free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Jövő a múltból

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, építészet, googie, populuxe, tárgy 0 hozzászólás

Ötven évvel ezelőtt a tervezők űrbéli világba képzelték a jövőt. A korabeli alkotások már múzeumokban pihennek, ám számos retrófuturista épületet ma is használnak.

A művészek, tervezők és a feltalálók mindig is igyekeztek látható, hallható, vagy épp megfogható, használható formába önteni az általuk elképzelt jövőt. Aztán ahogy a valóságban is elteltek a képzeletben átugrott évek, évtizedek, általában bebizonyosodott, hogy a jövő nem egészen olyan lett, mint amilyennek elképzelték. A huszadik században leginkább a második világháború utáni Amerikában szabadult el a fantázia. A ma már retrófuturizmusként emlegetett irányzat képviselői a - számukra akkor még fél évszázadnyi távolban lévő - jelenkort merész és dekadens, űrbéli világnak látták. Az irányzat egyik legizgalmasabb "hajtása" a googie - vagy populuxe - stílus, amely elsősorban az építészet területén mutatkozott meg. Mint ilyen, ráadásul abból a szempontból is érdekes, hogy míg az akkoriban született művészeti alkotások, illetve tárgyak, találmányok ma már archívumokban, könyvtárakban, múzeumokban, esetleg raktárakban pihennek, addig a googie épületek közül sokat a mai napig is aktívan használnak, így tulajdonképpen integrálódtak a jelenbe, még ha másképp is, mint ahogyan azt tervezőik annak idején elképzelték.

www.samrohn.com

A googie stílus a Los Angeles-i Sunset Boulevardon, 1949-ben épült - és 1980-ban lebontott - Googie’s kávézóról kapta a nevét, amelyet a neves amerikai építész, John Lautner tervezett, alkalmazva számos stílusjegyet, amelyek aztán az irányzat jellemzőivé váltak. A googie épületek jellegzetességei a repülő csészealjat imitáló formák, a bumeráng- és csillagformák, a függő szerkezetek, a palettaszerű kivágások, a szögek és az ívek merész elforgatása, az üveg, az acél és a neon alkalmazása, összességében véve pedig az arra való törekvés hogy úgy látsszon: az építmény nagyvonalúan fittyet hány a gravitációra.

www.maywood.issaquah.wednet.edu

A világ talán legismertebb googie stílusú épülete Seattle városának első számú jelképe, a Space Needle. A 184 méter magas torony az 1962-es Világkiállításra épült. Edward Clarkson, a Világkiállítás elnöke eredetileg egy hatalmas, a város fölé magasodó ballont képzelt el, ezt módosította az épület tervezője, John Graham a kor divatjának megfelelően repülő csészealj formára. A torony átadásától a mai napig is turistalátványosságként üzemel: étterem, illetve kilátó működik benne

www.panoramio.com

Szintén ikonikus populuxe épület a Los Angeles-i Repülőtér területén álló, 1961-ben átadott Theme Building. Az épület tervezői, William Pereira és Charles Luckman 1959-ben megalkották a reptér terminálépületeinek, illetve a parkolóinak hasonló stílusú terveit is, ám ezek végül nem valósultak meg. A Theme Building lényegében a meg nem valósult tervek mementójaként épült fel. A 41 méter magas épület központja itt is repülő csészealj-forma, amely felett két dinamikus hatású acél ív kereszteződik. Emeletén étterem üzemel, illetve korábban a tetejére is fel lehetett menni, ám a 2001 szeptember 11-i terrortámadás óta biztonsági okokból erre már nincs lehetőség.

www.nyc-architecture.com

A New York-i John Fitzgerald Kennedy nemzetközi repülőtéren felépült viszont egy komplett, googie stílusú terminál: a TWA Flight Center. Az 1962-ben átadott épület tervezője, Eero Saarinen volt. A terminál formája szintén űrjárműre emlékeztet, ám ez már nem csészealj, sokkal inkább egy gigantikus űrhajó. Ez az épület volt a világ első olyan repülőtéri terminálja, amelyet elektronikus menetrendi táblával, központi hangosbemondóval, automata poggyászszállító szalaggal, illetve zárt láncú adást sugárzó televíziókészülékekkel szereltek fel. Így tehát nem csupán dizájn, de technikai felszereltség szempontjából is futurisztikusnak számított a maga idejében. A terminált 2001-ig használták eredeti funkciójában. A 2005 és 2008 között zajlott átalakítása során a szomszédos, 6-os terminálhoz kapcsolták.

1. Jövő a múltból
2. Űrbéli neonfényekLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés