free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Megbolondított petrezselymes újkrumpli

Borsa         Címkék: diéta, kaja, kilencvennapos, recept, újkrumpli 0 hozzászólás

Mivel a klasszikus petrezselymes újkrumpli elkészítésén már túl vagyunk, most egy kicsit megbolondítottuk a receptet. Bátor kísérletezők előre, a medve bőrére...

Most, hogy a piacokon már tényleg tobzódni lehet a finomabbnál finomabb friss zöldségekben, a keményítőnapok nem okoznak akkora fejtörést, mint az elmúlt hetekben, amikor ezeken a napokon már kizárólag zöldséges rizsen éltem. Végre jöhet egy kis változatosság, akárhányszor elmegyek a zöldséges mellett, mindig megkívánok valamit és nem is okoz túl nagy fejtörést, hogyan készítsem el. De mielőtt ráfordulnánk az eheti diétás receptre, azért – lévén, hogy hivatalosan lassan lejár a kilencven nap – összefoglalom hol is tartok.


Így készülnek az újkrumpli-variációk

Az eredeti célkitűzésem az volt, hogy a diéta leteltével beleférek majd a kedvenc fehér farmernadrágomba, amit három hónappal ezelőtt a combomon sem tudtam keresztül rángatni. A mérleget alaphangon kerültem, a nadrág volt folyamatosan szem előtt, hogy motiváljon. Eddig nem is mertem próbálkozni, hiába volt a sok elismerő szó, hiába bő rám minden mostanság hordott nadrágom, azt gondoltam, lehetetlen, hogy beleférjek a mérce fehérbe. Most azonban eljött a pillanat, hogy felpróbáljam, nem lehetett már tovább halasztani. Megvártam, amíg az egész család elindul itthonról, felkészítettem magam a biztos kudarcra, és arra is, hogy nem dől össze a világ, ha még néhány hónapig folytatom a diétát – sőt akkor sem, ha egy kicsit szigorítok rajta, majd nekiláttam az átöltözésnek. Feljött. Még nem kényelmes, de simán felhúztam, begomboltam. (Ez olyan 7-8 kg mínusz lehet.) Az az érzésem, hogy most már nem is a fogyás, sokkal inkább a formálódás a lényeg, úgyhogy kénytelen leszek egy kicsit jobban rákapcsolni a testmozgásra, és ha így megy tovább minden, két-három hét múlva simán hordhatom a kedvenc farmerom. Tapasztalataim szerint az azt is jelenti egyben, hogy fürdőruhában sem kell majd takargatnom magam. Hát így. Elmondhatjuk, hogy a kilencvennapos, szétválasztás alapú diéta nekem bevált. Sőt, semmi kifogásom az ellen, hogy még egy kicsit folytassam, akár a három hónap lejárta után is, mert igazán jól érzem magam tőle. Az pedig, hogy a tojásos nokedlira egy kicsit még várnom kell, pompás jellemerősítő.



Ahogyan mondtam a zöldségdömping pedig kifejezetten a segítségemre van a folytatásban. Itt van rögtön az újkrumpli, amit én bármilyen mennyiségben képes vagyok elfogyasztani, és igazából nem köretként, hanem salátával, főételként szeretem. Csak felszeletelem (vagy nem), megpirítom és kész. Na persze jöhet rá kazalnyi petrezselyem, vagy bármilyen fűszerszám, de simán csak sózva is mennyei. A Borsa indulásának idején volt egy kis vita a szerkesztőségben a petrezselymes krumpli helyes elkészítéséről, ez jutott most a főszerkesztő eszébe, és kérte, hogy gondoljam át egy kicsit, mivel lehet még megbolondítani a pirított újkrumplit. Annyi variáció létezik, ahány ízesítőt csak ki tudunk találni - a sajttól a rozmaringon át a füstölt halig -, most jöjjön három variáció, ami a kilencvennapos diétába is beilleszthető, és karakteres íze miatt főételként abszolút nyerő. Csak egy kis salátát kell hozzá bekeverni, amíg a krumpli puhul.

Így készül

Egy kiló újburgonyát hideg, sós vízbe áztatunk egy negyed órára, majd alaposan ledörgöljük és megszárítjuk. Aki szereti a zsenge héját is, az csak mossa meg, ne áztassa. Kevés olajat vagy kacsa/libazsírt melegítünk egy vastag falú fazékban (esetleg tepsiben), és az egészben hagyott, vagy felszeletelt krumplit a forró zsiradékra dobjuk. Átkeverjük, lefedjük, és közepes lángon vagy 200 fokos sütőben puhítani kezdjük. Nem sózzuk, és vizet sem teszünk alá, sőt keverni sem szabad, az edényt időnként megrázzuk, hogy a krumplit megmozgassuk. Míg puhul,
- a snidlingeshez ollóval apróra vágunk egy nagyobb csokor metélőhagymát,
- a medvehagymáshoz csíkokra metélünk egy fél csomag medvehagymát,
- a borsoshoz mozsárban durvára törünk egy szűk marék tarkaborsot.



Amikor az újkrumpli már puha, levesszük a fedelét, és erős lángon pirítani kezdjük. Ha már a kedvünk szerinti felületen piros és ropogós, megsózzuk, a lepirult részeket felvakarjuk, és hozzákeverjük a tetszés szerinti ízesítőt. Ezekkel már csak egy-két perc alatt átforrósítjuk, és már tálaljuk is.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés