free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legjobb altatózene

Borsa         Címkék: elalvás, lista, nyugtató, öt, zene 3 hozzászólás

A mai stresszes mindennapok nem kedveznek az alvásproblémákkal küszködőknek, a zeneterápia azonban segíthet az elalvásban. Mi ajánlunk is hozzá 5 potenciális dalt.

Szinte naponta futunk össze olyan kialvatlan ábrázatú ismerőssel, aki saját bevallása szerint képtelen a pihentető alvásra. Az e téren végzett kutatások és gyógymódok között egyre figyelemre méltóbb szerepet vív ki magának a zeneterápia. A zene pozitív hatásait az alvás minőségére nézve több tanulmány is megerősítette, kiderül például, hogy a lefekvés előtt hallgatott zene csökkenti az éjszakai ébredések számát, és rövidíti az elalváshoz szükséges időt is.

Elsősorban a klasszikus vonószenét ajánlják a szakértők, de a lényeg a lassú tempó, mivel a zene ritmusa és a szívritmus egy idő után szinkronizálódhat. A csendes, halk, lassú metrumú zene hallgatása során megnyugszunk, mert ilyenkor csökken a szimpatikus idegrendszer aktivitása, lassul a szívritmus és esik a vérnyomás is, így természetesen enyhül a szorongásérzés, ami pedig bizonyítottan az egyik legnagyobb álmatlanságért felelős faktor. Ajánlunk mi is öt zenét a nyugodt és pihentető alváshoz.


Beethoven - Holdfény szonáta

Kezdjük rögtön klasszikus zenével, ha már a szakértők szerint is ez a legalkalmasabb a jóízű alváshoz. Bár Beethovent általában a „zaklatói” oldalra szokták helyezni a zeneszerzők között, vannak olyan szerzeményei, melyek nem felizgatják, hanem lecsillapítják a kedélyeket. A méltán neves Holdfény szonáta az egyik legjobb példa erre, Beethoven ezt 1801-ben írta, egy szomorú, magányos időszak után.


A zenedarab fő motívumában lassú lépteket idéznek a hangok, az állandó ismétlődés és a lusta monotónia az egyik legjobb céleszköze a csapongó gondolatok lecsillapításának.


Brian Eno - By This River

Egy legenda szerint Brian Eno, akit az ambient atyjaként is emlegetünk, egy autóbalesetnek köszönheti hírnevét, ugyanis egy hosszúra nyúlt kórházi kezelés alatt, mozgásképtelen lévén megkérte az egyik barátját, hogy tegyen fel neki valami zenét, mert unatkozik. A figyelmetlen barát azonban nagyon halkra állította a hangerőt, így Brian csak a kinti esőnél hangosabb részleteket hallhatta ki a zenéből.


A kezdetben zavaró hanghatás végül elvarázsolta, és a modern ambient megalkotására késztette a sérült zenészt. Alváshoz és softmeditációhoz az ambient zene kitűnő választás!


Goldfrapp - Supernature

A jó kis triphop és a new wave-es szintipop elegyéből született muzsika izgalmas és szellemes, bár nem túl egyedi. Ezen a vonalon tucatszám találunk bandákat, de az Alison Goldfrapp énekesnő és Will Gregory billentyűs-producer duójából életre kelt Goldfrapp a zeneterápiás vonalon igencsak jól teljes.


Meghitt és atmoszférikus világuk jól megfér a mainstream vonallal is, és hasonszőrű zenei stílusban otthonosan mozgó bandákkal ellentétben nem a szomor-magány-depressziós feeling a mérvadó.Kispál és a Borz - Dal elalváshoz

Kézenfekvő, hogy ha már elalváshoz keresünk relaxáló dalokat, akkor a Kispál és a Borz együttes valamikor még az ősidőkben – de legalábbis több mint 10 éve - született Dal elalváshoz című számát is előkapjuk.


Kellemes lassú ütemek, mély tónus, Lovasi nyöszörgős hangja és szép dallamív. Bár szomorkás a hangulata és eléggé rövidre is sikerült, attól még remek kis altatódal.


Kruder & Dorfmeister - Shades

Kruder & Dorfmeister név egy bécsi duót takar - Peter Kruder és Richard Dorfmeister -, akik downtempo-dub remixeikkel váltak igazán híressé. Bár számaik lendülete igencsak a fent említett kritériumok ellen szól, huzamosabb hallgatásuk igencsak megnyugtató, álmosító hatású.


A monoton és ismétlődő részeknek köszönhetően hamar ellazítja az idegeket, amolyan virtuális agymasszázsként funkcionál. Csukott szemmel remekül lehet mozizni a kellemesen lüktető hangokra, onnan pedig már tényleg csak egy hajszál a nyálcsorgatós édes álom.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés