free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mi lesz veled magyar divat?

Borsa         Címkék: bezárás, bolt, divat, gazdaságiválság, tervező 1 hozzászólás

A magyar divat bajban van, legalábbis mi a mostanában bezárt boltok számából erre következtetünk. Körbenéztünk, hogy melyik szalonoktól kellett búcsút vennünk.

A magyar divat eddig sem volt valami fényes helyzetben, azonban nagyon úgy néz ki, hogy a gazdasági válság még inkább visszaszorítja a hazai tervezőket, ugyanis az elmúlt időszakban néhány magyar márka bezárta belvárosi boltját. Utánajártunk, hogy mi történt a pesti divattal.

Náray Tamás

A köztudottan hisztis és olykor bicskanyitogatóan arrogáns tervező Budapest egyik legszebb szalonjával büszkélkedhetett az Irányi utcában, a hatalmas boutique nemcsak egy apró lyukban húzódott meg, hanem egy patinás ház teljes alsó szintjét harcolta ki magának. Azt hittük, hogy Náraynál menőbb tervező nincs is az országban, az egyik legnagyobb kereskedelmi tévé szinte minden produkciójához ő tervezi a ruhákat, és olyan celebek is akadnak szép számmal, akik rendre Nárayban lejtenek, gondoljunk csak Medveczky Ilonka nénire vagy Ördög Nórára.Azonban gyanítjuk, hogy a hatalmas alapterületű üzlet igencsak kifogott a tervezőn, ugyanis nemrégiben kénytelen volt bezárni a kapuit, olyannyira, hogy még a hatalmas logók is lekerültek a kirakatok tetejéről. Náray Tamásra már csak két semmitmondó szócska emlékeztet minket a nagy üvegajtón: ruházati üzlet. Valószínűleg a vevőket is váratlanul érte a bolt bezárása, ugyanis ottlétünkkor egy gyanútlan vevő próbált meg bejutni a teljesen üres üzletbe. Nem tudjuk, hogy mi lesz Nárayval, marad neki a celebvilág és a kereskedelmi tévében való jelmeztervezés, vagy készül a hatalmas kitörésre, és néhány hónapon belül szalont nyit Párizsban a Chanel mellett. Mi mindenesetre izgatottan várjuk a fejleményeket.

Aquanauta

Az Aquanauta egy nagy reményekkel teli tervezőtriónak indult, matyó mintás kollekciójuk, ami tökéletesen ötvözte a mai divatot a népi elemekkel igen nagy sajtóvisszhangot kapott, mi akkoriban szentül meg voltunk győződve arról, hogy az Aquanauta karrierje teljes mértékben sínen van, ráadásul a reklámguru és frontember Geszti Péter is tőlük rendelte meg a fellépőruhákat a nagy visszatérés alkalmából. Mi kellhet még? Sajnos a gyakori sajtómegjelenések és a szponzorok sem tudták megmenteni az Aquanauta Zrínyi utca 12. szám alatt található boltját, annyira nem, hogy napjainkban a turisták által közkedvelt utcában a szalon helyén egy virágbolt üzemel.Bár a honlapon még mindig fent van a Zrínyi utcai cím is, a designerruháknak már hűlt helye. A márka ugyan nem vonult ki a piacról, de az abszolút előkelő helyen lévő üzlettől sajnos meg kellett válniuk, és mi már jó ideje nem is hallottunk felőlük, pedig, az etnóőrületnek köszönhetően most tényleg lenne helye a lányok által favorizált matyó mintának az üzletek polcain.

Vágó Réka

Vágó Réka azért van speciális helyzetben, mert a szezononkénti 10–15 különféle cipő nem foglal nagy helyet, így aztán szinte bárhol elfér a portékája, azonban az elmúlt években ő is néhányszor költözni kényszerült. Legutoljára a Blanco névre hallgató boltból kellett venni a sátorfáját, ugyanis a Lázár utcában található apró üzletnek még a csekély mérete ellenére sem sikerült túlélnie a gazdasági válságot, így aztán cipőket és táskákat árusító bolt bezárta a kapuit a nagyközönség előtt, és nagyon úgy tűnik, hogy senki nem harapott rá a kínálkozó üzlethelyiségre. Nem kell azonban elkeseredni azoknak sem, akik Vágó Réka cipőkre vágynak, ugyanis a Pazicski Showroomban otthonra találtak a lábbelik, amiről már néhány alkalommal be is számoltunk.

Facile

Nem messze a Lázár utcától ismét egy kis szalonra bukkantunk, amely nemrégiben bezárta a kapuit, ez pedig nem más a Facile, az elsősorban estélyiket és elegáns kosztümöket gyártó magyar cég egyik pillanatról a másikra vonult ki a hazai divatéletből. Azonban a bolt nem sokáig árválkodott, ugyanis néhány fiatal srác már ki is vette a szalont, azonban arra még nem derült fény, hogy mire készülnek a Hajós utcában. Azt viszont sikerült megtudnunk, hogy a Facile mint márka nem szűnt meg, hanem az igencsak haldokló magyar piac miatt mostanában már szinte csak külföldön árulja a ruháit.

Léber Barbara

Szentül hittük, hogy az Alkotás utcában lévő szalon gazdasági megfontolásból költözött át, egy kevésbé elegáns helyre a Krisztina körútra. Hiszen első ránézésre ez az üzlet jóval visszafogottabbnak tűnik, mint a korábbi bolt. Azonban utólag kiderült, hogy a következtetésünk tévesnek bizonyult, ugyanis a tervezőnő csupán személyes okokból költöztette át a boltját néhány háztömbbel odébb.A megkérdezett munkatárs elmondása alapján Léber Barbara megpróbálja kihasználni a hely adottságait, hiszen a Krisztina körút és az Alkotás utca sarkán lévő szalont számtalan járókelő és autós látja nap mint nap, ami a tervezőnő szerint óriási reklámlehetőséget rejt magában.

Lelőhelyek, amelyek úgy néz ki, túlélik

Mono

A Kossuth Lajos utcában található bolt régebben a Miju főhadiszállása volt, napjainkban azonban a város egyik legfelkapottabb designerüzlete, ahol számos magyar tervező ruháit lehet megvásárolni. Többek között találkozhatunk a USE és Nanushka idei kollekciójával és Tyra jó néhány darabjával is.Ráadásul mi azt is szerettük az üzletben, hogy nem márkák, hanem színek alapján vannak csoportosítva a ruhák a polcokon. Valamint az is figyelemreméltó kezdeményezés, hogy minden hónapban van egy olyan tervező, aki kiemelt figyelmet kap, többek között azzal, hogy rögtön a bejáratnál elhelyezett standon megtalálhatjuk a ruháit.

Eclectick

A másik nagy "gyűjtőhely" az Irányi utcában található Eclectick, amelynek – úgy néz ki – sikerült átvészelnie ezt a nehéz időszakot, szemben az üzlet alatt található bolttal, a Nova Designnal, ami kénytelen volt bezárni a kapuit, legalábbis a kiadó tábla erre utal. A rendkívül színes boltban megtalálhatjuk többek között az Aquanauta, a Bodza és az Artista ruháit. Valamint azoknak is ide kell elzarándokolni, akik LEGO ékszerekre vágynak.

Öltöző

A Hajós utca örök túlélője az Öltöző, ami fittyet hány a gazdasági válságra, és stabilan tartja magát a kávézók és régiségkereskedések szomszédságában. A kimondottan kicsi boltban találhatunk maDream, Aquanauta, Tóth Virág és Csabay Ferenc által tervezett ruhákat, és sokszor igazi gyöngyszemekre is bukkanhatunk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés