free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fagyivariációk

Ízbolygó         Címkék: édesség, fagyi, kaja, recept, sorbet 1 hozzászólás

Ideje átvennünk, hogy a hűsítő édességeket hogyan tudjuk házilag előállítani, és mi a különbség a parfé és a sorbet között. Fagyitudnivalók, mert végre meleg van.

Fagyi (tejszínes-tejes): hagyományosan a tejet/tejszínt vaníliarúddal felfőzik, majd tojássárgájával sűrítik és ezt a fagyialapot lehűtik, majd ízesítik gyümölccsel, csokival, karamellsziruppal. A jó házi fagyi titka a fagyigép, vagy a türelem. A fagyigép ugyanis kiváltható egy botmixerrel is. Fagyigép hiányában ugyanis a kész fagyimasszát fagyasztóba tesszük, és botmixerrel fél óránként átkeverjük, míg megfelelő állagú nem lesz. Fagyigéppel mindez lényegesen egyszerűbb, és maga a gép beszerzése sem igényel komolyabb anyagi befektetést. Azonban hátránya, hogy a gép tartályát fagyasztóban kell tárolni felhasználásig.

Vannak profibb gépek is, amiket nem kell fagyasztani, cserében lassabban készíti el a fagyit és jóval drágább. Valamit valamiért. A bolti állagjavítós "fagyik" helyett azonban lényegesen egészségesebb, olcsóbb és finomabb végeredményt ad a házi fagyi. Ráadásul kényünk-kedvünk szerint variálhatjuk az összetevőket, ízeket! Tálalás előtt (kinti hőmérséklettől függően!) 15-20 perccel elővenni a fagyinkat, hiszen így tudjuk majd jól adagolni.



Fagyi (joghurtos): a fenti tojásos-tejes megoldás bikini-barátabb kiadása. Gyümölcs, joghurt, citromlé, méz + pici türelem és már kanalazhatjuk is a hűsítő édességet.

Sorbet (e: szorbé), szörbet: a tojásos-tejes (tejszínes) krémalap helyett itt a gyümölcs, a cukorszirup van a pályán. Tovább bolondíthatjuk citromlével, alkohollal, gyümölcsdarabokkal, de létezik csokis verzió is belőle.    

Granita: magyarul jégkása. Alapanyagai a sorbethoz hasonlóan gyümölcs/csoki/kávé, cukor és víz. Nem kell hozzá fagyigép. Lapos tálkában fagyasztóba tesszük, majd villával fél óránként átkeverjük, szilánkosra törjük

Parfé: tej alapú gyümölccsel/csokival/karamellel ízesített krémet felvert tejszínhabbal lazítunk és formába téve kifagyasztjuk. Így szeletelhetővé válik. Kevés gyümölcspürét vagy sorbet a forma aljára borítva és erre adagolva a parfé masszát tovább mélyíthetjük, variálhatjuk az ízeket.

Házi jégkrém: remek műanyag jégkrémformákat szerezhetünk már be manapság (akár a kék-sárga lakberendezési áruházban). A házilag legyártott joghurtos vagy tejes fagyialapból vagy sorbet alapból is készíthetünk szinte nullkalóriás, cukor és adalékanyagmentes finomságot gyermekeinknek!

A szezon sztárja nálunk a joghurtos fagyi. Nem kell hozzá más csak nagyjából 40-50 dkg gyümölcs, egy nagy pohár joghurt, pici citrom- vagy limelé és kísérletező kedv. No meg fagyigép vagy annak hiányában botmixer és fagyasztó. Ha fagyasztott gyümölccsel dolgozunk, egyrészt végső csapást mérhetünk a tavalyi készletekre, másrészt megrövidíthetjük a fagyialap hűlési idejét, a fagyigép előbb összeállítja, ergo előbb nyalhatjuk a fagyinkat!

Fahéjas körte-meggy sorbet

Hozzávalók

40 dkg fagyasztott meggy
4 körte (puha, Vilmos a legjobb)
2 citrom leve
3 cm gyömbér
őrölt fahéj
méz

A meggyet kissé hagyom felengedni. A körtéket meghámozom, magházukat kiszedem, citromlével meglocsolom, és összeturmixolom. Hozzáadom a kissé felolvadt meggyet is. A gyömbért meghámozom, és belereszelem. Fahéjjal ízesítem, mézzel édesítem. Mehet a fagyigépbe, ami nagyjából 20 perc alatt krémes fagyiállagúra keveri ki.



Figyelem! A fagyi/sorbet alapnak intenzív ízűnek kell lennie, hiszen hűtött állapotban az édes-sós-savanyú ízek kevésbé érezhetőek!



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés