free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Éjszakai szájszárazság

fogorvos@borsa.hu         Címkék: fogorvos, kiszáradás, probléma, szájszárazság, tanács 1 hozzászólás

Jó volna, ha a szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzés a mindennapi életünk része volna. Ezért lett a Borsának fogorvos szakértője is. Lehet kérdezni.

Fogorvos szakértő

Ajánló

Fogorvos, szájsebész szakértő a Borsán!

Foga van mindenkinek (jó esteben), ergo problémája is, legyen az esztétikai, vagy egészségügyi. Az SZTK rémuralma után számtalan klinika és fogorvos kínálja termékeit - tömések, fogfehérítés, porcelán héjak - de hogy mi alapján válasszunk, vagy mire is van igazából szükségünk, az kemény dió. Ha van kérdésed, írj a Borsa fogorvosának, Dr. Losonczy Levente, fogszakorvosnak. 

 

Itt tudsz kérdezni: fogorvos@borsa.hu


Fogorvos szakértőnk nem a frissen diplomázott generáció tagja, és mivel több, mint 10 évet praktizált Németországban, sok tapasztalattal rendelkezik, és mint szájsebész, a bonyolultabb esetekre is tud válaszolni.

 

Kérdezzétek!

Kedves Doktor Úr!

Minden éjjel többször felébredek, mert nagyon száraz a szám, kapar a torkom, így kénytelen vagyok inni néhány kortyot. Sajnos a víztől szinte rosszul leszek, ezért csak édesített, ízesített folyadékot tudok inni. Tudom, hogy ez nagyon rossz, féltem is a fogaimat, ezért is próbálkoztam a vízzel, de nem ment. Kompromisszumként iszok cukorpótlós folyadékot. Talán butaságnak tűnik a kérdés, de régóta szeretnék választ kapni erre: a cukorpótlók ugyanúgy rontják a fogat, mint a finomított cukrok?

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel: Viktória

Kedves Viktória!

Abban igazad van, hogy éjszaka, amikor a nyáltermelés lelassul, a lehető legrosszabb cukros ételt-italt fogyasztani. A cukorpótlók viszont nem tesznek jót a szervezetnek, így én nem a tüneti kezeléssel foglalkoznék, hanem a tüneteket kiváltó okot keresném meg a te esetedben. Szerintem te is érzed, hogy a jelen állapotod nem normális – nem tud a szervezeted pihenni, és ha módodban áll, akkor kérdezz meg valakit, aki közel áll hozzád, hogy a kiszáradástól van-e leheletproblémád.

Több probléma is állhat a tünetek hátterében. Az egyik a Sjörgen-szindróma, amikor a nyálkahártya nem termel elég nedvességet. Ez a kor előrehaladtával súlyosbodhat, és a szem szárazsága is kíséri.

A másik lehetőség, hogy horkolsz, ami elég triviálisan hangzik, viszont lehetséges. Ekkor a száj nyitva van szinte az elalvás pillanatától fogva, és a száj könnyen kiszárad.

Az utolsó, ám nem a legvalószínűtlenebb tippem (sajnos így látatlanul csak tippelni tudok) a harapási problémák okozta szájszárazság és éber alvás. Ekkor valamilyen anatómiai probléma miatt nem tud minden fog minden szemben lévő foggal egyszerre találkozni, és így az agy éjszaka csikorgatásra, dörzsölésre készteti az állkapcsot, ami egész éjszakás tevékenységet jelent. Eközben a beteg nem tud mély alvásba merülni, így sokszor felébred, és száját a vicsorítás miatt nem zárja be teljesen. Ezt ne úgy képzeld el, hogy észrevehetően nem érintkezik teljesen jól az egyik fogsorod a másikhoz! A szervezet alkalmazkodik a kialakult helyzethez, és összetett mozgással (állkapocsízület kimozdítása, szájnyitó-szájzáró izmok együttes munkája) eléri, hogy találkozzanak a fogak egymással, viszont éjszaka igyekszik megszüntetni azokat a pontokat, amik miatt ilyen pluszmunkára van kárhoztatva minden rágáskor, nyeléskor (amikor összeérnek a fogak).

Érdemes lenne kivizsgáltatni, hogy pontosan mi is áll fent a te az esetedben, és akkor megkímélnéd a szervezeted-emésztőrendszered a felesleges cukor vagy cukorpótló fogyasztásától, és nem utolsósorban sokkal kipihentebb lennél.

Remélem, hamarosan megoldódik a problémád, és tudtam segíteni!

Dr. Losonczy LeventeLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés