free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sóskamártás, esetleg -főzelék

Borsa         Címkék: főzelék, kaja, recept, sóska, sóskamártás 8 hozzászólás

Nem lesz nehéz megszeretni, ha az alábbiak szerint csináljuk. A sóska tényleg finom, egészséges, és néha macerásnak tűnhet elkészíteni, de nem olyan nagy kunszt.

Mit ne mondjunk, megosztó étel, pont annyira, mint a spenót, mi éppen ezért zengenénk dicséretét. Hátha, valaki, mégis. Ráadásul a piacok és zöldségesek tele vannak mostanában egészen szép sóskával, amiből tényleg az egyik legjobb kísérőjét lehet elkészíteni a levesben főtt marhahúsnak, de önálló fogásként, tojással-krumplival is megállja a helyét.

Tudjuk, hogy ezt olyannak mondani, aki a szájába nem venne egy falatot sem, kevéssé meggyőző, de még azokból is lehet elsőrangú sóskafőző. Ilyen például Borsamunkatárs mamája, akit a hányinger kerülget a gondolatra, hogy megkóstolja, de mégis ő főzi a világ legjobb sóskáját, anélkül, hogy egy falatot is kanalazna belőle.



Van, akinek az íze még oké is, de azért nem eszi a sóskát, mert ahhoz van szokva, hogy hatalmas rostszálakat kell folyamatosan húzogatnia a fogai közül, és azt hiszi, hogy a sóska csak ilyen lehet. Pedig nem. Ezek az erőteljes, ellenálló rostok alapvetően a levélnyélben találhatóak, ha hagyják túlnőni (amikor már rózsaszínes a szár), és nem tisztítják meg rendesen a leveleket, akkor maradhatnak az ételben. Ha azonban sikerül zsenge sóskát vennünk, aminek még puha, rövid szára van, akkor gyakorlatilag pucolni sem kell, mert egy normál turmixgép vagy botmixer simán elbánik velük. Sóskát azért is célszerű a piacon, néniknél vásárolni, mert egyrészről viszonylag zsengén szedik le, másrészről, tekintve, hogy tudják, a pucolás macerás lehet, igyekeznek a sóskaleveleket egy irányba tömködni a zacskóba. Így könnyebb a dolga a készítőnek, mert marokszám tudja a felesleges levélnyeleket lecsavarni a levelekről. A sóskát, csakúgy, mint a spenótot, állóvízben célszerű mosni, többször átforgatva, de hagyni leülepedni a földmaradványokat, különben recsegni fog minden falat. Még egy tanács. Ha találunk a csomagban felpuhult, nyálkás leveleket, azokat mindenképpen távolítsuk el, mert erjedt ízükkel simán elrontanak egy fazéknyi mártást is.


Így készül a sóskamártás

Az természetesen egyértelmű, hogy a sóska egészséges, csupa vitamin, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a lehető legkevesebb ideig főzzük, ugyanis oxálsav-tartalma a hő hatására részben kalciumsóvá alakul, ez egy vízben oldhatatlan só, ami nem tesz túl jót a vesének, mert remek kőképző. Ezért lehetőleg frissen együk meg amit elkészítettünk, de ha marad későbbre, akkor is csak langyosan vagy akár hidegen (mert úgy is finom) fogyasszuk.

Négy személyre legalább egykilónyi levelet kell számolni, ami nyersen kazalnyi, de nem kell hátrahőkölni, körülbelül a tizedére zuhan össze a párolás során. Ezért soha ne mondjuk rémületünkben a zöldségesnek, hogy köszi, inkább elég a fél kiló, mert akkor valaki éhen marad.

Így készül

A megvásárolt sóskát megtisztítjuk a felesleges levélnyelektől, és tisztára mossuk, lecsöpögtetjük, és nagyjából összevágjuk. Kevés olajon egy nagy evőkanál cukrot kezdünk pirítani, amikor már sárgás, rádobunk öt szál felkarikázott újhagymát vagy egy kevés, karikára vágott póréhagymát. Amikor felszáll a cukros-hagymás illat, rászórjuk a megvágott sóskát – részletekben, egymás után, ahogyan egy adag összeesik, jöhet a következő maréknyi.



Mikor mind a fazékban van, átkeverjük, sózzuk, és lefedjük, hadd párolódjon a saját levében. Eközben egy púpos evőkanál lisztet csomómentesre keverünk két nagy evőkanál tejföllel. Amikor a zöldség puha, esetleg egy nagyon kevés vizet öntünk alá, és a tejfölös habarást belefőzzük. Ekkor botmixerrel jól megdolgozzuk, és visszatesszük a tűzre. Feleresztjük két deci tejszínnel és egy kevés tejjel, forrpontig melegítjük, és még némi cukorral beállítjuk az ízét. Lehet csak tejjel is készíteni, de a tejszín nagyon finom bársonyosságot ad a kész ételnek, érdemes rá áldozni.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés