free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A nyuszi idén is trendi

Megyeri Nikolett         Címkék: dekoráció, dizájn, húsvét, tárgy, ünnep 0 hozzászólás

Jártuk az üzleteket, kerestük a megszokott, húsvéti szereplőket, de baromfira alig akadtunk. Szakértő sietett a segítségünkre megválaszolni a rejtélyt.

Húsvét ünnepe a tárgykultúrában tradicionálisan a tojással, a nyuszival - és kis pajtásaival a kiscsirkével és a baribáránnyal -, valamint a barkaágakkal, illetve ezek tetszőleges kombinációival egyenlő. Amikor bevetettük magunkat a városba, hogy felmérjük az idei húsvéti tárgyfelhozatalt, mi mégis az ünnep újfajta vagy legalább a  hagyományost kreatívan értelmező tárgyi megközelítését kerestük, amelynek megtalálásához végül szakértői segítséget kellett igénybe vennünk. De vajon hová lettek a kiscsirkék?

Vagy semmi, vagy tapsifülek

Ünnepi tárgymustránkat a Király utca és környékének üzleteiben indítottuk, hiszen ezektől a dizájnos-művészkedős boltocskáktól vártuk leginkább azt a bizonyos újszerűséget. Ehhez képest azt tapasztaltuk, hogy a boltok egy része azt a megoldást választotta, hogy egyszerűen magasról tesz a húsvétra: nemhogy az árukínálatban, de még az üzlet díszítésében sem fedezhető fel semmilyen utalás az ünnepre. Szívük joga, persze. Az üzletek másik része – és ezalatt főleg virág-, illetve dekorboltokat értünk - viszont legalább már mutatott affinitást a húsvéti ünnepkör irányába, ugyanakkor a felhozatalt nézegetve kedvesen unalmas, közhelyes tárgyak tömkelegével találkoztunk. Natúr tojás, hímes tojás, magában álló tojás, tálba/fészekbe pakolt tojás, szalagon lógó tojás, ép tojás, törött tojás, gyertyatojás, kerámiatojás, különféle hosszúságúra vágott barkák, nyuszi pucéran, nyuszi ruhában, nyuszi egyedül, nyuszik párban, nyuszi répával/tojással a mancsában, cserepet támasztó nyuszi...Feltűnt, hogy a nyuszi legjobb barátja idén a baribárány, ami többféle testhelyzetű és kiszerelésű formátumban is kapható. Az egyik virágüzlet kínálatában aztán felfedeztünk egy, a húsvéti tárgykultúra szempontjából újszerűnek tűnő, ám annál megmagyarázhatatlanabb elemet: a csiszoltüveg kristályt. Ám végül abban maradtunk, hogy az nem a húsvéthoz kapcsolódóan került az ünnepi kirakatba, hanem azért, mert kétségkívül látványosan csillog.Mindeközben viszont lassacskán valamiféle hiányérzet kezdett munkálni bennünk, majd egyszer csak meg is fogalmazódott: eltűntek a kiscsirkék! Ahogy visszapörgettük fejben az addig látottakat, majd visszanéztük az elkészült fotókat is, bizonyossá vált: egy dundi fehér kerámiacsibén és – vegyük ide jóindulattal – egy váza tövében szerénykedő kakaskán kívül sehol egy baromfi! A korábbi években mintha valahogy többen lettek volna, és a színük is sárgább volt… Úgy tűnik azonban, hogy a baribárányok kiszorították őket. Vagy éppen csak idő előtt kifújták őket a tojásból.Következő állomásunk a Vörösmarty téren zajló kézművesvásár volt. Itt nem meglepő módon a népművészeti irányvonalat láttuk érvényesülni: konkrétan hegyekben áll a hímes tojás. Nem is akarunk ebbe belekötni, hiszen ha tetszik, ha nem, ez a vásár elsősorban a turisták igényeit célozza. Ha pedig már hímes tojás, nos, abból tényleg kifejezetten változatos, és minden igényt kielégítő a felhozatal: láttunk itt a legkülönfélébb technikákkal – festés, metszés, írás – készült, a különféle tájegységek népi motívumait felvonultató vagy épp figurákkal díszített tojásokat, sőt, még kerámiatojásokat is. Csak el ne törjenek hazafelé a bőröndben!

1. A nyuszi idén is trendi
2. Hagyományos és alternatívLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés