free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rejtély a köbön

Borsa         Címkék: film, kritika, rejtély, sorozat, tévé 4 hozzászólás

A Scully–Murder-sztorit próbálják kikerülni, de rejtély akad dögivel. Sorozatunkban szép számmal felfedezni innen-onnan nyúlást, szóval nem vagyunk elégedettek.

Jeffrey Jacob Abrams, New York-i születésű, amerikai filmproducer már sok érdekes dologgal ajándékozta meg a mozi- és tévénézőket. Az Armageddon, a Mission: Impossible III vagy a Star Trek XI mozifilmek ugyanúgy az ő lelkén száradnak, mint az idehaza is komoly nézettségnek örvendő Alias vagy Lost című tévésorozatok. A lista alapján mindenki számára világosan látszik, hogy J. J. Abrams sci-fiben, űrben, misztikumban és persze akcióban utazik.

Valamikor 2007 tájékán egy ködös, forró Los Angeles-i éjszakán J. J. Abrams felriadt borgőzös álmából, és "minden határon túllépve" a Fringe című sorozatot vizionálta maga elé. Valaki megemlíthette neki, hogy már vagy öt éve véget ért az X-akták, és kéne valami jó kis misztikus cucc, amitől minden néző kezében lemerevedik a csészealj. Hát, ami azt illeti, aludhatott volna tovább is, mert ez valahogy nem igazán jött össze. Vasvillával hordtak össze hetet-havat, nem létezik olyan televíziós sorozat, amiből ne loptak volna ki néhány mondatot, karaktert, sztoridarabkát vagy helyszínt, hogy végül elkészülhessen a Rejtély. Az is rejtély, hogyan sikerült ezt a frappáns magyar címet adni a produkciónak, ami a tudomány határaira utalt eredeti címével (fringe – 'határ, perem'). Az X-aktákból olyan hatalmas lenyúlások fedezhetők fel a végeredményben, hogy nehéz a klasszikus sorozattól elvonatkoztatva vizsgálni a Rejtélyt, még akkor is, ha a főszereplő karakterek mutatnak is némi eltérést.

www.fox.com/fringe

A pilot szerint Olívia Dunham FBI-ügynöknő (naná! mi más?) belekeveredik egy rejtélyes repülőgép-balesetbe, ahol egy biológiai fegyver végez az utasokkal. Hogy levetkőzzék a Skully–Mulder-paradigmát, Olívia elveszíti addigi hű társát, John Scott ügynököt, és szövetségre lép a Bishop-famíliával, akik tökéletesen alkalmasak arra, hogy az addig csak gyanakvó nézőket teljesen elbizonytalanítsák: vajon biztosan egy misztikus sorozatot avagy inkább annak vérszegény paródiáját nézik-e?

Peter Bishop, a hol kalandor és világpolgár, hol pedig egy béna, gyáva, tesze-tosza lúzer paradoxonába bújtatott segéderő azért kellett az első epizódba, mert csak ő tudta kihozni tudós apját az elmegyógyintézetből, ahol az öreg már jó ideje a napjait számolgatta a biohullám-együtthatók helyett. Pedig állítólag az ő lángelmesége nélkül ez a sorozat olyan lenne, mint a Star Wars Darth Vader nélkül, ami azért elgondolkodtató. Tulajdonképpen teljesen felesleges három főszereplőre írni egy ilyen sorozatot, pláne úgy, hogy ifjabb Bishop jeleneteit elfelejtették tartalommal megtölteni az alkotók.

www.fox.com/fringe

Abból a bizonyos, pilotbeli repülőbalesetből paranormális jelenségek tucatjai következnek az egyes részekben. Van itt minden a halál utáni telepátiától vagy a fél óra alatt nyolcvanévessé öregedő újszülöttől a kővé változtató gyilkos gázokon keresztül a biohullámokkal lehallgatott telefonbeszélgetésig! A dolog hatalmas szépséghibája, hogy minden poén, ötlet, jelenség és földöntúli esemény, ami a sorozatban megjelenik, már benne volt valamelyik X-aktában, ráadásul sokkal izgalmasabb tálalásban, mint itt a Rejtély langyi állóvizében. A sztori néha olyan lassan csordogál, hogy a néző simán elalszik a tévé előtt, és csak a biomechanikus multiaplikátor berregésére ébred fel, de sajnos akkor már semmit nem ért az egészből.

www.fox.com/fringe

Az unalmas, sokszor dramaturgiailag is felesleges és önismétlő jelenetek még a főszereplő Olíviát is zavarhatták, mert olykor megmagyarázhatatlan rohanásba vagy pánikolásba kezd, ami az őrült tudós (Bishop apuka) agymenéseivel kiegészítve enyhén szólva is idegtépő tud lenni. Ez a Bishop apuka minden parajelenséget képes izolálni és vizsgálni, a világ különböző pontjain pedig titkos paramasinériák tömkelegét rejtette el – ezeket praktikusan mindig akkor találják meg, amikor pont egy olyan izére van szükség. Bejátszik még a történetbe egy Massive Dynamic nevű vállalat és annak félkarú igazgatónője, aki mindig mindenről mindent tud, csak a néző nem tud őróla semmit. A hölgy egy kicsit az X-akták titokzatos láncdohányos karakterére hajaz, csak a hangulat itt valahogy inkább simán bohózatra sikeredett a misztikum helyett. Annyit azért ki lehetett kihámozni az első néhány részből, hogy a sok, látszólag különálló parajelenség mögött egy kísérletsorozat áll, amit Profilnak neveznek. Az viszont nem derült ki, hogy ki is áll a kísérletek hátterében, és hogy mi célból ez az egész katyvasz.

Örök rejtély marad, vajon hogyan sikerült J. J. Abramsnek részt vennie egy ennyire unalmas, gagyi lenyúlásban, ami olyan, mintha egy csinos szőke színésznőhöz valaki írt volna egy tévésorozatot, de mivel ez így nem tűnt túl eredetinek, hozzácsapták még az elmebeteg tudós karakterét és annak teljesen felesleges, unalmas léhűtő fiát, aki csak épp arra járt.

www.fox.com/fringe

Erősen gyanús, hogy ez a tévészéria kifejezetten az amerikai piacra készült. Egyrészt azért, mert a sorozat a tengerentúli Remote-Free TV (távkapcsoló nélküli tévézés) kezdeményezésének része. Ennek lényege, hogy a megszokotthoz képest feleannyi reklámot kötnek az egyes részekhez, ráadásul az epizódok a szokásos negyven perc helyett ötven percig tartanak. Másrészt minden epizódban megmagyarázhatatlannak tűnő szimbólumok – rajzolt békák, falevelek, lepkék, almák, akármik – villannak fel az egyes jelenetek között. Ezek eredetileg az amerikai reklámszünetek kezdetét jelezték, és egyben egy játékot kínáltak a nézőknek a kitalált Massive Dynamic nevezetű titokzatos vállalat részvételével. Mi csak a bevillanó szimbólumokat láthatjuk, hazánkba a játék nem jött át, mint ahogy a sorozat sava-borsa sem, ami egyébként lehet azért is, mert nincs neki ilyen. Alapvetően jó kis sorozatok érkeznek a tengerentúlról, de a Rejtély valahogy nem jött össze. Az igazság nemhogy "odaát", de egyenesen sehol sincsen, és hogy J. J. Abrams hogyan keveredett ilyen messzire a Losttól? Na, az ám az igazi Rejtély!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés