free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A leghíresebb quiche receptje

Borsa         Címkék: kaja, lepény, quiche, recept, sonka 1 hozzászólás

Lotharingia világhíres lepénye hivatalosan szalonnával készül, azonban nyugodtan használhatunk hozzá maradék húsvéti sonkát is. Luxus reggeli vagy gyors vacsora.

Itt a Borsán már ejtettünk szót a franciák híres lepényéről a quiche (kis)-ről. Ez olyan, omlós tészta alapú sós harapnivaló, ami sör/borkorcsolyaként, de komplett vacsoraként is megállja a helyét. Ráadásul gyakorlatilag bármilyen zöldség, hús, hal, egyéb felhasználható hozzá, tehát a maradékok eltüntetésére, felhasználására igencsak megfelelő. Ráadásul az elkészítése sem nem nehéz, sem nem hosszadalmas, így gyors vacsorának, vagy luxus reggelinek ideális. Ráadásul az arányok ismeretében akár egyszemélyes adag is süthető belőle, és ez nem sok ételről mondható el.


Így készül a quiche Lorraine

A quiche Lorraine, magyarul a lotharingiai kis a leghíresebb mind között, de hogy ez miért alakult így, senki sem tudja. Ám az biztos, hogy amikor Magyarországon a nemzetközi konyhák ismerete nem volt mindenki számára sem elérhető, sem érdekes, F. Nagy Angéla 1973-ban megjelent A család szakácskönyve című alapmunkájában már szerepelt a quiche Lorraine.

Borsamunkatárs most azért választotta ezt a receptet, mert bár az eredeti leírás szerint húsos füstölt szalonnával készül, a húsvéti sonka maradékának eltüntetésére tökéletes választás. Hivatalosan minden quiche kötőanyaga a tejszín-tojás keverék, de a tejszín nyugodtan kiválthatjuk tejföllel, semmit sem ront az ízélményen. Az elkészült, kisült lepényt, vagy csak a tésztát nyugodtan mélyhűthetjük is – már persze ha van ekkora hely a fagyasztónkban, így vészhelyzet esetén még tovább csökkenthetjük az elkészítésére fordítandó időt.



Szerepel a receptben az úgynevezett "vaksütés", ami nem azt jelenti, hogy bekötött szemmel kell sütni az ételt, hanem egyfajta elősütésről van szó, ami arra szolgál, hogy a tészta ne hólyagosodjon, púposodjon fel, valamint a tölteléktől ne ázzon szivacsosra a tésztakéreg alja. A vaksütéshez használhatunk szárazbabot, lencsét, vagy konyhatechnikai boltokban kapható speciális kerámiagolyókat is. Ez utóbbi végtelenszer felhasználható, míg a száraz magok egy idő után használhatatlanná válnak. Természetesen a babot, lencsét rendeltetésszerűen elkészíteni már nem lehet a vaksütés után. Vaksütést célszerű végezni a legtöbb vajas-omlós süteménynél, lepénynél, akkor, ha a töltelék nagyon folyékony, illetve ha a tészta nem tartalmaz tojást, illetve lazítószert. Nagyon fontos, hogy a tészta hozzávalói hidegek legyenek, a vaj fagyos, a víz is a lehető leghidegebb, sőt, ha lehet a tálat, amiben dolgozunk szintén hűtsük le egy kicsit. A lisztet a vajjal gyorsan morzsoljuk el, hogy a kezünktől se melegedjen át. Ez a titka az omlós tésztának. Négy személyre egy normál méretű lepény- vagy tortaformát használjunk, a recept ehhez a mennyiséghez igazodik.

Így készül

Harminc deka lisztet elmorzsolunk tizenöt deka hideg vajjal, majd annyi jéghideg vizet adagolunk hozzá apránként, amivel viszonylag kemény tésztává áll össze az egész. Fél órára hűtőbe tesszük, majd gyors mozdulatokkal a sütőedény aljára nyomkodjuk úgy, hogy legalább egyujjnyi pereme is legyen. Ha kerámia nehezéket használunk a vaksütéshez, tegyünk a tészta felszínére sütőpapírt, és arra szórjuk, ha szárazbab a nehezék, az mehet közvetlenül a tésztára, csak ne nyomódjanak bele. 190 fokos sütőben sápadtra sütjük, majd kiszedjük a nehezéket.



Közben elkészítjük a tölteléket. Egy nagy, vaskos szál póréhagymát nem túl vékonyan felkarikázunk, húsz dekányi jó húsos, füstölt szalonnát (vagy füstölt sonkafélét) vékony csíkokra vágunk. Nagyon kevés olajon lassan kiolvasztjuk a szalonnát, rádobjuk a hagymát, és egy kicsit megpirítjuk. A hagymás szalonnát egyenletesen a tésztába terítjük, és az egészet leöntjük három tojás és három deci tejföl keverékével. A tejfölös tojást borsozzuk, kicsit sózzuk, és keverhetünk bele némi reszelt sajtot is. A sütőbe visszatéve addig sütjük, míg a töltelék összeáll és a tészta rózsaszínre sül. Langyosan a legjobb.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés