free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fülemülék éjszakája

HT         Címkék: fesztivál, fülemüle, szerelem, természet, zene 1 hozzászólás

A fülemüle egy énekesmadár és egy fesztivál neve is, de most nem ez a lényeg. Most szombaton ér kimenni a bulira és bevallani: mit sem tudunk a fülemülékről.

Mindenki tudja, hogy a fülemüle egy énekesmadár. Vannak, akik csalogányként ismerik a fülemülét, de ez lényegtelen, mert a közvélemény szerint a fülemüle a legszebben éneklő énekesmadár, és mivel rendszerint éjjelente csicsereg, sokan a szerelem és a vágy jelképének tartják.A Fülemülék éjszakája egy fesztivál, egy évente megrendezésre kerülő országos eseménysorozat, ahol az érdeklődők például a fülemülék nemi énekének varázslatos élményével gazdagodhatnak. És azért éjszakája, mert idén májusban a madarászok összefogtak a csillagászokkal, és az alkonyati fülemüledal hallgatás közben, sötétedés után a csillagokat is lehet nézni szakértői kalauzolással. Persze nem minden helyszínen. Például most szombaton este hattól a Hajógyári vagy a Margitszigeten állítólag nem lesznek csillagászok, viszont madártani szakemberek segítenek eligazodni az éjszaka fényei és hangjai között azoknak, akik bírják, ha egy bokrokkal teli parkban és erdőben pár percig csendben sétálnak vagy üldögélnek egy padon. Az most nem fontos, hogy mennyire romantikus kettesben kihallgatni a fülemülék szerelmi énekét, vagy leszakadni a csillagászat iránt érdeklődő fesztiválozók csoportjából, és szimplán smárolni az elfogyó Hold fényében, mert a program nemcsak lelkes természetbúvároknak, zenebarátoknak és városi madarászoknak tartalmas kikapcsolódás, hanem olyan infóéhes szerelmespároknak is, akik szeretnek társaságban andalogni, vagy félnek a sötétben.Az üldöztetési mániás feministák legnagyobb bánatára és a természet rendje szerint csak a pasifülemülék dalolnak. A zeneértők viszont külön értékelik, hogy egy fülemüle gégéje képes négy hangot is egyidejűleg kiadni, ezért képes zeneileg tökéletes akkordokat is énekelni. Azt is mindenki tudja, hogy egy zenei akkord pedig nagyjából azt jelenti, hogy több hang szólal meg egyszerre. Egy-két kivétellel az ember meg egységnyi idő alatt csak egy hangot tud kiénekelni általában. Ennek ellenére a verébalakúak rendjéhez és a légykapók családjába tartozó énekesmadarakat általában fülemülének hívjuk. A fülemüle szó egyébként a görögből jön, méghozzá Philomela névből, amit még az utónévszótárban is felfedezhetünk Filoméla vagy Filoména alakban, mint anyakönyvezhető női keresztnevet. Az ókori Filoméla egyébként egy olyan nő, akit megerőszakol a sógora, ezután a pasi kivágja a csaj nyelvét, hogy az ne árulhassa el a titkot senkinek, de a nő beleszövi egy szőnyegbe az erőszaktevő nevét, fény derül az igazságra, és a testvérei bosszúból megölik a nem betervezett gyermeket, és feltálalják az apjának vacsorára. Csúnya és nem túl romantikus történet, de a lényeg az, hogy a bosszúálló csajok madárrá változnak.

www.michaelspornanimation.com

Az hagyján, hogy a nemzet csalogánya egy színész, és történetesen Blaha Lujzának hívták, de a firenzei fülemülére is fordítható Florence Nightingale sem egy madár, hanem egy hölgy, aki a XIX. század vezető feministája volt és a modern nővérképzés úttörője is egyben. Az most nem fontos, hogy kizárólag a pasifülemülék énekelnek, és hogy a csajok legális keresztneve a Filoméla vagy a Filoména, mert a fülemüle számos szerzőt megihletett. Annyira magyar és aktuális például Arany közismert verse az énekesmadárról, Péterről, Pálról és a korrupt igazságszolgáltatásról. Mondjuk azért az is annyira magyar, hogy bár nem félrefordítás eredménye, de a kakas a főszereplője egy olyan magyar népdalnak, aminek a spanyol megfelelőjében a fülemüle szerepel. Ennek ellenére alkonyatkor énekel a fülemüle, és hajnalban rikolt a kakas, és nem kell feltétlenül polgári peres eljárásra asszociálni a fülemüle szó hallatán, mint ahogy Blaha Lujza sem volt férfi. És ér kimenni a természetbe, és ér hallgatni a fülemüléket, és a virágzó rózsákról vagy a Holdfogyatkozásról beszélgetni, vagy csak egyszerűen vágyakozva sóhajtozni, amikor ahogy a vers is mondja: "A fülemülék dalolnak a virágzó fák között. És a fa alá ülnek le, akiket szerelem gyötör."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés