csésze citromlevet beleöntöttünk egy edénybe, és felraktuk a tűzre. Amíg a cukor teljesen fel nem olvadt, addig a legerősebb lángot használtuk, utána az erős habzás miatt és a tűzhelyünk érdekében lejjebb vettünk a hangerőn. Állandó kevergetés mellett a színe szépen lassan egyre inkább elkezdett sötétedni, bár a legtöbb helyen azt írták, hogy végig erős lángon kell főzni, minket valójában minden egyes alkalommal, amikor feljebb kapcsoltuk a tűzhelyet, azzal fenyegetett, hogy kifut.A folyamat nagyjából fél órát vett igénybe, és az első negyedórában szinte semmi sem történt – utána viszont a karamell szépen lassan elkezdett bebarnulni. A színét úgy ellenőriztük, hogy időnként félrehúztuk a tűzhelyen, hogy a hab kicsit csillapodjon, és a massza láthatóvá váljon. De az is jó megoldás, ha egy fehér tányérra  kicseppentünk egy-egy cseppet próba gyanánt – akkor jó a cukorgyanta, ha sötét mézszínű. Egyébként ezt a legnehezebb eltalálni, ugyanis ha nem elég sötét, akkor túl folyós lesz, és nem lehet lehúzni, ha viszont túl sötétre sikeredik, akkor túlságosan kemény lesz ahhoz, hogy dolgozni lehessen vele.Miután sikerült legyártani a gyantánkat, a legjobb, ha rögtön áttöltjük abba az edénybe, amelyben tárolni szeretnénk, ugyanis miután kihűlt, nem nagyon lehet vele mit csinálni, csak ha újramelegítjük. Mi csak annyit vettünk ki, amennyit szerettünk volna felhasználni, a maradékba a kanál gondosan belekötött, és azóta is várja, hogy újra felmelegítsük. Az a jó, ha miután kihűl, az állaga szilárd, de nem törik, melegen pedig sűrűn folyós. Viszont a használat előtt mindenképpen le kell hűteni, egy kicsit, ugyanis a forró cukorpaszta könnyen okozhat égési sérüléseket. Az általunk legyártott anyag nagyjából 2-3 gyantázásra elég, a szőr mennyiségétől függően, ezalatt értjük a bikinivonalat és lábakat, az első alkalommal ne nagyon próbálkozzon senki azzal, hogy nagyobb adagot készít, ugyanis a megfelelő szín eltalálása igen rizikós, de ha már megvan a kellő tapasztalat, gond nélkül le lehet gyártani egyszerre több adagot is. Az a legpraktikusabb, ha az előre megfőzött mennyiséget több kisebb üvegbe töltjük, így a használat előtt nem kell az egészet felmelegíteni.

Kenjük, tépjük

Miután a kiszedett mennyiséget nagyjából tíz percen keresztül hűtöttük, nekiláttunk a nagy műveletnek. A cukorpasztával történő szőrtelenítés titka a helyes technikában rejlik. A hagyományos gyantával ellentétben itt nem a száliránnyal megegyező, hanem ellentétes irányban kenjük fel a gyantát. A felvitelhez mi egy egyszerű kenőkést használtunk, ami tökéletesen megfelelt a célnak. A szőrszálak így gondosan beleragadnak a pasztába, jobban, mintha a hagyományos technikát alkalmaznánk. Majd egy hirtelen mozdulattal – azzal a bizonyos könnyfakasztóval – a szálak növésével egyező irányban lerántjuk. Nem azt mondjuk, hogy fájdalommentes az eljárás, de korántsem annyira gyilkos, mint a hagyományos gyanta, a titok nyitja a rántás irányában rejlik.Miután ennél a technikánál a rántás a száliránnyal azonos irányban történik, sokkal kisebb az esély arra, hogy a szőrtüszőink begyulladjanak. Mi a textilcsíkos megoldás mellett a hagyományos technikát is kipróbáltuk, ilyenkor a felkenés után várunk nagyjából fél percet, hogy a massza kicsit megkössön, és a jól ismert mozdulattal hirtelen lerántjuk.Ez a megoldás leginkább az érzékeny területeken fog beválni, mint például a bikinivonal. A lerántott darabot aztán golyóvá formáljuk, és újra felhasználjuk. Nem tudjuk, hogy hányszor lehet újrahasznosítani, mi a golyónkat négyszer kentük fel újra, és tökéletesen működött. Mindkét variációnál arra kell figyelni, hogy ne legyen túl vastag rétegben a paszta, ugyanis akkor nem elég hatásos.

Tapasztalataink
   
Az első alkalommal még senki ne várjon csodát, ugyanis mindenkinek ki kell tapasztalni, hogy mennyi anyagot tegyen a lábára, ráadásul az ellentétes irányba való felkenéshez is hozzá kell szokni. Az első alkalom nekünk kétszer annyi időbe telt, mintha a hagyományos, patronos gyantázás mellett maradtunk volna, de csíkról csíkra rutinosabbak voltunk, és ami a legjobb benne, hogy kevésbé fájdalmas, mint a megszokott görgőfejes kínzás. Az utolsó néhány rántásnál már tökéletesen eltaláltuk a mennyiséget, és az első rántásra lejött az összes szőrszál. És az itt-ott rajtunk maradt gyantafoltokat is sokkal könnyebben tudtuk eltávolítani, mint a hagyományos gyantát. Itt nem volt szükség speciális olajra, csak egyszerű langyos vízre. A bikinivonalról meg csak annyit, hogy nem olyan gyilkos ugyan, mint a görgőfejes gyantázás, de még mindig elég fájdalmas.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés