free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pilléres emlékeink II. rész: Margit híd

Borsa         Címkék: budapest, duna, margithíd, margitsziget, történelem 1 hozzászólás

A Margit híd története is kalandos, a történelem vihara nem kímélte az Y alakú büszkeségünket sem. Viszont átalakítás előtt áll: kíváncsian várjuk az eredményt.

A város első emberei úgy gondolták, a hídnak a körút meghosszabbításának kell lennie, s Pest és Buda mellett az egyre jobban terjeszkedő Óbudát is be kell kötnie a vérkeringésbe. A kiírt pályázat kimondta, a híd legyen szép és olcsó: "az arra való törekvésben, hogy e híd nemcsak szilárd, hanem szép is legyen, nem szabad a szintén megkívánt takarékosságot szem elől téveszteni". Azok pályázhattak, "kik a hídnak a bemutatandó tervek szerinti kiépítésére akarnak vállalkozni, és olyak is, kik csupán a híd tervezetének elkészítésére szorítkoznak". A feladatra sokan jelentkeztek, de a híd végül 1872 és 76 között a francia Ernest Gouin tervei szerint épült meg. A hídfőkön látható szobrokat is francia művész készítette, Thabard.Az 1876. április 30-i átadáson József főherceg mellett ott volt Ráth Károly főpolgármester is, aki arról beszélt, sokan luxusnak tartják, hogy Budapestnek két hídja is legyen, de az idő hamarosan bebizonyítja, hogy az új híd nem a luxus, hanem az ipar és a kereskedelem útja lesz majd. A hídhoz eredetileg takarékossági okok miatt csak fából készült vámházakat emeltek, a villamos, ami eleinte lóvasút volt, pedig nem középen, hanem a híd szélén közlekedett egészen a harmincas évekbeli nagy felújításig. A húszas években az úttestet burkoló fakockákat kőkockákra cserélték ki, 35 és 37 között pedig felújították és kiszélesítették a híd szerkezetét, és a villamospálya is ekkor került az út közepére. Azóta használhatóak a Margit híd szigeti bejárói megállóiban az aluljárók is.1944. november 4-én, a II. világháborúban a híd aláaknázott pesti oldala felrobbant, a balesetben több százan veszítették életüket. A felháborodott fővárosiak még évtizedekig emlegették, hogy azon a bizonyos napon déli 12 órakor javában tartott a csúcsforgalom, amikor a híd pesti oldala hatalmas robajjal a folyóba zuhant. A hatóságok soha nem ismerték el felelősségüket, ám utólag kiderült, a robbantást – amelyben az aknázó katonák is életüket vesztették – hetekkel vagy akár hónapokkal is későbbre tervezték. A menekülő németek a híd budai oldalát 1945 januárjában robbantották a Dunába. A következő évben helyén pontonhíd épült: a Manci. Az új Margit híd 1948. augusztus elsejére készült el. A II. világháború után a boldog békeidőket idéző régi korlátot csak a szigetre vezető szárnyhídon állították helyre, s az öntöttvas oszlopok és a kőből kifaragott szent koronák eltűntek a hídról.

A Margit hidat utoljára harminc évvel ezelőtt újították fel, a következő felújítás a híradások szerint még idén megkezdődik. A szakemberek szerint az új korlátok és lámpák, kandeláberek a híd 1876-os átadását idézik majd. A tervek szerint a hídon biztonságos bicikliutat alakítanak ki, a közepén pedig zebra is lesz, hogy akadálymentesítsék a közlekedést.A Margitsziget egyik nagy felfedezője, leghíresebb őscelebje Arany János, aki az 1870-es, '80-as években egy teljes kapcsos könyvet írt ott tele az Őszikékkel, amikor éppen nem a sziget gyógyvizében áztatta magát, vagy nem a hőforrásra épült Nagyszálló éttermében adózott a kulináris élvezeteknek. A híd ekkor ugyan már állt (a költő Hídavatás címmel meg is örökítette az első perceit), de Arany és a hozzá hasonló "kalandorok" csak csónakkal közelíthették meg a szigetet, mert az Y egyik szára még hiányzott: a szigetet a híddal összekötő szárnyhidat – mint tudjuk – csak a századfordulóra készítették el.

1. Pilléres emlékeink II. rész: Margit híd
2. Szép és olcsóLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés