free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyuszitojás és kommersz kölni

Borsa         Címkék: hagyományok, húsvét, locsolás, nyuszi, ünnep 0 hozzászólás

Mostohán bánunk az ünnepeinkkel, a húsvétra ez különösen igaz, hogy ne csak a munkaszünetnek tudjunk örülni ilyenkor, felidézzük a tradicionális ünnepi vonalat.

A mai húsvéti hagyományok specialitása a keresztény kultúrkör és a pogány rituálék keveredéséből született meg. Egyrészt ugye a húsvét a keresztény tradíciókban Jézus szenvedéseinek, keresztre feszítésének és feltámadásának az ünnepe, másrészt pont egy időbe esik a tavaszi napéjegyenlőséggel, a virágba borulással és a természet újjászületésével. Így lehet, hogy a szelídséget jelképező bárány simán megfér a szaporaságot illusztráló nyúllal, a Jézus vérének színét viselő piros tojás pedig az udvarlási rituáléként beépült locsolkodással.

A húsvéti ünnepkör közvetlenül a farsang utáni 40 napos böjti időszakkal kezdődik, maga a húsvét név is arra utal, hogy a masszív nélkülözős időszak után az emberek ezen a napon vettek magukhoz először húst. A böjt alatt a férfiak nemcsak húst nem ettek, de az italtól, a káromkodástól és a mulatozásoktól is tartózkodtak, az asszonyok gyászruhában jártak, és volt, aki csak kenyeret és vizet vett magához ezeken a napokon.

http://cache.eb.com, http://traveleronfoot.files.wordpress.com

A húsvétvasárnapot megelőző virágvasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg az egyház a barkaszentelő körmenettel. A szentelt barkaág a ház megóvására szolgál a népi hiedelem szerint, illetve a feldíszített tojásokat is erre aggatták. Eredetileg ez a barka pálmaág volt, amellyel Krisztust köszöntötték bevonulásakor, de mivel a mi éghajlatunk annyira nem kedvez ennek a növénynek, így lett belőle a nyuszifarokra emlékeztető barka - mediterrán területeken azonban még mindig a pálmaág tölti be ezt a szerepet.

A virágvasárnap után következik a nagyhét - a böjt utolsó hete -, ami tulajdonképpen a testi és lelki megtisztulás ideje, ebből mára többnyire csak a tavaszi nagytakarítás maradt fent nálunk. Nagycsütörtökön a hagyomány szerint Rómába mennek a harangok - és legközelebb csak nagyszombaton szólalnak meg -, falun sokáig élő szokás volt, hogy ilyenkor nem harangszó hív a misére, hanem kereplővel rohangáló gyerekek. A húsvét előtti pénteket hívjuk nagypénteknek, ez Jézus kereszthalálának a napja. Ilyenkor a templomokban passiójátékokat, az iskolákban pedig misztériumjátékokat szerveztek, amelyeken Jézus szenvedéseinek és halálának történetét elevenítették föl.

http://markmallett.com

Ezek többnyire tudvalévő dolgok, de honnan jött a locsolkodás, a nyúlmánia és a kétes eredetű tojások? A locsolás kialakulására egy történet él a köztudatban, mely szerint Jézus feltámadásának hírét hozó feldúlt asszonynépséget vízzel hűtötték le a római katonák, amúgy maga a rítus egyértelműen a népi hagyománycsokorba tartozik. Nálunk a XVII. század óta bevett szertartás a húsvéthétfői locsolkodás, mára azonban már jócskán vesztett népszerűségéből. A víz spirituális és tényleges tisztító jellegére utal - eredetileg ugyanis nem kommersz kölnivel, hanem jéghideg kútvízzel űzték ezt a szokást -, másrészt a tavaszi udvarlási időszak legkiemelkedőbb eseménye is volt, tulajdonképpen egy udvarlási és termékenységi rítus. A vízből kölnivé válás evolúcióját a városi környezet kényszerítette ki, talán ennek is köszönhető a népszerűségvesztés.

www.kerepesfaluhaz.shp.hu

A tojást tojó nyúl már keményebb dió, de erre is él egy legenda, amely szerint Ostera - nem véletlen az ismerős név, innen ered az angol Easter elnevezés is –, egy germán istennő, annyira megharagudott színes tojásokat tojó tyúkjára, hogy azt nyúllá változtatta. A nyúl mindenesetre a szaporaság és termékenység jelképe, és minthogy a húsvét a pogány kultúrkörben termékenységi ünnep is, így kézenfekvő, hogy a nyuszi vette át az emblematikus szerepkört.

A szintén jelképértékű piros tojásokra is van magyarázat, állítólag egy asszony kosarában lévő tojásokat Jézus vére festette pirosra, azonban azok a tojások, amelyeket a csurom vizesre áztatott lányok adtak hálából a legényeknek, már sokkal inkább a szerelem vörösétől izzottak. Ez amúgy a mai napig szokás, hogy a legszebb tojásokat a hozzánk legközelebb állóknak szánjuk.A rengeteg munka, takarítás, lakásdíszítés, vendégvárási mizéria és a nyusziért könyörgő lurkók mellett se nyűgként éljük meg az ünnepet. Tavasz van, a hagyományok pedig szép dolgok, örüljünk az újjászületésnek!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés