free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 leggázabb külföldi sztárkórus

Borsa         Címkék: gáz, kórus, lista, sztár, zene 0 hozzászólás

A hazai összeborulások után külföldre kacsintunk, de az ottaniaknak sincs több okuk a büszkeségre. Hiába, ez a műfaj rákfenéje lehet. Külföldi kóristák, az aljáról.

Az első részben a hazai pálya legszégyenteljesebb közösködéseit gyűjtöttük csokorba, de a tisztesség is úgy kívánja, hogy a külföldi kollégák teljesítményére is vessünk egy pillantást. Annyira azért nem vagyunk olcsók, hogy a We Are The World is helyet kapjon a listán, de ha lenne nálunk is nulladik vagy mínusz egyedik nap, ezzel startolt volna a mezőny, elhihetitek. Ahogy elnéztük, külföldön a karácsonyi kórusozásnak van a legnagyobb hagyománya, leggyakrabban az afrikai éhezőkért való jajszóval összefésülve, és a kintiekbe se szorult több kreativitás képileg, mint hogy a legócskább stúdiós képanyagot vágják össze: mindenki nagyon szenved a mikrofon előtt, és bika erősen szorítja a fülest a fejéhez. Summa summarum: elnézve a külhoni nívót, annyira nincs is okunk szégyenkezni. Íme, az öt leggyalázatosabb külföldi sztárkórus.

Hear N' Aid – Stars

A nyolcvanas években hódító segítőkórus-kór még a metálosokat sem kerülte el. Az eredmény több mint hét perc és legalább húsz oktáv, ráadásul a sikongató dallamokat hétmérföldes gitárszólók is váltják, ahogy illik, bár maga a szám valószínűleg tíz perc alatt lett összeollózva az egybehordott maradék riffekből, a bárdisták pedig mindent a stúdióban improvizáltak, és csak a látvány kedvéért használták mindkét kezüket.

 
Sebaj, röpködnek a dauerolt sérók, feltűrt ujjú, válltöméses zakók feszülnek a szegecses csuklószorítóknak, és ökölbe szorulnak a kezek a jó ügy érdekében. Hit, testvériség, szeretet, az Ördög áldásával. Gyönyörű.

Band Aid II – Do They Know It's Christmas? (1989)

Lehet, hogy a legócskább együtténeklések mezőnyében az élbolyban végez a szám, de kicsit lesütjük a szemünk, és halkan eláruljuk, hogy mi ezt a sok szerencsétlent kábé egytől egyig imádjuk, és hogy a Brost, Kylie-t és Jasont vagy Lisa Stansfieldet ilyenformán viszontlátni nagy-nagy örömmel töltötte el a szívünk.


Nem lacafacáztak sokat, simán a legriszálósabb diszkót keverték az ünnep kapcsán az afrikai gyerekekért síró celebkórus alá – de ami a legszebb: hogy ezek itt kifejezetten jókedvűek, két fegyverropogás meg kórházi snitt között a stúdióban igazi fieszta van. Becsületükre váljon, hogy nem vették ilyen álszent kesergősre a dolgot, mint a kollégáik száz százaléka teszi azt a mai napig, és belátták, hogy a világ jobbításáért nyafogni kacagva is lehet. Köszönjük srácok, még mindig ti vagytok a legjobbak!

Bryan Adams, Sting, Rod Stewart – All For Love (1993)

Kezdjük azzal, hogy mindenhonnan letiltatták a videót. Ahol még fent van a kép, a hangot onnan is kutya kötelessége volt minden üzemeltetőnek lekapni – még jó, hogy akadnak hazai kamikazék, akiknél elcsíptük az örökzöldet. A három testőr filmzenéjéhez három öreg róka dukál, akikről feltételezték, hogy a szájukon majd igazi lírává olvad a hülyeség. Talán majd legközelebb, fiúk.


Óriási összeborulásokkal, kínos seggnyalásokkal van tele a produkció, már ami a képi megjelenítést illeti, és hát magáról a dalról sem tudnánk szuperlatívuszokban szólni. Csak bízhatunk benne, hogy A három testőr a modern kori asszociációinak versenyében a Slumdog Millionaire nyer majd utcahosszal.

BBC Music Trail – Perfect Day (1997)

Lou Reed azonos című dala szerintünk mindenkinek volt már úgynevezett "kedvenc száma" az életben, legkésőbb a Trainspotting után. Éppen ezért nagyobb meglepetésre nem is ad okot, hogy stúdióba vezényelték az összes előadóművészt ugyanabból a súlycsoportból, hogy majd közösen is meg fog tudni szólalni a kultikus nóta – csak hát ahogy lenni szokott, a saját kardjába dőlt az egész.


Abból a jól ismert bánatos csöndességből izzadságú erőlködés lett, és hiába az illusztris művészsereg (Bowie, Bono, Suzanne Vega, Laurie Anderson stb.), ez ennyi ember szájából már csak rosszabb lehet – és rossz is lett. Kár volt ezt vásárra vinni, sok benne a márc, az erőtlen hajhászása annak, ami az eredetit hitelessé tette – és az egészet még a szalonképesebbre sikerült klip sem húzza ki a csávából, sajnos.

ALL STARS – What more can I give? (2001)

Nagyon szépen kérünk mindenkit, hogy a videó végéig tartson ki – mikor Céline Dion könnyes köszönetet mond Michael Jacksonnak, az nagyon szép, és minket is igazából ez győzött meg arról, hogy ennek az alkalmi felállásnak helye van a listánkon, és hogy valóban mély húrokat pendítettek meg a T. Művészek. (Nem vált volna kárukra egyébiránt, ha valóban összejön, ugyanis a 2001. szeptember 11-i merénylet kovácsolta együvé az énekeseket Michael Jackson bábáskodásával.)


Az igazi kínlódós, ifányi nyállal leöntött amerikai bandázás gyöngyszeme a dal, és azért külön szerettük, mert a Backstreet Boys és az N’Sync mellett Mariah Carey-nek vagy a kölyökképű Beyoncénak is nagyon jól állt már akkor az arcra kéredzkedő műfájdalom – bár talán azt a két sort papír nélkül is bele lehetett volna sírni a mikrofonba. Mindegy, ennél többet nem is lehet, de nem is kell adni gyerekek, köszi.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés