free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Divatosan a fertőzésveszélyben

Megyeri Nikolett         Címkék: arcmaszk, divat, dizájn, sertésinfluenza, tárgy 0 hozzászólás

A sertésinfluenza terjedése egy sajátos divatirányzatot is elindított: magánemberek és dizájnerek igyekeznek stílusosabbá alakítani az egészségügyi arcmaszkokat.

A sertésinfluenza-járvány kitörésével egy sikkesnek ugyan nem mondható, ugyanakkor annál hasznosabb kiegészítő jelent meg a szezon divatjában: az arcmaszk. Nem véletlenül fogalmazunk így, hiszen a jelek szerint a fertőzésveszély egy sajátos trendet is elindított, ugyanis kreatív magánemberek és profi dizájnerek igyekeznek minél stílusosabb viseletté alakítani az egészségügyi maszkot.

Irónia és művészi igényesség

Mexikóváros utcáin mostanság szinte alig látni olyan embert, aki ne viselne arcmaszkot. Nem véletlen tehát, hogy az első felturbózott maszkok is ott jelentek meg, olyan magánembereknek köszönhetően, akik még ebben a cseppet sem megnyugtató időszakban sem veszítették el a humorérzéküket. Ezekre a maszkokra leginkább az ironikus hozzáállás a jellemző, bár akadnak köztük már-már művészi igényességgel kivitelezett darabok is. Egyes mexikóiak pedig egyenesen az arcmaszkhoz alakítják a teljes kinézetüket, arcfestéssel, illetve farsangi jelmeznek is beillő öltözékekkel.

www.walyou.com

Irina Blok, Kaliforniában élő orosz tervező gyorsan reagált a születőben lévő trendre és előrukkolt egy komplett dizájn-arcmaszk kollekcióval. Az ő modelljeire is elsősorban az ironikus megközelítés jellemző, különösen igaz ez a sertésekre közvetlenül utaló két maszkra: az "oink!" (kép 1) feliratosra, illetve a malacorral dísztettre (kép 2).

www.irinablok.com, www.digobrands.com

A New York-i DIGO dizájnügynökség arcmaszk-kollekciójában szintén megjelenik a malacorr motívum, méghozzá némi plusz csavarral: áthúzva (kép 3). "Amikor láttuk, hogy a sertésinfluenza-pánik eluralkodik, úgy éreztük, újra kell gondolnunk az arcmaszkot, hogy a félelem jelképét kreatívabb és játékosabb formába öntsük, ezzel kifejezve, hogy nincs mitől félni, csupán a félelemtől, magától" - nyilatkozta a Reutersnek Mark DiMassimo, a DIGO ügyvezető igazgatója. A cég maszkjai május eleje óta Mexikóban már kereskedelmi forgalomban is kaphatók.

www.foxnews.com

A szintén amerikai Nuvo cég is meglátta az üzleti lehetőséget az arcmaszkokban. A cég dizájnerei az egészségügyi maszkot a bandita kendővel keresztezték (kép 4). A maszkok western stílusú, illetve állatmintás változatokban készülnek, és hármas csomagokban, 33.90 dollárért árusítják őket.

A Távol-Keleten a szmog elleni védekezésként viszonylag régóta bevett szokás arcmaszkot viselni, így arrafelé nem számítanak újdonságnak a dizájner maszkok sem. Most pedig, hogy a sertésinfluenza kapcsán a Földgolyó más pontjain is aktuális viseletté vált az arcmaszk, a távol-keleti tervezők érezhetően előnyben vannak: egyelőre az ő műhelyeikből kerülnek ki eddig a legszebb és legigényesebb arcmaszkok.

www.samiraboon.com

Samira Boon japán-holland dizájnernő például évek óta tervez divatos arcmaszkokat. Kollekciójában főleg állati pofákat ábrázoló maszkokat találunk (kép 5), bár a mi kedvencünk inkább a gésás modell (kép 6). A fellelhető legmesteribb kivitelű maszkokat szintén egy távol-keleti tervező, Yoriko Yoshida készíti. A kollekció (kép 7) több, közel száz különféle hangulatú, művészi aprólékossággal megalkotott maszkot tartalmaz.

http://workbook.yoriquo.com

Mindez pedig úgy tűnik, csupán a kezdet. A hírek szerint ugyanis egy ismert, luxusékszerekkel foglalkozó divatház rövidesen piacra dobja az arcmaszk felsőkategóriás, drágakövekkel kirakott változatát. Szakértők szerint pedig szinte biztosra vehető, hogy az arcmaszkok rövidesen a kifutókon is megjelennek. Sőt, szerintük még az sem kizárt, hogy a divatirányzat annyira megerősödik, hogy a maszkokat olyan helyeken és akkor is hordani fogják, ahol és amikor a fertőzésveszély ezt nem is tenné indokolttá.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés