free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csak egy kis luxus: hollandi mártás

Borsa         Címkék: hollandimártás, kaja, köret, recept, spárga 0 hozzászólás

A spárgát millióféle módon lehet elkészíteni, de a leghíresebb tálalási formája a hollandi mártással kísért párolt variáció. Amilyen híres, olyan könnyű megfőzni.

Dúl a spárgaszezon, a piacokon és zöldségeseknél hegyekben áll az előre kiporciózott csírág. Kapható kétujj vastag fehér, törékeny, bókoló fejű zöld, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Valamennyire luxusszámba megy, pedig annak ellenére, hogy mennyire nagy munka a termesztése, és milyen rövid a szezonja, nem igazán drága. Öt-hétszáz forint egy kiló belőle, attól függően, hogy hol vásároljuk, és ez a mennyiség meglehetősen sok, tekintve, hogy a spárgának erős, karakteres íze van, nem kell túl sok belőle egy jó leveshez, vagy körethez.


Így készül a párolt spárga hollandi mártással

Ez a jellegzetes íz az, ami két táborra osztja az emberiséget, vannak, akik utálják, mások alig várják a szezonját, hogy akkor spárgát egyenek spárgával. A kedvelők is két táborra szakadnak, vannak, akik a zöldet, mások a fehéret preferálják inkább. A fehérnek erősebb az íze, viszont macerásabb tisztítani, míg a zöld gyengédebb, ám könnyebben, gyorsabban felhasználható. Az viszont mindkettőre igaz, hogy, ha nem friss, hanem fás, akkor ehetetlen. Éppen ezért vizsgáljuk meg vásárlás előtt a szálakat. Ha feszes, nedvdús minden darab, ha a talpát megnyomva/megkapirgálva levet ereszt, akkor jó. Ha nem, ne vegyük meg, mert pénzkidobás. A fehérspárgát zöldséghámozóval vagy spárgatisztítóval megszabadítjuk a fényes külső borításától és a talpvégeitől, ezután használjuk fel, míg a zöldnek csak a fás talpát szükséges levágni. Az igazán profik szerint ez utóbbihoz nem kés kell, hanem ott kell elválasztani a talprészt, ahol magától törik. El lehet ezzel szórakozni annak, akinek van ideje rá, de azért szabad szemmel is jól látható, hogy honnan kemény az a vég, és be lehet vetni a nagykést.

Bármit is készítünk belőle, az előpárolás nagyon gyorsan megvan, hét-nyolc perc alatt vajpuhára fő. Szabályosan állva kell párolni, mármint a szálaknak kell állnia a fazékban, de ha nincs elég magas edényünk, nyugodtan fektessük el őket a fazék alján. A víz viszont lehetőleg csak a derekukig érjen, és vigyázzunk, hogy soha nem pároljuk püré puhára, mindig maradjon egy kicsit ress a zöldségünk.A párolt spárga klasszikus kísérője a hollandi mártás, ami egy nagyon tömény, csupa vaj, csupa tojás kence, a majonéz unokatestvére. Ebbe kell tunkolgatni a csírágot, nagyon finom együtt a kettő. A hollandi mártás készítésénél azonban észnél kell lenni, mert borzasztó könnyen és gyorsan előfordulhat, hogy a túlmelegítés okán rántottát kapunk mártás helyett. Borsamunkatársnak is két adagot kellett készítenie, mert a fotózás előkészítése okán egy pillanatara nem figyelt, és már mehetett is kukába a szósz. Úgyhogy legyünk észnél, legyen otthon tartalék tojás és vaj, egyébként nem nagy kunszt elkészíteni. Egy csomag, azaz fél kiló spárga három embernek nagyon kiadós előétel, ehhez bőven elég a két tojásból készült hollandi mártás, de ha valaki szereti nagyon, akkor készítse három tojásból és tizenöt deka vajból.  Epebetegek pedig kérjenek tejbegrízt.

Így készül

A spárgát megmossuk, és a fent leírt módon megtisztítjuk, majd nagyon kevés vízben, amit sóztunk és egy kicsit cukroztunk (ez utóbbi fontos) megpároljuk. Tíz deka vajat – semmiképpen sem margarint - egy lábosban teljesen felolvasztunk és félrehúzzuk, hogy hűljön. Közben egy nagyobb edényben vizet forralunk. Keverőedénybe teszünk két friss tojás sárgáját, adunk hozzá két nagy evőkanál hideg vizet és a gőz fölött habverővel erőteljesen keverni kezdjük. A forrongó víz alatt ekkor vegyük takarékra a lángot, és a keverőedény alja ne érjen bele a vízbe, mert túlmelegszik és a tojás összefut.Amikor a tojás már habos és kifejezetten meleg, kis adagokban hozzákeverjük a felolvasztott vajat. Folyamatosan kell keverni és néha ellenőrizni, hogy nem forrósodik-e föl nagyon, ilyenkor mindig vegyük le egy kicsit a gőzről, és úgy keverjük tovább. A vajjal együtt sűrűn folyó, halványsárga mártássá kell összeállnia. Ha ez megvan, sózzuk, borsozzuk, esetleg pár csepp citromlével ízesítjük. A spárgát tálra szedjük, a mártással bevonjuk, és azonnal tálaljuk, mert a hollandi mártás hidegen dermed, ezért csak frissen jó.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés