free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyugdíjkorhatáros idolok: Iggy Pop

HT         Címkék: idol, iggypop, nagyferó, rock, zene 0 hozzászólás

Sokan csodálkoznak azon, hogy Iggy Pop még él, hiszen már rég bele kellett volna pusztulnia a rock and roll életformába. Idén 62 éves, és nem zavarja.

Iggy Pop azon könnyűzenei előadók közé tartozik, akik nem azért váltak idollá, mert sikereik csúcsán haltak meg, hanem azért, mert míg egy rendes ember már legalább háromszor belepusztult volna abba a rock and roll életformába, amit például Iggyhez hasonlóan Keith Richards vagy Lemmy Kilmister is nyomott, ő még hatvanon túl is tevékeny bálvány. Iggy Pop, született James Jewell Osterberg, Jr., él, és még mindig van mondanivalója a közönségének, nem mellesleg idén 62 éves, és ez egyáltalán nem zavarja. Gratulálunk.

http://photobucket.com

Az most nem fontos, mert amúgy is vitás kérdés, hogy Jim Morrison vagy Iggy Pop öltözött-e először félmeztelen rockidolnak, vagy, hogy Iggy stagedivingolt-e először a könnyűzene történetében, mert James Jewell Osterberg, Jr. még nem került be a rockhírességek közé, sőt első zenekara a Stooges sem jutott még be a rock and roll hall of fame-be, pedig olyan előadókra hatottak a teljesség igénye nélkül, mint a Red Hot Chilli Peppers vagy a Rage Against The Machine vagy az R.E.M. Egyébként nem feltétlenül kell Iggy Popnak tulajdonítani a keresd és pusztítsd rockbemondást, amit az előbbi felvételen azért az általában halvérű Peter Buck, az R.E.M. gitárosa is komolyan vesz.

www.beatrice.hu

Bár Magyarország leghíresebb punkja Nagy Feró idén töltötte a hatvanhármat, de még azok is ismerik, akik nem jártak könnyűzenei hangversenyekre, mert egyik legismertebb szerepe Laborc az István a királyból. Ennek ellenére Nagy Ferónak maximum annyi köze van Iggy Pophoz, hogy Iggyhez hasonlóan ő is túlmozgásos volt fénykorában, és hogy megélte a hatályos magyar törvények és jogszabályok értelmében vett öregségi nyugdíjkorhatárt, ami jelen pillanatban még 62. életév. Egyébként Nagy Feró figurája többet köszönhet a Ramones-nak, mint Iggy Popnak. Egyébként Nagy Feró is olyan, mint Chaplin, aki több figurából gyúrta össze az ismert karakterét, és állítólag kezdő tinédzserként a keystoni filmgyár kelléktárából kölcsönzött egy pár régi, rá több számmal nagyobb cipőt, egy nadrágot Roscoe Arbuckle-tól, egy eggyel kisebb számú kabátot kabátot Charles Avery-től és egy álbajuszt Mack Swaintől. Mindegy, mert Chaplin figurája és kűrruhája káprázatos és hálás. 13 évesen is el lehet játszani, és öregkorban sem esik nehezére hozni egy előadóművésznek a figurát. Nagy Feró is több helyről szedte össze a punkságát, ahogy Iggy Popra is hatottak kortárs irányzatok. Mondjuk Nagy Ferót is ér másolni, meg Iggy Pop figurája is simán kopizható, bár hiúság kérdése.

www.zimbio.com

A hiúság fránya dolog. Hiúságból szépítkezünk ilyen-olyan módokon, hogy tetszünk magunknak. Alap, hogy minimum kétféle hiúság létezik. Az egyik hiúság eredetiséget eredményez, követendő példa fejlődik belőle, a másik hiúságból pedig példakövető. A legeredetibb hiúkból lesznek az idolok. Az idolok szabad kiválasztásának fejlődéstörténetét leginkább az idő és a pénz szabályozza. Manapság idoldömping van. És nagy a választék pl. Iggy Pop személye is megosztja a közvéleményt. Egyesek aberrált vénembernek tartják, mert 62 évesen is rázza magát, mint egy hímringyó, mások meg őspunknak, és a search and destroy nagypapájának, és klasszikus rosszfiúnak egy személyben, akiről ér feltételezni, hogy isten vagy halott, de mindenképpen minimum rocksztár. Az most nem fontos, hogy szexis-e a csupasz férfimellkas, vagy a szálkás izomzat, vagy hogy az ünnepelt valóban nyeszlett-e, vagy hogy Iggy képes-e egyáltalán összehozni manapság egy háromnegyedes erekciót, mert egy idősödő lélek is lehet meghatározó egyénisége mondjuk az ifjúsági kultúrának és/vagy a könnyűzene történetének.

www.zimbio.com

Egyébként az USA-ban nincsen kötelező nyugdíjkorhatár, és akkor nyugdíjazza magát egy amerikai állampolgár, amikor akarja. Persze ésszerű korlátozások azért vannak, például ritkán lőnek az űrbe nyolcvanéves kozmonautákat, és még Columbo is elérte a nyugdíjkorhatárt. Ennek ellenére a pénzügyi válság, és a megtakarítások tőzsdei értékének csökkenése miatt egészen biztosan akadnak olyan amerikai nyugdíjasok mostanában, akik nyolcvan évesen is kiveszik a részüket a munkából, és nagy szerencsénkre Iggy Pop sem akar visszavonulni. Az hagyján, hogy állítólag életrajzi filmet forgatnak róla, és hogy nem elégszik meg azzal, hogy már több mint negyven éve nyomja, és legutóbb Norman Cook-kal melózott, és például neki köszönhetem a kedvenc kutyás reklámomat, de május közepén jön ki egy új konceptalbuma, amin klasszik New Orleans-i jazzre tolja, és nem véletlenül egy kutyás dallal promózza. (Türelmetleneknek: A dal a duma után 3:28-tól hallgatható.)LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés