free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 húsvéti film

Borsa         Címkék: film, húsvét, lista, öt, ünnepi 0 hozzászólás

Elgondolkodtató, hogy amíg karácsonyi filmekkel Dunát lehet duzzasztani, addig a húsvéti filmfelhozatal igencsak szegényes. Azért mi így is tudtunk válogatni.

A húsvéti témakör annyira nem népszerű a filmvásznon, erre valószínűleg az ünnep eredetének érzékeny pontja a válasz, de vannak mozik, amelyeket érdemes megnézni ilyenkor – vagy bármikor –, még ha csak futólag kötődnek is a húsvéti ünnepekhez. Ötös listánk következik megtekintésre alkalmas ünnepi filmekből.

Barabás

Richard Fleischer 1962-es alkotásáról van szó, címszerepben a zseniális Anthony Quinn-nel. Aki kicsit is képben van a bibliai történettel kapcsolatban, annak már beszédes a cím is. Húsvét napján ugyanis Jeruzsálem népe megkegyelmezhet egy halálraítéltnek, a tömeg Jézus helyett Barabást választja, akit így - a törvények értelmében - Poncius Pilátus, római helytartónak szabadon kell engednie.


Barabás a tipikus kételkedő lélek mintaképe, a film a főhős belső vívódására van kihegyezve, bizonyosságra vágyik, de nem találja az útját, talán mondanunk sem kell, hogy Anthony Quinn egyszerűen tökéletes a kallódó főhős szerepében.

Húsvéti parádé

Judy Garland és Fred Astaire neve már magában is garancia a sikerre, így együtt pedig különösen jó párost alkottak. A Húsvéti parádé - a rendező Charles Walters, az évjárat 1948-as - története amolyan Pygmalion-parafrázis, amelyben egy elhagyott Broadway-sztártáncos be akarja bizonyítani nagyravágyó exének, hogy bárkiből képes táncost faragni.


Maga mellé veszi Hannah-t, aki kezdetben ügyetlenül csetlik-botlik, de végül csak kibukik belőle a tehetség, menet közben pedig menthetetlenül beleszeret sármos partnerébe. A mozi a legszebb musicalhagyományokat követi, a hangulata pedig a hollywoodi filmek hőskorát idézi.

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Georges Lautner 1984-es kellemesen kommersz vígjátéka talán a legnépszerűbb húsvéti mozi, amit minden évben képernyőre is tűznek ilyentájt a tévécsatornák. A tipikus francia burleszkvonalat ötvözi az ürügyként használt ünnepi időszakkal és a nőfaló férfi kínszenvedéseivel.


Jean-Paul Belmondo játssza a sztoriban a Casanovát, aki éppen egy 18 éves lányt (Sophie Marceau) készül becserkészni, csakhogy a feleség előtt váratlanul lebuknak. A kínos pillanat hevében kénytelenek kitalálni valamit, így jön az a sztori, hogy az ifjú hölgy nem más, mint a férfi eddig eltitkolt lánya. Ebből aztán jól nem lehet kijönni, főhőseinknek sem sikerül, viszont igazán mulattató másfél órát prezentálnak.

A Passió

Mel Gibson 2004-es passiója hatalmas vihart kavart, egyesek szerint túl véres, túl naturalista, túl hosszú és túl hatásvadász, mások pedig éppen objektivitását, tényszerűségét és megrázó élményét hozták fel védelmére.


Valóban történethű és brutális, de a téma iránti érzékenységet mindenkinek magának kell eldöntenie. Mel Gibson Názáreti Jézus életének utolsó tizenkét óráját vitte vászonra, kirekesztve abból mindenféle ideológiát, és pusztán az eseményekre koncentrált. Kétséges és megosztó munka, de nem lehet elmenni mellette az érintettség jele nélkül, ez egészen biztos. 

Pom-Pom - A csipogó húsvéti tojás

A végére pedig jöjjön egy kakukktojás - ha már húsvét ugye. Egy animációs szösszenet a legnagyobbaktól; Csukás István tollából és Dargay Attila rendezésében. Pom-Pom és Picur kalandjainak húsvéti epizódja, amelyből kiderül, hogy miért jó, ha meglocsolnak minket, mit kell csinálni a tojásokkal, és hogy miért érdemes időben elkezdeni a beszerzésüket. Legyen ez intő példa mindenkinek!
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés