free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Újrahasznosítható bolygó?

Borsa         Címkék: föld, környezetvédelem, kultúra, művészet, újrahasznosítás 2 hozzászólás

Igazi emberi tulajdonság, hogy akkor kezdünk el odafigyelni a problémákra, ha azok hatásait a bőrünkön tapasztaljuk. A környezetvédelem az egyik legjobb példa erre.

Az ipari térhódítás kezdeti szakaszaiban már egyértelműen látható volt, hogy ennek a folyamatnak mi lesz a vége; törvényszerű volt, hogy a környezet nem ússza meg károsodás nélkül a dolgot. Az embereket viszont már csak akkor kezdte el homlokráncolós gondolkodásra késztetni ez a kérdés, mikor nyilvánvaló jelei voltak a pusztításuknak; szmog és büdös a nagyvárosokban, ivásra és fürdésre alkalmatlan, kihaló tavak, mocskos folyók, sérült és használhatatlan talaj, olvadó jégsapkák és segítségért kiáltó jegesmedvék...

www.cinemablend.com, http://assets.bizjournals.com

A környezetvédelem még Nyugat-Európában is csak az utóbbi 20-30 évben jött "divatba", habár már az 50-es évek körül elkezdtek felfigyelni az aggasztó jelekre. Viszont kötelező érvényű környezetpolitikai törekvések csak több mint 20 év után indultak, a törvényi szabályozás pedig még ennél is később lépett hatályba. Föld napját is csak 1970-óta "ünneplünk", ekkor indította el a bolygóbarát programot Denis Hayes, amerikai egyetemi hallgató - azóta már az alternatív energiaforrások világhírű kutatója - a Föld védelmében.

Tulajdonképpen ez az az időpont, amikortól mind a közvélemény, mind a nevelés, mind a művészetek aktívan elkezdtek foglalkozni a témával, eleinte csak érdeklődve, bátortalanul, a későbbiekben – az egyre erősödő hatások nyomására – sokkal agresszívebben, ötletesebben és provokatívabban.

http://hints.hu, http://recyclemission.hu

Manapság már idehaza sem ismeretlen a hulladék-művészet, amely a fogyasztói társadalom pazarló, környezetszennyező életmódjára és az újrahasznosítás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. A recycling-divat nyugatról szivárgott be hozzánk, kialakítva egy teljesen új szemléletet a képző- és iparművészetekben is. Bár tulajdonképpen nem is olyan új ez a szemlélet, az újrahasznosítás ugyanis már az ókorban is működött, például gyanítható, hogy az antik világ épületeinél sokszor ugyanazokat a köveket használták fel újra és újra. Az újrahasznosító művészet a tárgyakat, hulladékot eredeti funkciójától megfosztva használja fel úgy, hogy ezzel aztán a befogadók szemléletét is képes legyen befolyásolni.

A Hints Institute remek példája a képzőművészet, a környezettudatosság és a közösségi aktivizálás triászának. A csoport tágabb értelemben használja a public art fogalmát, munkáik egy része alternatív nyilvánosságot teremt, és a társadalmi környezet egyes jelenségeire az érintettek bevonásával kíván rávilágítani. Legutolsó projektjükben használt molinókból készítettek illusztris kis szatyrokat, illetve a készítésbe a Szigony Alapítvány pszichiátriai rehabilitáció alatt álló kezeltjeit is bevonták, az alapanyag hulladékmolinókat pedig a LUMÚ biztosította. És nem csak táska készülhet egy haszontalan PVC-lepedőből, a csapat találékonysága a bizonyíték erre. De a Recycle Mission, a Retextil, a Terbe Design vagy a Balkán Tango is egyre terjedő márkanevek az újrahasznosított tárgykultúra és a divat terén.  

http.//retextil.shp.hu, www.kartondesign.com, www.balkantango.hu

Bár a művészi akciók figyelemfelhívó jellege - propaganda hulladékruhák, újragondolt köztéri szemetesek, kiállítások - vagy a hollywoodi szuperprodukciók baljós sugallatai - emlékezzünk csak Al Gore aggódó tekintetére a Kellemetlen igazság című filmben, vagy Leonardo DiCaprio hatásos szemöldökráncolására a méretes ökológiai lábnyomunkat illusztráló Az utolsó óra című moziban - pillanatokra képesek megindítani a közt, gyökeres szemléletváltás nélkül szinte lehetetlen a termékeny változás. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata így hangzik: "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" – a kérdés jogos, de ez sem az alatt a bizonyos egy nap alatt, sem az igényeink revideálása nélkül nem megy, közhely vagy sem, de így van.

Carl Gustav Jung szerint az emberiséget három nagy, elementáris erejű trauma bolygatta meg identitásában; az első Kopernikusz elmélete, amely szerint nem a Föld van a világ centrumában, a második Darwin evolúciós tanítása - főként az emberiség majmokkal és nem Istennel való rokonsága kitétel - végül pedig Freud a tudattalan létezését bizonyító tézise.

www.moviemaze.de

Bármennyire is szentimentálisan hangzik, de amíg az emberiség hatalmas önérzetén nem esik hasonlóan felrázó erejű csorba, a változást hiába várjuk. Kell egy új Kopernikusz, aki megdönti az emberközpontú gondolkodásmódot - melyet nevetségesen csekély kompromisszumkészség jellemez -, és helyét egy természetközpontú vagy környezetközpontú gondolkodás váltja fel, ezzel viszont már a pozitív utópiák világába csöppentünk, és csak remélhetjük, hogy nem késtünk még el.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés