free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A toll újraértelmezése

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, fejlesztés, tárgy, technika, toll 0 hozzászólás

A tollakat sem kíméli a villámgyors technikai fejlődés: a nyelvtanulástól a mobiltelefonozásig lassan mindenre alkalmasak lesznek. Talán írhatunk is velük.

A notebookok, PDA-k vagy épp a multimédiás okostelefonok ma már mindennapi eszközöknek számítanak. Egyre egyszerűbb a feljegyzéseinket valamely hordozható kütyü segítségével rögzíteni, mintsem kézírással, papírra. Ebből következően a hagyományos íróeszközök eredeti funkciójukban lassacskán elvesztik létjogosultságukat, ám nem tűnnek el teljesen, csupán átalakulnak a kor követelményeinek megfelelően. A következőkben megmutatjuk, hogy a fejlesztők hogyan értelmezik újra a tollat.

Az első digitális tollat (kép 1) 2002-ben a Logitech dobta piacra, az azóta eltelt években aztán több számítástechnikai cég jelentkezett hasonló termékekkel. A digitális tollak azok igényeit igyekeznek kiszolgálni, akik szívesebben jegyzetelnek kézírással, ugyanakkor az így készített feljegyzéseiket digitálisan szeretnék tárolni. A legegyszerűbb típusok a kézírást képesek felismerni (kép 2), majd azt a számítógépre továbbítva nyomtatott szöveggé konvertálni, de léteznek már olyan modellek is, amelyek például ábrák, rajzok felismerésére és rögzítésére is alkalmasak. Egyes típusok használatához speciális, digitális papír szükségeltetik, míg mások bármilyen papírlapról, amelyre a hozzájuk tartó vevőegységet felcsatlakoztatták, képesek eltárolni az írott szöveget, illetve a rajzokat.

www.thg.ru, www.ohgizmo.com

A Siemens 2004-ben mutatta be az első Pen Phone-t (kép 3), azaz tollal egybeépített mobiltelefont. A készülék a digitális tollakhoz hasonlóan felismeri a kézírást, így például kézírással írhatunk SMS-t, tárolhatunk el telefonszámokat vagy épp tárcsázhatunk.

Elsősorban a reklámajándékok piacán hódít a projektoros toll (kép 4), amelynek számos típusa elérhető. Az egyszerű golyóstollnak látszó tárgy végében egy kicsiny kivetítő található, amely gombnyomásra bekapcsol, és az útjába kerülő felületre vetíti a benne elhelyezett képet, például a megrendelő cég logóját.

www.golem.de, www.sz-wholesale.com, www.alibaba.com

A nyelvtanulók dolgát könnyíti meg a Speaking Pen (kép 5), azaz a "beszélő toll" nevű koreai találmány. A külsejében leginkább szövegkiemelőre emlékeztető gép beszkenneli a szöveget, amelyen áthúzzák, majd pedig "felolvassa", sőt ahányszor csak a használó szeretné, el is ismétli, így könnyedén gyakorolható a helyes kiejtés.

A kínai Hunan Egyetemen tanuló négy fiatal dizájner, név szerint Ouyang Xi, He Binbin, Zeng Li és Li Bo rukkolt elő a zeneszerző toll (kép 6) koncepciójával. A használónak az elektronikus toll végébe épített mikrofonba kell dúdolnia az általa elképzelt dallamot, majd a tollat a digitális kottafüzetre, a dokkoló állomásra csatlakoztatni. A program a dallamot hangjegyekké konvertálja, és a digitális kottán megjeleníti. A koncepció a 2008-as Lite-On dizájnversenyen bronzérmes lett, az iF dizájnversenyen pedig első díjjal jutalmazták.

www.yankodesign.com, www.ubergizmo.com

Az amerikai Informatica vállalat terméke a WiFi-detektorral ellátott toll (kép 7). Az alkalmatosság gombnyomásra megkeresi a 15 méteren belül lévő, vezeték nélküli hálózatokat, és ha érzékel egyet, azt a végébe épített LED égő villogása jelzi, méghozzá a hálózat elérhetőségétől függően zöld, sárga vagy piros fénnyel. Mindemellett hagyományos golyóstollként is használható.

Park Jinsun távol-keleti dizájner koncepciója a színszkenner toll (kép 8). A kütyü képes bármilyen kézzelfogható objektum – például egy alma héjának – színét beszkennelni, majd az árnyalatot RGB formátumra lefordítani, és a beépített tintákból kikeverni, így a használó a kiszemelt színnel írhat, illetve rajzolhat. A koncepciót a tavalyi Red Dot dizájnversenyen, oktatás kategóriában díjazták.

www.inewidea.com, www.techpin.com

Egy kínai cég terméke a kémfilmekbe illő Spy Camera Pen (kép 9). A ránézésre közönséges golyóstollnak látszó kütyübe miniatűr kamerát építettek. Ha elcsavarjuk  a kupakot, a kamera működésbe lép, és vezeték nélküli hálózaton közvetíti a képet a 10–20 méteren belül található vevőkészülékre. A felvett anyag a készülék 2 GB-os memóriájának erejéig el is tárolható. A cucc ráadásul teljesen környezetkímélő, ugyanis akkumulátorai napelemes töltő segítségével tölthetők.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés