free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tavaszi profiterole

Ízbolygó         Címkék: édesség, fánk, kaja, profiterole, recept 1 hozzászólás

Ízbolygó úgy gondolta, mivel elérhető áron kapható már a szabadföldi eper, készít belőle valami finomat. Tavaszi profiterole lett belőle, ami bikinibarátra sikeredett.

Az olasz profiterole, a képviselőfánkhoz hasonlóan mindig méltó befejezése egy-egy étkezésnek. Formájából adódóan azonban kísérletezésre csábít... Egyébként nagy a keszekuszaság profiterole fronton. Mert nem minden fánk profiterole, még ha meg is töltjük őket! Ha kisebbek a fánkocskák és vaníliás angolkrémmel töltjük őket, akkor az olaszok ezt úgy hívják: bigne. Ha a fánkocskák nagyobbak, a belsejükbe tejszínhab kerül és fehér-, tej- vagy étcsokis szósszal öntjük nyakon, az bizony már profiterole. Méghozzá a fajsúlyosabb.

Most, hogy az eper ára leszállt a megfizethetetlen kategóriából, színük a narancspirosból mélypirossá vált, illatosak és édesek, mint a méz, úgy gondoltam készítek belőle valami felejthetetlent. Van egy nagyon jól bevált képviselőfánk receptem, mindig szépen megemelkedik, nem túl zsíros, szóval legalább a tészta része bikinibarát.

A tölteléken sokáig hezitáltam, mert jó, hogy epres lesz, de még kicsit gazdagítani akartam az ízét. Így jutottam a fehér csoki és a kókusztej kettőséhez. Ezzel igazán ütős lett a töltelék!

Hozzávalók

Tészta:

4 dkg vaj

1,25 dl víz

csipet só

10 dkg liszt

3 tojás

Krém:
2-szer 20 dkg eper
5 dl tejszín
20 dkg fehér csoki
2 dl kókusztej

Csokiöntet:
35 dkg ét- vagy édesszájúaknak tejcsoki
2,5 dl tejszín

A vizet a vajjal és a csipet sóval felforralom, majd beleöntöm a lisztet és addig keverem, amíg a massza sima nem lesz és el nem válik az edény falától. Ez csupán pár perc. Ekkor leveszem a tűzről, kicsit hűtöm, majd a tojásokat egyesével hozzáadom, mindegyiket jól elkeverem. Figyelem! Itt tudok bele levegőt vinni! Sütőpapírral bélelt tepsire 3 cm átmérőjű gombócokat nyomok habzsákkal vagy nyomópisztollyal. Megspriccelem vízzel és 220 fokos sütőben pirosodásig sütöm.



A fehércsokit a kókusztejben alacsony hőfokon felolvasztom. 20 dkg epret leturmixolok és belekeverem a fehér csokis masszába. A tejszínt kemény habbá verem és egy kanállal belekeverek belőle az epres krémbe, majd apránként belekeverem a többit is. A maradék 20 dkg epret apróra kockákra vágom és a masszába keverem. Töltésig hűtőben tárolom.

Az ét/tejcsokit a tejszínnel összeolvasztom. Ha kisültek a fánkocskák, késsel kicsit bevágom az oldalukat, majd nyomózsákba töltött fehércsokis krémmel megtöltöm őket. Egy üvegtálba halomba (vagy ha csokisabban szeretnénk, akkor egymás mellé) teszem, majd meglocsolom a csokiöntettel. A tetejére vágok még epret és pár citromfű levélkével díszítem.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés