free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Miért is ünnepeljük a szükséges rosszat?

Borsa         Címkék: kultúrtripp, május1., munka, történet, ünnep 0 hozzászólás

Május elseje a munka ünnepe. Normális, ha felmerül a kérdés, hogy minek ünneplünk olyasmit, amit leginkább csak a szükséges rosszak sorába tudunk beilleszteni.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy mennyi aktualitást is ad cikkünknek, illetve a munka ünnepének a nyakunkon lévő unásig ismételgetett gazdasági világválság. A munkák tömeges elvesztése a fejekben is újradefiniálja a munka szerepét, amely nem csupán a létfenntartás eszköze, hanem tulajdonképpen az identitásunk alapja is.

Az életünk felét munkával töltjük, rengeteg energiát és időt ölünk bele, az a minimum, hogy hasznos és értelmes tevékenységnek gondoljuk azt, amit csinálunk. Ha ez nem így van - még ha egész vagyonokat keresünk is vele -, komoly lelki konfliktusokra számíthatunk magunkkal. Viktor Frankl szerint egyes lelki bajokat az okoz, hogy életünkből hiányzik az értelem, ezt az értelmet pedig bármily furcsa is, de pont a munka adja, legyen az szellemi vagy fizikai.

www.tankonyvtar.hu

És ha ez így van, akkor igencsak súlyos árat kell fizetnünk az értelmetlen munkáért, ahogyan a munka teljes mellőzéséért is. Hányszor hallottuk már a modernkori tündérmesét a gazdag cégtulaj és/vagy médiaigazgató hímről, aki egy csapásra megoldja a kuporgató szegénylány helyzetét, azzal a frappáns mozdulattal, hogy nem csak elveszi, de el is tartja. Kislányként még hercegnek hívtuk, de tulajdonképpen ugyanaz a felállás. Vagy ott van a "Lottó, lottó, heti remény" szintén csalfa világa, bár igazi lottónyertessel még nem találkoztunk, de az elméleti milliárdosok első lépése a munkahelye otthagyása lenne. Akik pedig sem milliomos szülők, sem milliomos pasi, sem nyeremény formájában nem számíthatnak hátszélre, azoknak marad a munka ízes szavakkal való szidása.

www.pulinda.hu

De miért nem tanuljuk meg szeretni a munkát? Vagy miért nem keresünk olyat, ami kiteljesít?  Mert a munka igenis szükséges része az életnek, bár néha úgy tűnik, hogy könnyebb lenne nélküle - paradox módon pont, hogy nehezebb és lélekölőbb. Legtöbbször azt a kérdést teszi fel nekünk a társadalom, hogy mit teszünk, és mennyit keresünk, nem azt, hogy mi érdekel, vagy kik is vagyunk valójában, az önmagunkról kialakított kép pedig gyakran az identitásunkkal együtt épül le. Feldmár András Szégyen és szeretet című kötetében emlegeti egyik páciensét, aki milliomos-sarjként nem volt rákényszerítve a munkára, így nem is dolgozott, viszont a 30-as férfi élete igencsak súlyos és szagos titkokkal volt terhelt, és mi volt a pszichológus tanácsa, mi volt végül a megoldás? Egy új élet, egy új munka… Nem szabad tehát lebecsülni a munka szerepét, magát a munka értelmét.

Sokan ugyanis azt a hagyományos szemléletet veszik alapnak, amely szerint a munka egyszerűen a javak és szolgáltatások megtermelésének és elosztásának az eszköze, csakhogy ez helytelen hozzáállás. Nem egy nagy koponya jutott el odáig, hogy szavakba is öntse; nem az ember van a munkáért, hanem a munka van az emberért - mivel egyszerre a szellemi és az anyagi természethez is hozzájárul. A munka célja nem a túlélés, legalábbis nem szabadna, hogy az legyen...És mivel ilyen fontos része az életünknek, megéri elgondolkodni ezen, és persze emlékezni azokra a múltbéli hétköznapi hősökre, akik kiharcolták a 8 órás munkarendet, a korábbi 10-16(!) óra helyett. Az 1889. július 14-i II. Internacionálén az alábbi határozat született: "Nagy nemzetközi tüntetést kell szervezni egy időpontban, oly módon, hogy a munkások egy meghatározott napon egyidejűleg valamennyi országban, minden nagyvárosban terjesszék a képviseleti szervek elé azt a követelést, hogy törvényesen csökkentsék a napi munkaidőt nyolc órára ... Figyelembe véve, hogy az American Federation of Labor St. Louis-ban 1888-ban rendezett évi kongresszusán már határozatot hozott hasonló tüntetés rendezésére 1890. május elsejére, ezt a dátumot kell elfogadni a nemzetközi tüntetés időpontjaként." – hát így lett május 1. a munka ünnepe, de hogy ki, miért ünnepli - ha egyáltalán ünnepli -, az már egyéni megítélés kérdése. LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés