free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lányok az apák nyomdokaiban

Borsa         Címkék: india, lányok, politika, riport, társadalom 0 hozzászólás

Bár az indiai társadalom a fiú-preferenciát tartja elfogadottnak, egyre több vezető tér el ettől és lányát választja politikai utódjául. No, nem a korrektség jegyében.

Az indiai társadalomban, s így a politikában is a fiú-preferencia természetesnek számít. Az elmúlt években azonban számos indiai vezető inkább a lányát választja politikai utódjául, még olyan esetekben is, ha egyébként - akár több - fia is van. A Guardian riportja.

Lányok klubja

Vajon Indira Gandhinak alkalma lett volna a politikai élet magasságaiba emelkedni, ha apjának, Jawaharlal Nehrunak, India első miniszterelnökének fiú utódja is születik? És vajon maga, Nehru elérte volna azt a politikai nagyságot, melyet elért, akkor, ha lánytestvérét Vijaya Lakshmi Pandit tevékenységét nem korlátozták volna a diplomácia biztonságosabb területeire? A napokban is zajló indiai parlamenti választások kapcsán az egyik fő beszédtéma, hogy Indira Gandhi unokája, Priyanka ismét figyelmen kívül hagyta honfitársai megingathatatlan vágyát, hogy politikusként - esetleg miniszterelnökként - összehasonlíthassák őt és nagyanyját. Az utat inkább szabadon hagyta bátyja, Rahul előtt, hogy ő vihesse tovább a családi hagyományokat.

www.genocidebangladesh.org

A befolyásos déli vezető, M Karunanidhi bevezette a politikai életbe lányát, Kanimozhi-t, és 2007-ben a felsőházba küldte őt, amivel tulajdonképpen két politikailag aktív fiútestvére fölé helyezte. Sharad Pawar indiai mezőgazdasági miniszter szintén beavatta a választási politikába lányát, Supriya Sule-t, ám a közvélemény szerint ezt csak azért tette, mert nincs fiú utódja. Mohammed Sayeed-nek, Kashmir korábbi vezetőjének viszont van fia, ám ő mégis a lányát, Mehbooba-t választotta utódjául. Miközben egy konzervatív muszlim társadalomból és egy nyugtalan, problémákkal teli vidékről származik, Mehbooba a "lányok klubjának" leghatározottabb tagjaként vált ismertté.

http://im.rediff.com, http://ipsnews.net

Élénk szóbeszédek tárgya volt az is, hogy Punam Mahajan Rao, a Bharatiya Janata Párt néhai vezetőjének, Pramod Mahajan lánya került a párt jelöltlistájára, fiútestvére helyett. Utóbbi a múltban házasságon belüli erőszakkal, illetve drogvisszaéléssel kapcsolatos ügyekbe keveredett. Hasonló volt a szituáció a filmsztárból lett politikus Sunil Dutt esetében, akinek halála után megüresedett helyére a kongresszus nem a korábban kábítószer és terrorügyben elítélt fiát, Sanjay Dutt-ot választotta, hanem lányát,  Priyá-t.Lányokat engedni a politika területére Indiában biztonságos lépés. Egy lány például valószínűleg nem alapít önálló frakciót bajba sodorva ezzel az apját. Ilyen értelemben tehát szívesen látják a politikában a lányokat, de India fiainak helyzete ettől még nincs veszélyeztetve. A lány magzatok megölése a mai napig bevett gyakorlat. A legújabb statisztikák szerint 1000 fiúgyermekhez képest alig 800 lány születik. A tradíciók pedig erősek. Egy Maharashtra államban található faluban például egy nő inkább feladta a falu vezetésében betöltött pozícióját, azért, hogy két lánya után egy fiút is szülhessen. A törvény ugyanis kimondja, hogy a falu vezetőinek nem lehet kettőnél több gyermekük.

Az indiai politikai élet legfelső szintjén dolgozó nők pedig kevés kivétellel  vénkisasszonyok. Így félő, hogy nekik nem lesznek lányaik, akik egyszer majd anyáik nyomdokaiba léphetnek.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés