free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kompromisszumos fogamzásgátlás

Radnai Anna         Címkék: fogamzásgátló, gyerek, nőgyógyász, óvszer, szex 0 hozzászólás

Aki szexuális életet él, és emellett szabályozni kívánja a gyermekáldás mértékét, kénytelen dönteni. A Borsa utánanézett, milyen szempontokat érdemes mérlegelni.

A minap azt olvastam egy Bódis Krisztával készített interjúban (az író-filmkészítő hölgy munkássága előtt ezúton tisztelgek), hogy "ha egyáltalán lezajlott, a szexuális forradalom minden vívmánya hazugságokba és átgondolatlanságokba fordult." Igaz lehet ez sok szempontból, egy azonban biztos: a szexualitással kapcsolatos látásmód-változás alapköve: a fogamzásgátló tabletta új dimenziókat nyitott a nők szexuális és családtervezési szokásait illetően. Persze ez a lehetőség is vezethet tévutakra egy-egy ember életében, lehet ezen vitatkozni. Ám azt senki nem vonhatja kétségbe, hogy a nők biológiai (ők hordják ki és szoptatják a gyermeket) és lelki (nagyobb százalékban a nők érzik erősebben, hogy még ha úgy is hozná kedvük, nem élhetik az életüket oly módon vagy majdnem ugyanúgy tovább, mintha meg sem született volna a gyermekük) adottságaiból fakadó kiszolgáltatottsága nagy mértékben csökkent.A gyógyszer hatásáért azonban nagyanyáinknak még nagy árat kellett fizetniük: az akkori szerek "lóadagban" tartalmazták azokat a női, illetve sárgatest hormon hatású vegyületeket, amelyek nagy mennyiségben egészségtelenek és súlyos mellékhatásokkal bírnak: akár stroke-ot vagy mélyvénás trombózist is okozhatnak. A nem kívánt terhesség elleni találékonyság azonban nem a szexuális forradalom idején kezdett kibontakozni, valójában már az őskorban is igyekeztek az emberek szabályozni a gyermekáldás mértékét. Dr. Siklós Pál, a Szent István Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa elmesélte, hogy elődeink már az őskorban használtak óvszert, bár akkor még nem így hívták, és nem gumiból, hanem állati hólyagból, bélből vagy gyomorfalból készítették. A "naptár-módszer" sem XX. századi találmány.A módszerek köre, valamint hatásfokuk persze sokat változott az elmúlt évek során, de tény - szögezi le a szakember - hogy ma sincs 100 százalékosan tökéletes megoldás. A különböző fogamzásgátló szerek és eszközök hatásosságának mérésére külön mértékegység létezik: a Pearl-index. Kiszámolása egyszerű: a kérdés hogy 100, rendszeres házaséletet élő nő közül 1 év alatt hányan esnek teherbe a vizsgált készítmény vagy módszer alkalmazása ellenére.

Nincs tökéletes megoldás

Tökéletesnek azért nem nevezhető egyetlen fogamzásgátló sem, mert nem létezik olyan, ami minden elvárásnak egyszerre felelne meg. A főorvos felsorolta, szerinte mik lennének ezek a szempontok. Elsőként a 100 százalékos biztonságot, majd a reverzibilitást említette. (Utóbbi azt jelenti, hogy amint abbahagyjuk a készítmény alkalmazását, minden további nélkül teherbe eshetünk.) Ahhoz, hogy minden kívánalomnak megfeleljen egy fogamzásgátló módszer, illetve szer, továbbá mellékhatás-mentesnek, olcsónak, kényelmesnek és esztétikusnak kellene lennie, ebben a sorrendben.A Magyarországon elterjedt fogamzásgátló eszközök három csoportba sorolhatóak: vannak akik a "hagyományos módszerek" közül választanak, vagyis kiszámolják, hogy mikor fogamzásképesek, megszakítják az aktust a magkiömlés előtt, stb., mások úgynevezett mechanikus, a hüvelybe, illetve a méhűrbe helyezhető eszközöket: pesszáriumot vagy spirált, vagy pedig óvszert alkalmaznak, és sokan hormonális gyógyszert szednek. Utóbbi készítmények ma már minimális hormontartalommal bírnak. A fejlesztésükkel kapcsolatos kutatások célja (feltalálásuk óta) az optimális vegyület, vagyis a lehető legkisebb adagban is hatásos gyógyszerdózis létrehozása.Másik fejlesztési vonal, hogy minél kevesebb időnként kelljen bevenni a tablettát, illetve hogy minél szélesebb körű legyen a bevétel módjának lehetősége: injekció formájában is meg lehet kapni  bizonyos készítményeket (sőt, bőr alá ültethető kiszerelés is létezik), a tűszúrás-mentes hormonális fogamzásgátlás pedig már nem csak a szájon át, hanem a hüvelyen keresztül is alkalmazható. (Kutatják a férfiak számára gyártott fogamzásgátlót is, de ma még nincs ilyen sehol a világon.) Léteznek naponta, havonta és háromhavonta, évekig alkalmazható szerek is. A főorvos ezeket a készítményeket további két csoportra osztotta, ugyanis a sárgatest és női hormon hatású vegyületeket egyaránt tartalmazó gyógyszerek mellett vannak kizárólag sárgatest hormon hatású vegyület hozzáadásával előállított termékek is. Ezeket ajánlják például a szoptató kismamáknak. (A fogamzásgátlók a hormonpótlókkal szemben nem valódi hormonokat, hanem a természetes női, illetve sárgatest hormonokhoz hasonló szintetikus vegyületeket tartalmaznak.)

1. Kompromisszumos fogamzásgátlás
2. Kinek mi ajánlott?LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés