free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ismerd meg: Hussein Chalayan

Borsa         Címkék: divat, husseinchalayan, ismerdmeg, kollekció, tervező 0 hozzászólás

A Törökországból származó tervező élete első kollekcióját elásta a föld alá. Azóta dohányzóasztalból átalakítható és ledekkel kivilágított szoknyát is tervezett.

Hussein Chalayan 1970-ben született Törökországban, de iskoláit már Angliában végezte, mivel szüleivel együtt 1978-ban átköltözött a szigetországba. A dizájner sajátosan közelíti meg a divatot, áttöri a határokat, az öltözködést átviszi a szobrászat, a lakberendezés valamit a performance-ok világába. Az általa tervezett darabok inkább műalkotások, mintsem hordható ruhák. 1993-ban mutatta be első kollekcióját, a Central Saint Martin végzős hallgatójaként. Előzőleg a ruhákat hetekre a földbe ásta, a kellően megviselt daraboknak sikerült megosztani a "műértő" közönséget, vagy imádták vagy utálták a munkáit, de átmenet nem igazán volt.

www.daylife.com, http://nataliaallen.files.wordpress.com, www.superfuture.com, www.brand.swarovski.com

Chalayan azóta is híres meghökkentő kollekcióiról, bemutatóiról. Előfordult már, hogy dohányzóasztalból készített ruhát, de arra is volt már példa, hogy egy gyóntatófülke volt a díszlet meghatározó része, máskor pedig a modelleket a hónaljuknál fogva kötözte ki, és lufikkal lebegtette őket a kifutó felett. Kollekciói gyakran szólnak a kirekesztésről, mivel törökországi bevándorlóként ő is számtalanszor megtapasztalta az érzést. Olyan extrém sztárok hordják a ruháit, mint az izlandi énekesnő Björk, aki Post című albumának a borítóján viselt egy Chalayan által tervezett zakót. 1999-ben és 2000-ben a megválasztották az év brit divattervezőjének, 2001-ben pedig kinevezték az Asprey ékszerkészítő cég kreatív igazgatójának. Nemrégiben egy bemutató erejéig a Swarovskival dolgozott együtt, ahol a ruhákat ledekkel és kristályokkal dobta fel.

www.intrix.net, http://content.coutorture.com

Napjainkban a tervező a legnagyobbakkal együtt Párizsban tartja a bemutatóit, de a főhadiszállása még most is Londonban van. Az 2009/10-es őszi-téli kollekciójából csak néhány darab megy át a rostánkon, a többi sajnos teljes mértékben hordhatatlan. Minket leginkább egy űrben játszódó szappanopera jelmeztárára emlékeztetnek, főleg a feneket és melleket formázó lakkbőrbetétek mellett. Ha már választani kell, akkor jöhet a bő szabású fekete kabát, ami az egyetlen melegnek tűnő darab, az elvileg téli kollekcióban.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés