free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szépségeket mutatunk

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, tárgy, táska, tervező, verseny 1 hozzászólás

A hongkongi Fashion Access Design-A-Bag versenyén idén is megmérettettek a világ minden tájáról érkezett, innovatív táskatervek. Bemutatjuk a győzteseket.

Sokszor leírtuk már itt a Borsán - sőt, a hozzászólásaitokban ti is -, hogy lehetőség szerint mellőzzük a nejlonszatyrokat, elvégre azért vannak a különféle méretű és funkciójú táskák, hogy azokban hordjuk magunknál a cuccainkat. Persze azért a táskákra is ráfér az innováció. Felismerte ezt a hongkongi székhelyű Fashion Access szervezet is, akik immár harmadik éve rendezték meg Design-A-Bag dizájnversenyt, melyre újító táskaterveket vártak a világ bármely országában élő tervezőktől.

www.ubmasia.com

A verseny négy kategóriában zajlott: "Fit2 kategóriában a nagyvárosi életmódhoz passzoló táskákat, "Party" kategóriában bulikra és különleges alkalmakra illő táskákat vártak, a "The Malebag" kategóriában praktikus, strapabíró, multifunkciós férfi táskákkal, míg "Dream Teens" kategóriában tiniknek való táskákkal lehetett nevezni. A szakmai zsűri a döntéskor 40 százalékban a terv eredetiségét, 30-30 százalékban pedig azt vette figyelembe, hogy az adott darab mennyiben illeszkedik az aktuális trendekhez, illetve hogy mennyire hasznos és hordható. A versenyre 46 országból 333 pályamunka érkezett. A közelmúltban lezajlott eredményhirdetésen kategóriánként két győztest hirdettek: egyet a már profi tervezők, egyet pedig a fiatal dizájner-hallgatók közül.

A "Fit" kategória profi nyertese a brit Chris Taylor Giffin "Turtle Bag"-je (kép 1) lett. A modell elől-hátul úgy illeszkedik viselője felsőtestére, akár a teknősbékára a páncélja. A hátizsák részbe a nagyobb holmikat, míg az elülső zsebekbe az iratokat, pénztárcát, mobiltelefont és kisebb tárgyakat pakolhatja a tulajdonos. A tervező ezt a táskát leginkább városi bringásoknak szánja.

www.ubmasia.com

A kategória másik győztese a Hongkongi Politechnikai Egyetem hallgatója, Chan Wai Sang lett "Solar Traveller" (kép 2) nevű munkájával. Egy hátizsákról van szó, amelybe azon túl, hogy klasszul lehet pakolni, a tervező a hát felé eső részre ventilátorokat épített, amelyek működtetéséhez a szükséges energiát a táska tetejében elhelyezett napelemek termelik. A hátizsák tehát ideális nyári túrázáshoz.

"Party" kategóriában a profi indulók közül az indonéz Bondan Harnoko Soenggono "Hook Bag" (kép 3) elnevezésű tervét ítélte a legjobbnak a zsűri. A gyöngyökkel díszített, selyem alkalmi táska különlegessége a kampós fogantyú, amely egyrészt mutatós, másrészt mind hordozhatóság, mind pedig tárolás szempontjából praktikussá teszi a modellt.

www.ubmasia.com

A dizájner-hallgatók közül ebben a kategóriában a Tomas Bata Egyetemen tanuló, cseh David Frkal győzedelmeskedett "Patterned Architecture" (kép 4) nevű pályaművével. Akinek így ránézésre ismerősnek tűnik valahonnan ez a dizájn, az nem téved, ugyanis a bőr illetve műanyag felhasználásával készült, elegáns kistáska tervét a pekingi Olimpiára épült "Madárfészek" stadion ihlette.

A "The Malebag" kategória profi győztese és egyben a 2009-es Design-A-Bag abszolút első helyezettje az indiai Pratyay Chakrabarti "Omnibag"-je (kép 5) lett. A stílusos modellt úgy alakították ki, hogy különböző elemeinek variálásával, néhány mozdulattal különféle funkciójú táskákká transzformálható, így lehet belőle akár aktatáska, gurulós táska, laptoptáska, de még hátitáska is.

www.ubmasia.com

A kategória tanuló indulói közül a szingapúri Lasalle Művészeti Iskola hallgatója, Cherin Sim "At Lust" (kép 6) nevezetű munkáját díjazták. A hatszög alakú, bőr aktatáska formatervét éppen a Lasalle iskola épülete inspirálta. A koncepció lényege pedig az volt, hogy ha a női táskák esetében sokoldalúan variálhatók az alakok, szögek és a méretek, akkor miért ne lehetne ugyanezt megtenni a férfi táskákkal is?!

"Dream Teens" kategóriában a profik között Olga Alfonso kolumbiai tervező győzedelmeskedett a "Tetra Bag"-gel (kép 7). Az öko-trendi táska üres üdítős dobozok, illetve reciklált műanyag felhasználásával készül, ezzel is népszerűsítve az újrahasznosítást a tizenévesek körében.

www.ubmasia.com

A dizájner-hallgatók e kategóriában érkezett pályaművei közül a milánói Új Szépművészeti Akadémián tanuló Isabella Buzacchi  "Masked Bag" (kép 8) nevű tervét ítélték a legjobbnak. A táska két oldala két különféle - egy vigyorgó és egy komor - maszkot formáz, így a tinédzser az éppen aktuális hangulatát azzal is kifejezheti, hogy melyik oldalt fordítja kifelé.

A verseny abszolút első helyezettjének 1000 dollár ütötte a markát, míg a többi kategória nyertese 500-500 dollárral lett gazdagabb. A pénznyereménynél azonban jóval lényegesebb, hogy a győzteseket a Fashion Access beajánlja a táskaipar vezető cégeinél, ezzel megadva az esélyt arra, hogy a kiválasztott tervekből kereskedelmi forgalomban kapható termékek váljanak.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés