free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kompromisszumos fogamzásgátlás

Radnai Anna         Címkék: fogamzásgátló, gyerek, nőgyógyász, óvszer, szex 0 hozzászólás

Aki szexuális életet él, és emellett szabályozni kívánja a gyermekáldás mértékét, kénytelen dönteni. A Borsa utánanézett, milyen szempontokat érdemes mérlegelni.

A minap azt olvastam egy Bódis Krisztával készített interjúban (az író-filmkészítő hölgy munkássága előtt ezúton tisztelgek), hogy "ha egyáltalán lezajlott, a szexuális forradalom minden vívmánya hazugságokba és átgondolatlanságokba fordult." Igaz lehet ez sok szempontból, egy azonban biztos: a szexualitással kapcsolatos látásmód-változás alapköve: a fogamzásgátló tabletta új dimenziókat nyitott a nők szexuális és családtervezési szokásait illetően. Persze ez a lehetőség is vezethet tévutakra egy-egy ember életében, lehet ezen vitatkozni. Ám azt senki nem vonhatja kétségbe, hogy a nők biológiai (ők hordják ki és szoptatják a gyermeket) és lelki (nagyobb százalékban a nők érzik erősebben, hogy még ha úgy is hozná kedvük, nem élhetik az életüket oly módon vagy majdnem ugyanúgy tovább, mintha meg sem született volna a gyermekük) adottságaiból fakadó kiszolgáltatottsága nagy mértékben csökkent.A gyógyszer hatásáért azonban nagyanyáinknak még nagy árat kellett fizetniük: az akkori szerek "lóadagban" tartalmazták azokat a női, illetve sárgatest hormon hatású vegyületeket, amelyek nagy mennyiségben egészségtelenek és súlyos mellékhatásokkal bírnak: akár stroke-ot vagy mélyvénás trombózist is okozhatnak. A nem kívánt terhesség elleni találékonyság azonban nem a szexuális forradalom idején kezdett kibontakozni, valójában már az őskorban is igyekeztek az emberek szabályozni a gyermekáldás mértékét. Dr. Siklós Pál, a Szent István Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa elmesélte, hogy elődeink már az őskorban használtak óvszert, bár akkor még nem így hívták, és nem gumiból, hanem állati hólyagból, bélből vagy gyomorfalból készítették. A "naptár-módszer" sem XX. századi találmány.A módszerek köre, valamint hatásfokuk persze sokat változott az elmúlt évek során, de tény - szögezi le a szakember - hogy ma sincs 100 százalékosan tökéletes megoldás. A különböző fogamzásgátló szerek és eszközök hatásosságának mérésére külön mértékegység létezik: a Pearl-index. Kiszámolása egyszerű: a kérdés hogy 100, rendszeres házaséletet élő nő közül 1 év alatt hányan esnek teherbe a vizsgált készítmény vagy módszer alkalmazása ellenére.

Nincs tökéletes megoldás

Tökéletesnek azért nem nevezhető egyetlen fogamzásgátló sem, mert nem létezik olyan, ami minden elvárásnak egyszerre felelne meg. A főorvos felsorolta, szerinte mik lennének ezek a szempontok. Elsőként a 100 százalékos biztonságot, majd a reverzibilitást említette. (Utóbbi azt jelenti, hogy amint abbahagyjuk a készítmény alkalmazását, minden további nélkül teherbe eshetünk.) Ahhoz, hogy minden kívánalomnak megfeleljen egy fogamzásgátló módszer, illetve szer, továbbá mellékhatás-mentesnek, olcsónak, kényelmesnek és esztétikusnak kellene lennie, ebben a sorrendben.A Magyarországon elterjedt fogamzásgátló eszközök három csoportba sorolhatóak: vannak akik a "hagyományos módszerek" közül választanak, vagyis kiszámolják, hogy mikor fogamzásképesek, megszakítják az aktust a magkiömlés előtt, stb., mások úgynevezett mechanikus, a hüvelybe, illetve a méhűrbe helyezhető eszközöket: pesszáriumot vagy spirált, vagy pedig óvszert alkalmaznak, és sokan hormonális gyógyszert szednek. Utóbbi készítmények ma már minimális hormontartalommal bírnak. A fejlesztésükkel kapcsolatos kutatások célja (feltalálásuk óta) az optimális vegyület, vagyis a lehető legkisebb adagban is hatásos gyógyszerdózis létrehozása.Másik fejlesztési vonal, hogy minél kevesebb időnként kelljen bevenni a tablettát, illetve hogy minél szélesebb körű legyen a bevétel módjának lehetősége: injekció formájában is meg lehet kapni  bizonyos készítményeket (sőt, bőr alá ültethető kiszerelés is létezik), a tűszúrás-mentes hormonális fogamzásgátlás pedig már nem csak a szájon át, hanem a hüvelyen keresztül is alkalmazható. (Kutatják a férfiak számára gyártott fogamzásgátlót is, de ma még nincs ilyen sehol a világon.) Léteznek naponta, havonta és háromhavonta, évekig alkalmazható szerek is. A főorvos ezeket a készítményeket további két csoportra osztotta, ugyanis a sárgatest és női hormon hatású vegyületeket egyaránt tartalmazó gyógyszerek mellett vannak kizárólag sárgatest hormon hatású vegyület hozzáadásával előállított termékek is. Ezeket ajánlják például a szoptató kismamáknak. (A fogamzásgátlók a hormonpótlókkal szemben nem valódi hormonokat, hanem a természetes női, illetve sárgatest hormonokhoz hasonló szintetikus vegyületeket tartalmaznak.)

1. Kompromisszumos fogamzásgátlás
2. Kinek mi ajánlott?Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés