free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A kullancs elleni védőoltás lényege

Ádám Péter         Címkék: agyvelőgyulladás, betegség, kullancs, védőoltás, vírus 0 hozzászólás

A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás nem éppen kellemes betegség, akár halállal is végződhet. Azonban létezik oltás ellene, ami – úgy néz ki - működik is.

Tavasz van, ami persze remek dolog, és már itt volt az ideje a jó időnek is, azonban ezt nemcsak mi élvezzük, hanem más élőlények is, akikkel – akarjuk vagy sem – össze vagyunk zárva ezen a bolygón, és bizony néha (szó szerint) a vérünket szívják. A kullancsok például pontosan ilyenek. A kullancsokról és az általuk terjesztett betegségekről már írtunk korábban a Borsán, de mivel most megint kezdődik a kullancsszezon, ezért ismét körülnézünk egy kicsit a vérszívók háza táján. Méghozzá a kullancsencephalitis (a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás) elleni védőoltást vesszük jobban szemügyre, ugyanis az oltásokkal kapcsolatban néha igencsak ellentmondásos vélemények látnak napvilágot.A kullancsok ugyan rengetek betegséget terjeszthetnek, azonban ezek közül csak kettő jelent igazán komoly veszélyt ránk nézve: a vírus okozta agyvelőgyulladás és a Lyme-kór, amit a Borrelia burgdorferi nevezetű baktérium okoz. Fontos azonban leszögezni, hogy a védőoltás csak és kizárólag az előbbi ellen jelent védelmet, a Lyme-kór kialakulását egyáltalán nem befolyásolja az oltás! "Attól még, hogy valaki be van oltva kullancsencephalitis ellen, még nem jelenti azt, hogy nem kell óvatosnak lenni, és átvizsgálnia magát, ha kullancsok által fertőzött területen járt" – mondja Dr. Varga Norbert gyerekorvos. "A Lyme-kórnak semmi köze az agyvelőgyulladás elleni oltáshoz, mivel két, teljesen eltérő kórokozó a felelős a két betegségért." Varga Norbert azt is cáfolja, hogy az oltás gyengítené az immunrendszert a Lyme-kórral szembeni védekezésben: "Azok a fehérjék, amelyek az encephalitist okozó vírusokon találhatók, teljesen különböznek a Lyme-kórt okozó baktériumon található fehérjéktől, így az immunrendszer teljesen eltérően reagál a két kórokozóra."A kullancsencephalitis elleni védőoltást a megkérdezett orvosok kivétel nélkül csak ajánlani tudták, sőt egyikük sem ismert olyan kollégát, akinek bármilyen ellenvetése lett volna az vakcinával szemben. Azonban többen kiemelték, hogy csak azoknak igazán ajánlott az oltás, akik többször járnak kirándulni vagy hosszabb tartózkodást terveznek a komolyabban kullancsfertőzött területeken. "A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltás szinte teljesen mentes a mellékhatásoktól, ráadásul úgynevezett inaktivált vírust tartalmaz a hatóanyaga, ami megakadályozza, hogy a befecskendezett vírus esetleg a szervezetbe kerülve mutálódjon, majd aktiválódhasson" – meséli a gyerekorvos. Régebben egyes oltásokban (például a kötelező, gyermekbénulás elleni oltás) gyengített vírusokat pakoltak, amelyek fertőzésre ugyan nem, de egy gyengébb lefolyású betegségre még képesek voltak. Az inaktivált (elölt) vírusok örökítőanyaga viszont elbomlik az inaktiválás során, így nem lesz képes mutálódni a szervezetünkben, ezért nem tudja "kijátszani" az immunrendszert.

http://lymedisease-apersonalexperience.com

Az ominózus vírus amúgy sem mutálódik túl sűrűn, ellentétben mondjuk az influenzavírusokkal, amelyek évről évre változni tudnak, és az ellenük kifejlesztett védőoldás maximum csak egy évre jelenthet védelmet, ha egyáltalán. A kullancsencephalitist okozó vírus nem képes ilyen gyors mutációkra, ráadásul az emberben nem (csak állatokban) szaporodik. Mindez elősegíti, hogy az oltás minél hatékonyabb legyen, és ha úgy döntünk, hogy beoltatjuk magunkat (három oltás különböző időszakonként), akkor úgy három évre sikerül biztos, 100 százalékos védettséget kapunk az adott időre. Három év múlva viszont emlékeztető oltásra van szükség.

http://z.about.com

"A kullancs elleni védőoltás, az egyik legveszélyesebb oltásféleség. Az oltások gyengítik az immunrendszert!" – olvasható egy természethívők által működtetett blogon. "Aki ezt írta, az nem tudja, hogyan működik az immunrendszer" – mondja Dr. Varga. "Vannak ugyan vitatott oltások, de kullancsencephalitis pont nem ilyen." A statisztikák is az orvos véleményét támasztják alá: Ausztriában például, ahol a lakosság nagy része be van oltva a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen, a megbetegedések száma a tizedére csökkent az oltás bevezetése óta. Korábban Magyarországon évente úgy 80–400 esetet regisztráltak, az utóbbi öt évben azonban ez 50–80 esetre csökkent, főleg a fertőzött területeken. A szakemberek szerint ez részben a környezeti és éghajlati változásoknak, részben viszont az egyre magasabb számú beoltottnak köszönhető.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés