free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 tejszínhab a kávénkba

Borsa         Címkék: ital, kávé, lista, tejszínhab, teszt 6 hozzászólás

Már régen nem lehet igazi, selymes ízű tejszínhabhoz jutni, mindenhol csak a tartós példányok kaphatók. No meg habspray-k. Kipróbáltunk ötöt, hátha ízlik valamelyik.

Ami tagadhatatlan, az az, hogy a feketekávé sokkal finomabb tejszínhabbal, mint nélküle. Eredetileg felveretlenül kínálták a feketeleveshez a tejszínt, abból a célból, hogy savait megkösse, selymesebbé, krémesebbé tegye. Habbá verve csak a második világháború után jött divatba – mármint kávéhoz. Manapság már készen is vásárolhatunk tejszínhabot – már ha annak lehet nevezni a különböző flakonos szpréket – és a hűtőpultokból hiányzik a néhány éve még kapható, nem tartósított, habtejszín. Lehet, hogy a következő generáció már nem is fogja tudni, hogy a tej színe (zsír) a tehénből származik, mint ahogyan húsz évvel ezelőtt egy francia fiút kellett arról győzködni, hogy a tejszínnek és a tejnek köze van egymáshoz.

Az igazi tejszínnek legalább 33% a zsírtartalma, de minél magasabb ez az arány, annál könnyebben verődik habbá. Mi most három flakonos habszprét, egy féltartós és egy ultrapasztőrözött példányt próbáltunk, kóstoltunk. Már most szólunk, hogy nem vagyunk meggyőzve.

Sole – 33%-os féltartós

Bíztunk benne, mert gyakran használjuk és a 33%-os zsírtartalom elvileg garancia arra, hogy könnyen, gyorsan habbá is verődik, de csalódnunk kellett. Majd' 10 percig járattuk a habverő motorját, amikor még csak sűrűsödni sem kezdett, nem hogy habosodni. Ennyi idő alatt nyilvánvalóvá vált, hogy ebből bizony nem lesz hab, pedig a zacskó felirata szerint nem csak tejszínt, de állományjavítót is tartalmaz. Szomorúan és mérgesen kapcsoltuk le a gépet és sírtuk vissza a régi habtejszínes időket. Úgy látszik nincs remény.

Oké – ultrapasztőrözött 30%-os

Mi magunk sosem veszünk ilyet, mert a tartós tej és tejszín jellegzetes ízét és illatát mindenen keresztül megérezzük, most azonban mégis megpróbáltuk. Pillanatok alatt kemény habbá lehetett verni, amihez biztos köze van a karragén nevű anyagnak, amit a doboz felirata szerint tartalmaz ez a tejszín. Szinte vágni lehetett, nagyon jól mutatott a csészében és kipróbáltuk, még négy óra múltán sem esett össze a tejszínhab. Azonban nem tudtunk szabadulni a gondolattól, hogy ez nem a minőségi alapanyag, hanem a hozzáadott állományjavítónak köszönhető. Ráadásul doboz íze van.

Completa – tejszínhab

Rá van írva a doboz frontjára, hogy tejszínhab. Elvben tehát nem lehetne benne más, mint tejszín és levegő, és mivel édesített, némi cukor is. A kisbetűs résznél sem fedeztünk fel semmi ordenáréságot, az emulgeáló és stabilizátor szeren kívül valóban nem is tartalmaz mást. Szép kemény hab jön a palackból, lehet cifrázni, és ez sem esik össze pár óráig. Ízre  túlságosan édes, kár volt ennyi cukrot tenni bele, aki cukrozatlanul issza a kávéját, semmiképpen se ezt válassza.


Schlagwunder – növényi alapú habspray

Édesített tejszínhab imitátor, csak a legbátrabbaknak. Borsagyerek szerint: mi ez a sz.r? Van benne növényi zsír, inverz cukor, kukoricakeményítő és sok minden más. Kóstolásra ez adja a legzsírosabb érzést, és valamitől enyhén savanykás is, amitől az ember arra asszociál, hogy talán már romló félben van. De ez egy olyan termék, ami nyilván soha nem romlik meg, mert nincs benne olyan anyag, ami megromolhatna. Kizárólag laktóz allergiásoknak ajánljuk, ha már nem bírják tejszín nélkül. De csak akkor.

Globetti – Topping

Hát erre már szavunk sincs. A cukrozott habspray alapvetően növényi olajból, cukorból és szám szerint nyolc darab E számból áll. Ja, és sóból is. Kicsit sárgás színe van, az ajkunk zsíros maradt, a nyelvünk a szájpadlásunkhoz tapadt. Hat teljes órán keresztül állt a vártán, meg sem rezzent, nem mozdult a csészébe nyomott habpamacs. A kávéban gusztustalan nokedlikké változott, amiket csak hosszas kevergetéssel lehetett szétkergetni. Csak akkor vásároljuk, ha olyan látogatót várunk, akit nem szeretnénk látni többé.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés