free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Van, hogy a lelkünk allergiás

Radnai Anna         Címkék: allergia, egészség, lélek, pszichológia, test 0 hozzászólás

Az allergia népbetegség, ezt tudjuk. Azonban ahelyett, hogy legyintve az egészre végigprüszköljük a nyarat, és kínlódunk, keressük meg a probléma gyökerét.

Az orvostudomány és általában a természettudományok kiemelkedő képviselői minél magasabb szintre jutnak az évszázadok folyamán, annál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az élet spirituális oldalának és az ember lelki képességeinek. A betegségek lelki hátterének létezését egyes földrészeken soha nem kérdőjelezték meg, és lassan a mi "fejlett" kultúránk is ráébred arra, hogy a test, a lélek és a szellem egy "három az egyben csomag", ami végeredményben maga az ember. Valamennyi komponensét figyelembe kell venni, mind a betegségek diagnosztizálásakor, mind pedig a gyógyszeres vagy éppen a nem gyógyszeres terápia meghatározásakor.  A szélsőséges megközelítés szerint nincs is olyan egészségkárosodás, amelynek hátterében ne húzódna valamilyen pszichés probléma, az óvatosabb és elfogadottabb álláspont pedig egyes betegségeket emel ki, mondván, hogy az adott egészségkárosodásnak gyakran pszichés okai is lehetnek, vagy kialakulása lelki sérülésekre is visszavezethető. Az egyik ebből a szempontból kiemelt nyavalya az allergia. Magyarországon a 10 millió emberből 3 milliót érint valamelyik formája. Minden negyedik allergiás náthával küzdő ember egyben asztmás is, a helyzet pedig egyre romlik: évente 10–15 százalékkal nő az érintettek száma. A WHO előrejelzése szerint a Földön 10 év múlva minden második ember allergiás lesz.

Ha már így terjed, nem csoda, hogy egyre inkább a közfigyelem homlokterébe is kerül ez a rendkívül kellemetlen tünetekkel járó teher. (Önmagában az allergia kifejezés gyűjtőfogalomként is értelmezhető, hiszen a túlérzékenységi tünetek bármelyik szerv működését érinthetik.) Egy 2008 végén, Szegeden tartott "Allergianapon" elhangzottak szerint az allergiás megbetegedések hátterében gyakran pszichés problémák (vagy azok is) állnak, és elsősorban az asztma, a szénanátha, a csalánkiütés, a bőrbetegségek, valamint egyes fém- és táplálkozási allergiák esetén érdemes a lelki hátteret is felmérni.Az okok feltárásában akkor kell igazán ezzel az opcióval is foglalkozni, ha az allergiás tünetek vizsgálatakor az orvos nem tudja kimutatni az allergént, vagyis nem található egyetlen olyan anyag sem, amelyik biztosan okolható lenne a kiütésekért vagy egyéb kellemetlenségekért. Az említett rendezvényen dr. Szendi István pszichiáter tartott előadást a témában, és mint elmondta, a csalánkiütések 70 százalékában például nem lelnek a tünetre egyértelmű magyarázatot. A dolgot bonyolítja, hogy gyakran már a szervezetben egyébként is meglévő allergiás mechanizmusokra épülnek a pszichés tényezők, úgyhogy végeredményben minden allergia mellett lehetnek lelki problémák is, illetve nagy valószínűséggel nem tesz jót az éppen allergiás tünetekkel küzdő betegnek a stressz, vagy az, ha súlyosabb lelki problémák adódnak az életében (akkor sem, ha betegsége alapvetően nem lelki eredetű).

www.lakemaryallergy.com

A test és a lélek – bár sokak tapasztalata szerint nem elválaszthatatlanok – összetartozása úgy tűnik, olyan komplikált, hogy az ember háromdimenziós létében még nem volt képes mindezidáig tökéletesen feltárni. A szakember egy példával is rávilágított, hogy miként bonyolódhat az allergia háttere "lelki vonatkozás plusz kimutatható allergén" szintűre: a depresszió például, ami önmagában egy pszichés betegség, képes megváltoztatni az érintett immunrendszerét, minek következtében a szervezet különböző hatásokra adott reakciója is megváltozik.

Nehéz tehát pontosan felmérni, hogy hány allergiás ember kórisméje gyökerezik a lélek bugyraiban. Nem árt az óvatosság sem! Igaz, hogy ha az allergiatesztek negatív eredményt hoznak, akkor mindenképpen érdemes pszichológushoz, illetve pszichiáterhez fordulni, ugyanakkor nem kell feltétlen rászállnunk pollenekre érzékeny kedvesünkre a lelki vonatkozások hangoztatásával! Hogy a már említett mértékben növekszik az allergiások száma, nagyrészt például a környezetszennyezés miatt van. (Abba most inkább ne menjünk bele, hogy vajon csupán a mérgező anyagok szervezetünkre gyakorolt hatásától szenvedünk vagy egyben tudatalattink tiltakozik az allergiás tünetek produkálásával az ellen, hogy tönkretesszük a Földet.) Allergiás tünetek esetén tehát ne szaladjunk mindjárt lélekdokihoz, először a bőrgyógyászt, a pulmonológust és az allergológust érdemes felkeresni (attól függően, hogy pontosan milyen tünetektől szenvedünk.)  Ha időpocséklásnak bizonyul a szakrendelőkben tett látogatás, vagyis egyik orvos sem tud egyetlen allergénnel sem előállni, célszerű pszichiáterhez, pszichológushoz fordulni. Szendi István hatékonynak tartja a hipnózist a kizárólag pszichés eredetű allergia kezelésében, de természetesen nem ez az egyetlen módja van a javulás elősegítésének. Amennyiben egy trauma okozza a tüneteket, úgy segíteni kell feldolgozni a szörnyű tapasztalatot, egyébként pedig a megfelelő stressz- és konfliktuskezelés gyakorlása, az allergiás tüneteket okozó inger elfogadása (vagy kiiktatása) lehetnek hatékony eszközök a cél, vagyis a gyógyulás eléréséhez.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés