Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gyors, epres pohárkrém

Borsa         Címkék: desszert, eper, kaja, pohárkrém, recept 0 hozzászólás

Bár még spárgaszezon van, mi egy lépéssel előrébb, az eperszezonnál járunk már. Ezért epres pohárkrémet készítettünk, ami egy könnyű, ám igen laktató desszert.

Bár még mindig meglehetősen drága az eper, és a nagy része nem is szabadföldi még, de azért már nehéz ellenállni a vásárlásnak. Ha valaki elég sokáig áll sorba a zöldséges pult előtt, előbb-utóbb az orrába kúszik a kipakolt hegynyi eper illata, és akkor bizony nincs, aki ne adná meg magát legalább néhány deka erejéig. Mondjuk az is igaz, hogy ennyire aromás gyümölcsből meg lehet elégedni néhány szemmel is – amíg el nem jön az igazi szezon –, és ha valami finomságot, például könnyű desszertet akarunk készíteni belőle, ahhoz sem kell tonnányi a megfelelő ízélményhez.



Az epernek nagy barátja minden tejtermék a tejszíntől a tejfölig – Hamvas Béla szerint az eper egyetlen helyes fogyasztási módja a gazdag tejfölözés -, de simán csak tejjel leturmixolva, esetleg egy kis vaníliával ízesítve is nagyon finom. A tejszín és a krémsajt között található mascarpone viszont egészen új dimenziókba tudja emelni az eper ízét. A mascarpone hivatalos megnevezése tejszínes krémsajt, de számunkra a krémsajt kevésbé zsíros, ám savanykásabb a mascarponénál. Eredetileg bivalytejből készült (buffala mascarpone), ám manapság már szinte kizárólag tehéntejből állítják elő. Természetét és ízét tekintve egészen sűrű, szilárd tejszínre emlékeztet. Pontosan ezért, remekül használható krémesítésre, ízek összesimítására, legyen szó akár édes, akár sós ennivalóról. Érdemes kipróbálni például a klasszikus spenótfőzelék felturbózására, amikor a tej egy részét mascarponével helyettesítjük, vagy tejszínes, tésztára szánt szószokban is. Magas zsírtartalma okán gyorsan, könnyen olvad és keveredik gyakorlatilag bármilyen pépesített anyaggal, illetve köti össze a szilárd hozzávalókat.  Senki sem mondja, hogy olcsó, még a Magyarországon készülteknek is megkérik az árát, mentségükre szóljon, hogy némelyik kifejezetten jó minőségű.



Ennyi jó tulajdonság mellett érdemes tehát lejönnünk arról, hogy a mascarpone a tiramisú alapanyaga és kész. Nem. Kevés cukorral beédesítve, akár olvasztott csokoládéval is keverhetjük, vagy ízesíthetjük édes likőrökkel, gyümölcsökkel. Így is simán fogyasztható, de ha még fellazítjuk egy kevés habbá vert tejszínnel még könnyebb, lágyabb édességet nyerhetünk. Így készült az alábbi desszert is, aminek előállítása nem tart tovább tíz percnél, és a fél órás hűtési-érlelési időt is el lehet ütni gyorsan. Egy gond van csak, hogy mindig pont két kiskanállal kevesebb van a pohárban, mint amennyit az ember megenne.

A hidegen keverhető vaníliás krémport nem érdemes elhagyni belőle, mert elsősorban nem ízesítésre, hanem állagjavításra került bele. Gyakorlatilag ugyanis nem áll másból, mint kukoricakeményítőből, ami remekül megfelel arra, hogy legalább 12 órán keresztül megtartsa a krém habos állagát, így az nem folyik meg, nem levesesedik és nem roggyan össze, viszont lényegesen egyszerűbb vele dolgozni, mint a zselatinnal.

Így készül - két személyre

Húsz deka epret megmosunk, és megtisztítjuk (mindig előbb mosás, aztán tisztítás, mert vízízű lesz), botmixerrel, vagy turmixgépben kicsit darabosra hagyva áttörjük. Tizenkét deka mascarponét két evőkanál vaníliás porcukorral kikeverünk, hozzáadunk egy púpos evőkanálnyi vaníliás krémport (nőnevű, hidegen kikeverhető típus), és azzal is jól eldolgozzuk.



Belekeverjük az epervelőt, és alaposan összefogatjuk. Kemény habbá verünk két deci nagyon lehűtött habtejszínt, és az egész krémet óvatosan fellazítjuk vele, hagyhatjuk cirmos-csíkosnak is, de bekeverhetjük úgyis, hogy teljesen rózsaszínű legyen a krém. Szép poharakba vagy tálkákba töltjük, és egy fél óra- órát hűtjük.  Vigyázzunk, kölcsönös illatáramlás működhet, ezért fedjük le az edényt!



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »



Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés