free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A szépségverseny, ahol nem számít a külső

Borsa         Címkék: iszlám, nők, riport, szaúd-arábia, szépségverseny 0 hozzászólás

Szaúd-Arábiában lehetetlen, hogy szépségversenyek indulói a testüket mutogatják. Ezért olyan versenyt rendeznek, ahol a lélek szépsége és az erkölcsösség számít.

Sukaina al-Zayer nem tűnik reménybeli szépségkirálynőnek. Az arcát és a testét fekete kendők borítják az iszlám előírásainak megfelelően, így nem látszik, valójában hogy néz ki, bár saját bevallása szerint kicsit kövérkés. Ám Szaúd-Arábia egyetlen szépségversenyén nem is a szép arcot vagy a tökéletes alakot keresik. Ezt a versenyt ugyanis Morálszépségversenynek hívják és az az induló lesz a győztes, aki az iszlám iránti legkomolyabb elkötelezettséget és a szülei iránti legnagyobb tiszteletet mutatja. A Daily Mail riportja.

"A verseny alapötlete, hogy lemérjük a jelöltek elkötelezettségét az iszlám erkölcsök iránt. Ez egy alternatíva a dekadencia hívásaival szemben, melyet más szépségversenyek képviselnek, melyeken kizárólag a nők teste és kinézete mérettetik meg" - mondta a Morálszépségverseny kiötlője, Khadra al-Mubarak. "A győztes nem feltétlenül lesz csinos. Minket a lélek szépsége és az erkölcsösség érdekel" - tette hozzá.

www.google.com/hostednews

A közel kétszáz versenyző tíz héten keresztül különféle órákat látogat, illetve számos témában vizsgáztatják őket, például belső erejük felfedezése vagy az édesanyjuk iránt tanúsított alázat szempontjából. Ahogy egy Mohamed prófétának tulajdonított mondás tartja: "Anyám, a mennyország a lábaidnál van." A szülők tisztelete az iszlám tanai közül az egyik legfontosabb. Ennek megfelelően a verseny egyik feladataként a jelöltek egy vidéki házban is el fognak tölteni egy napot a kizárólag női versenybírók szeme előtt édesanyjukkal, hogy azok megfigyelhessék, hogyan viselkednek. Mivel ekkor férfiak nem lesznek jelen, és kamerák sem rögzítik az eseményeket, a versenyzőknek ekkor nem kell a fátylaikat és a teljes testüket takaró fekete öltözetet viselniük, amit a nyilvános helyeken kötelező.

www.google.com/hostednews

A Morálszépségverseny a legújabb bizonyítéka, hogy a konzervatív muszlimok is alkalmaznak nyugati stílusú formátumokat, hogy terjesszék az üzenetüket, szemben azokkal a hatásokkal, melyek a műholdas televíziók, illetve az internet által eljutnak a vallásos régiókba is. Egy új iszlám zenei csatorna szintén egy nyugati formátumot "fordított le" saját értékrendjének megfelelően: tévés tehetségkutató versenyt rendezett vallásos műfajban tevékenykedő énekeseknek. Néhány muszlim prédikátor pedig informális, talk-show jellegű tévéműsorokkal jelentkezik a médiában.

A Morálszépségversenyt most másodszor rendezik meg, és idén tripla annyian jelentkeztek rá, mint 2008-ban. A megmérettetésen 15 és 25 év közötti lányok indulhatnak. A győztes, akit júliusban hirdetnek ki, 2 600 dollár értékű fődíjjal és egyéb díjakkal lesz gazdagabb, a további helyezettek pedig 1300 dolláros díjban részsülnek. A tavalyi győztes, Zahra al-Shurafa szerint a verseny a tinilányoknak és a fiatal nőknek ösztönzést ad, hogy több tiszteletet mutassanak szüleik felé. "Azt mondtam az idei indulóknak, hogy nem az a fontos, hogy nyerjenek. A fontos, hogy szót fogadjanak a szüleiknek" - mondta a 21 éves al-Shurafa.

http://internationalpropertyinvestment.com

A konzervatív arab világban egyébként rendeznek más szépségversenyeket is. Az arrafelé  legmeghökkentőbbet Libanonban, a régió legliberálisabb országában, ahol a versenyzők egyrészes fürdőruhában illetve estélyiben jelennek meg a tévében, és olyan kérdésekre kell válaszolniuk, amelyekkel tesztelik a magabiztosságukat és az általános műveltségüket. Ilyen verseny az ultraszigorú Szaúd-Arábiában elképzelhetetlen volna, a Morálszépségversenyen kívül csak kecskéknek, juhoknak, tevéknek és más állatoknak rendeznek szépségverseny jellegű megmérettetést, a haszonállatok szaporításának bátorítása céljából.

Az idei morálszépségversenyen javarészt síita muszlim lányok vesznek részt. "De nyitva áll mindenki számára - és idén 15 szunnita muszlim is indul. Ez szép dolog" - jegyezte meg Khadra al-Mubarak. Hosszú ideje ellentétek vannak a két irányzat követői közt. A szunniták többsége pogánynak tartja a síitákat, a síiták pedig gyakran panaszkodnak diszkriminációra és szegénységre.

www.daylife.com

"Büszke vagyok a szüleim iránt érzett rajongásomra" - magyarázta Al-Zayer, a 24 éves, nemzetközi menedzsment szakon tanuló lány, hogy miért jelentkezett a versenyre. Amikor arról kérdezték, hogy mit gondol a libanoni szépségversenyekről, így válaszolt: "Ez a kulturális különbségeken múlik. Szaúd-Arábiában az iszlám miatt elfogadhatatlan." Egy másik jelölt, Awsaf al-Mislim úgy gondolja, ha nem ő nyeri el a koronát, akkor is nyer valami annál is fontosabbat. "Büszkén mutatom be mindenki előtt, hogy versenyeztem másokkal, bizonyítandó szüleim iránti odaadásomat" - emelte ki a 24 éves versenyző.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés