free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Húsvét a kilencvennapos alatt

Borsa         Címkék: diéta, húsvét, kaja, kilencvennapos, recept 0 hozzászólás

Nagyon kell a kitartás. A húsvét alatt fegyelmezetten diétázni nem kis kihívás, de muszáj megpróbálni, így már előre megvannak a receptek is. Optimisták vagyunk.

Már amikor elkezdtem a kilencvennapos diétát számoltam vele, hogy nem úszom meg a húsvétot. A legelején elkezdtem felkészülni rá, hogy ez egy olyan ünnep lesz, amikor nem zabálhatom magam tele mindenféle finomsággal, és most úgy érzem, lélekben kész vagyok rá, hogy végignézzem, amint családtagjaim harmadszor is megtöltik a tányérjukat. Igazából nekem nem is a nagy sonkaevészet az igazi kísértés, hanem a sütemények. Anyósom elképesztő leveles diós papucsa, orbitális csokitortája, én is elég jókat sütök - nem ragozom, nehéz lesz. Nagyon remélem, hogy a tál felé nyúló kezemet megakaszthatom azzal a gondolattal, hogy annyira látványosan működik a fogyókúra, nem érdemes elszúrni egy komolyabb kilengéssel.


Így készül a kelbimbó barnarizzsel

Mert tényleg az van, hogy egyre másra jönnek a visszajelzések, akivel három héttel ezelőtt, vagy még régebben találkoztam utoljára, mind felkiált, ha meglát: fogytál? De jól nézel ki! Továbbra sem tudom, hogy hány kiló mehetett le eddig, azt a bizonyos fehér nadrágot, amit becéloztam, még nem mertem felpróbálni – szerintem még nem is menne rám –, de az biztos, hogy a pólóim továbbérnek a derekamon, a januárban vásárolt farmeromat már nem tudom hordani, mert olyan bő, hogy tök hülyén nézek ki benne, ha felveszem, és egy övvel próbálom magamon tartani. Szerencsére már nem teher annyira a gyümölcsnap sem, most megint egész könnyedén veszem az akadályokat. Igazából nem tudom, hogy pontosan mikor jár le a kilencven nap – talán a felénél tarthatok, de az igazság az, nem tudom elképzelni, hogy újra "hagyományosan" étkezzem. De ezen majd ráér akkor töprengeni, most vissza a húsvéthoz.



Ha négy napnak veszem az ünnepeket, nagypéntektől húsvéthétfőig, akkor pont mind a négy diétás napot végig kell csinálni ünnepi körülmények között. A gyümölcsnap, az gyümölcsnap, én lehet, hogy egy kis görög, vegyszeres, import eperrel azért ünnepivé teszem. Fehérjenapra ott a sonka és a tojás, igazából csak egy kis salátát kell hozzá összeütni, és hibátlanul belehelyezhető a diétába. Szénhidrátnapra tartogatom a sütiket – azt hiszem, aznap semmi mást nem is fogok enni, de lehet, hogy a végére rosszul leszek. A keményítőnapon viszont nagyon kellett okoskodnom, hogy egy olyan ünnepen, amikor a hús az asztal főszereplője, mit főzhetnék, hogy még egy kicsit ünnepinek is érezhessem. Végül is két köretet variáltam össze egy fogásnak, és kiderült, hogy remekül kiegészítik egymást. A mézzel egy kicsit karamellizált kelbimbó és a medvehagymás barna rizs nagyon laktató és finom párosnak bizonyult, ezt fogom magammal vinni keményítőnapon a családi ebédre. És nem adok senkinek.

Így készül

Rizs:
Egy csésze barna rizst nagyon kevés olajon picit átforrósítunk, majd feleresztjük bő kétcsészényi vízzel. Megsózzuk, és lefedjük. Amikor felforr, takarékra tesszük, és csendesen főzzük. Ha minden vizet magába szívott, és még keménynek érezzük a szemeket, pótolgatjuk a vizet, és addig főzzük, amíg megpuhul (A barna rizs sosem lesz annyira puha, mint a hántolt!) Amikor úgy látjuk, hogy már csak pár perc van a főzés befejezéséig, egy nagy marék medvehagymát megmosunk, és vékony csíkokra vágjuk. Az utolsó percekben keverjük a rizshez, és lefedjük az edényt, elzárjuk a lángot. Mire a rizs az összes vizet magába szívja, a medvehagyma is összeesik, és átadja jellegzetes ízét a rizsnek. Aki szereti, még a főzés elején egy kevés só nélküli ételízesítőt is adhat hozzá.



Kelbimbó:
Fél kiló kelbimbót megtisztítunk, a nagyobb szemeket félbevágjuk. Egy kevés olívaolajon négy-öt szál újhagymát kezdünk pirítani, majd rászórunk egy csapott kávéskanálnyi köménymagot, és azt is pirítjuk egy rövid ideig. Ekkor rászórjuk a kelbimbót, kevés vizet öntünk alá, sózzuk, és puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte, és puha, de nem széteső a zöldség, szűk evőkanálnyi mézet (lehetőleg hárs) csorgatunk rá, és folyamatosan kavargatva megpirítjuk a kelbimbót. Az utolsó pillanatban megszórjuk némi frissen őrölt borssal, és már tálaljuk is.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés