free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Globális felmelegedés a dizájnerek szemével

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, dizájner, globálisfelmelegedés, klímaváltozás, tárgy 0 hozzászólás

A klímaváltozás jelképe a jégtáblán szomorúan ácsorgó jegesmedve. Egyes tervezők ragaszkodnak is hozzá, de akadnak olyanok is, akik kreatívabban közelítik a témát.

Amikor globális felmelegedésről, klímaváltozásról, üvegházhatásról vagy éppen az olvadó sarkvidéki jégről hallunk, akkor bizony sok minden eszünkbe jut. Ebbe a sok mindenbe viszont nem kifejezetten tartoznak bele a dizájntárgyak, ami rendjén is van, már akkor, ha nem vagyunk dizájnerek. A pihent elméjű/szakmailag elhivatott tervezők számára viszont a globális felmelegedés is egyfajta inspiráció. A következőkben olyan dizájntárgyakat mutatunk, amelyeket ez a téma ihletett.

www.usnews.com

A leszakadt, sodródó jégtáblán búsan ácsorgó jegesmedve a globális felmelegedés legtöbbet használt vizuális, illetve tárgyi jelképe. A tervezők nem feltétlenül tudnak elszakadni tőle, ami mondjuk nem olyan nagy gond, ha ügyesen csinálják. Például úgy, ahogy a mexikói NEL dizájncsoport, akik megalkották a Globális Felmelegedés Szőnyeget (kép 1). A szőnyeg szomorkás kékjét csupán egy leszakadt jégtáblát szimbolizáló fehér alakzat és az azon magában álldogáló jegesmedve töri meg. A szőnyeget a tervezők gyerekszobába szánják, bár szerintünk oda túl depressziós kisugárzású darab. Bár hozzá kell tegyük, ugyanez a dizájncsoport korábban Irak térképével díszített gyerekszoba-szőnyegeket is kreált.

http://mocoloco.com

A jegesmedve-jégtábla szimbólumhoz ragaszkodott Chaiyut Plypetch thaiföldi tervező is. Az ő műve ez a műanyag, jégtáblán ücsörgő jegesmedvével összekötött káddugó (kép 2), amelynek segítségével kádban ücsörgés közben mélázhatunk el a klímaváltozás aggasztó következményeiről. Aki viszont ugyanezt inkább a teája vagy kávéja elfogyasztása mellett tenné, annak a dizájner ugyanezzel a figurával díszített bögretetőt alkotott (kép 3).

Kawano Takeshi japán képzőművész az előzőeknél elszállósabban közelítette meg a témát. Az ő 2007-ben készült művein ugyanis nem a jégtáblák, hanem veszélyeztetett állatfajok indultak olvadásnak (kép 4). A szétfolyó jegesmedvét, pingvineket és szarvast ábrázoló alkotások - mindenféle cinizmus nélkül - könnyzacskó-ingerlően érzékletesre sikeredtek.

http://kawanotakeshi.blogspot.com, www.coroflot.com

A szintén távol-keleti Tao Ma viszont sem jegesmedvéket, sem egyéb veszélyeztetett állatokat nem ábrázol a Globális Felmelegedés Könyvespolcon (kép 5). Az ő fantáziáját ugyanis inkább a jégtáblák esztétikuma ragadta meg, a képen látható eredménnyel. Skeet Wang taiwani tervező szintén a jégtáblákból indult ki, és alkotott egyszerűen és nagyvonalúan találót: egy jéghegy alakú radírt (kép 6), amely használat közben hasonlóan fogyatkozik, mint a sarki jég.

A koreai Mina Kwag "Only 1 Degree2 bögrekollekciójával (kép 7) az átlaghőmérséklet emelkedésének veszélyeire szeretné felhívni a figyelmet. A környezetbarát kerámiából készült bögrék belsejében erőteljes, írásos üzenetek olvashatók azzal kapcsolatban, hogy milyen szörnyűségeket eredményez az átlaghőmérséklet akár csak néhány fokos emelkedése is. A bögrék alján pedig magukról az áldozatokról - például kihaló fajokról, esőerdőkről - készült kicsiny figurák figyelnek.

www.yankodesign.com, http://gizmodo.com

Bögreformában gondolkodtak azok a kínai tervezők is, akik megalkották a Globális Felmelegedés Bögrét (kép 8). A bögre oldalára a Föld térképét festik, méghozzá úgy, hogy ha forró italt öntünk bele, akkor eltűnnek a kontinensek azon részei, amelyek a jégtakaró olvadása miatt bekövetkező tengerszint-emelkedéskor víz alá kerülnének.

Janne Kyttänen finn tervező egy állólámpa formájában (kép 9) jelenítette meg a globális felmelegedés miatt érzett aggodalmát. Mind a meglehetősen nyomasztó külsejű, szöveges és tárgyi üzenetekkel zsúfolt lámpabura, mind a tárgy többi része újrahasznosított anyagokból készül, és persze energiatakarékos körte dukál hozzá. Így a forma és a mondanivaló teljes összhangban áll.

www.freedomofcreation.com, www.trendhunter.com

Pár évvel ezelőtt a misztikus, magas sarkú békatalpak (kép 10) fotói keresztül-kasul bejárták a sajtót és a blogosszférát, ám akkoriban még mindenki csak találgatta, hogy vajon ki kreálhatta ezt a bizarr lábbelit, és vajon mit akart vele közölni? Nos, a rejtély azóta megoldódott: a cipő Lisa Carney ausztrál tervező műve, aki elsőként - még komolyabb visszhang nélkül - 2002-ben, egy Ausztráliában megrendezett divatshown mutatta be, később pedig egy belga dizájnkiállításon, ahol aztán elkészültek a fotók, amelyek meghozták a hírnevet. A magas sarkú békatalpak ironikus módon vetítik elő a cipődivatot azokra az időkre, amikor a tengerszint-emelkedés miatt a mai szárazföldek jó részét tengerek és óceánok borítják majd.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés