free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fehérjenapi sóverem

Borsa         Címkék: csirke, kaja, kilencvennaposdiéta, recept, 0 hozzászólás

Divatszerkesztőnknek jutott eszébe, hogy süssünk sókéregben húst, nem bonyolult recept, viszont a kilencvennapos diétába remekül beilleszthető. Gyorsan elkészül.

Nem is tudom, hogy nem jutott eszembe az elmúlt három hónap alatt, hogy sóban sült húsféléket készítsek magamnak fehérjenapra, amikor ez a létező legegyszerűbb elkészítési mód, másrészről nagyon finom falatok kerülnek ki a sókéreg alól. Annak idején a mamám jött haza olyan arccal, mint aki feltalálta a spanyolviaszt, és azon a hétvégén sóban sütötte a csirkét. Holott egyrészről nyilván nem az ő találmánya volt, másrészről a módszer maga évezredes. Sőt a világ minden pontján fellelhető valamilyen formában. Ahol tenger van, ott természetesen a halféléket terítik sóra, ahol nincs, ott gyakorlatilag bármilyen húst a csirkétől a birkáig.



Só nélkül nem élet az élet, ezt már négyévesen megtanuljuk a meséből, amiben a legkisebb királylány bizonyítja a szeretetét apja felé azzal, hogy a só szükségességéhez hasonlítja felmenőjének pótolhatatlanságát az életében. Mindegy, hogy kősóról, amit hegyek mélyéből bányásznak, vagy a tengervíz elpárologtatásával keletkező tengeri sóról beszélünk, sóra szükségünk van és kész. Nem csak ízesíti az ételeinket, de ősidők óta tartósítószer, puhító anyag, tisztítószer és még egy csomó minden más. Pompás tulajdonságai közé tartozik, hogy gyorsan és egyenletesen melegszik fel és egészen jól tartja a hőt. Konkrétan minél tömörebb az állaga, annál inkább. Gondoljunk csak a zokniba töltött elsőszámú fülmelegítőre. Ezt a remek tulajdonságát, valamint azt, hogy jó lazítja a rostokat használjuk ki akkor, amikor sókéregben sütünk.

Vannak, akik tartanak ettől a módszertől, mert attól félnek, hogy túl sós lesz az elkészült étel. Pedig – valami titokzatos oknál fogva – nem. Egyébként, ha valaki rendelkezik olyan élelmiszerkémiai ismerettel, ami erre magyarázatul szolgál, legyen szíves hozzászólni a cikkhez és megosztani velünk a titkot.



Visszatérve a fehérjenaphoz, a sóban sült hús elsőosztályú megoldás ilyenkor. Nem kell hozzá semmilyen plusz zsiradék, igazából a grillezett húsokhoz áll a legközelebb ízvilágában, így tökéletesen passzol hozzá bármilyen saláta, és mivel ugye fehérjenapról beszélünk, jöhetnek a joghurtos öntettel készült zöldek is. Ami viszont fontos, hogy ne legyen ízetlen, sütés előtt legalább félórával dörzsöljük be alaposan többféle fűszerrel, és hagyjuk egy kicsit állni. Csirkét – lehet combja, melle, de egy egész madár is –, pulykát el lehet készíteni úgy, hogy csak sóágyra fektetjük, de a tetejére nem teszünk a sóból, a halakat és a vöröshúsokat azonban mindig burkoljuk be teljesen a sóval. Nem kell aggódni a sütés végére kéregként tapad majd a húsra, amit néhány késnyél általi ütés segítségével, egészben eltávolíthatunk róla. Bármilyen sót használhatunk, nem számít különösebben a szemcsenagyság, arra azonban ügyeljünk, hogy egyenletesen borítsa be a sütőedény alját és a sütendő húst is. Alul legalább kétujjnyi vastagon, a húson pedig egyujjnyi vastagon álljon a só.

Így készül

Egy egész csirkemell filét alaposan bedörzsölünk durvára tört borssal, majorannával, bazsalikommal, és állni hagyjuk legalább fél órát. A sütőt kétszáz fokra melegítjük, és egy kisebb tepsibe kétujjnyi sót terítünk. A csirkét ráfektetjük, majd felülről is befedjük sóval. Ezt a felső réteget egy kicsit megspricceljük vízzel, és már mehet is a sütőbe.



Mintegy fél óra alatt puhára, zaftosra sül. Ha azt szeretnénk, hogy piros is legyen, úgy amikor már puha a hús, üssük le róla a felső sókérget, és a sütőben pirítsuk pirosra. Ha halat készítünk, nyugodtan hagyjuk rajta a pikkelyét, mert a sóval együtt a bőrét is lehúzzuk majd, de pont ezért a fűszereket a hal hasüregébe tegyük.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés