free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Shrek ebédje: spenótos nokedli

Borsa         Címkék: főzés, kaja, nokedli, recept, spenót 0 hozzászólás

Nem állítjuk, hogy a spenótos nokedli a legszebb étel, első ránézésre pont olyan, mintha egy ogre ebédje lenne. Viszont kijelenthetjük, hogy nagyon finom.

A hagyományos nokedli igazán sokoldalú alapanyag, aki kizárólag pörkölt mellé fogyasztja, az sok jóból kimarad. A bekevert, lágy tészta ugyanis magában teljesen semleges, még a sima főtt tésztánál is neutrálisabb íze van – pontosan ezért alkalmas bármilyen szószos étel mellé köretnek, és ezért lehet kiválóan ízesíteni is. Létezik a külsős tuning változata, ilyenkor mehet rá túró, tejföl, szalonna, sülthagyma, zöldfűszerek, gyakorlatilag bármi, ami az ízlésünknek és pillanatnyi hangulatunknak megfelel. Illetve ismerjük a belsőleg felturbózott változatát is, ilyenkor a nyers tésztát ízesítjük a bekeverés során reszelt zöldséggel, hagymával, fokhagymával, a variációk száma gyakorlatilag végtelen.


Így kell spenótos nokedlit készíteni

Ahhoz azonban, hogy könnyű kézzel tudjuk variálni ezt a remek ételt – meggyőződésünk, hogy egyik  nagy vonzereje nem az ízében, hanem az állagában rejlik –, először otthonosan kell mozogni a klasszikus nokedli elkészítésében. Sokan tartanak tőle, teljesen feleslegesen, mert  könnyen és gyorsan lehet elkészíteni. Tehát: négy személyre két-három tojást alaposan elkeverünk egy evőkanálnyi olajjal és megfelelő mennyiségű sóval, majd felváltva adagoljuk bele a lisztet és a hideg vizet, úgy hogy közben folyamatosan keverjük egy fakanállal. Amikor éppen a lisztet adagoljuk, olyankor dolgozzuk el csomómentesre, aztán felhígítjuk, majd megint lisztezés következik, addig, amíg a kívánatos mennyiséget elérjük. Négy személyre mondjuk bő fél kiló lisztet kell felhasználnunk a tésztához, ez ahány ház, annyi szokás alapon lehet sima és rétes liszt is. A kész tészta megfelelő állaga az, amikor teljesen homogén, a fakanalat erőből kell benne mozgatni és nehéz belőle kihúzni, ám a tészta egy ragacsos tömbben mozog. Mindig sós, kicsit olajos forró vízbe szaggatjuk, lehet próbálkozni a hagyományos késes-deszkás módszerrel, de lényegesen egyszerűbb a nokedliszaggató használata. Egy adag beszaggatása után megvárjuk, amíg a víz újra felforr és már emelhetjük is ki a nokedliket, jöhet a következő adag. Nem kell öblíteni, mehet egyenesen a tálaló tálba a kész tészta, amit míg az összessel elkészülünk, néha keverjünk át, hogy ne ragadjanak össze a szemek.



Nos, ha ez a része már jól megy, jöhet a variálgatás. Színezhetjük ízesíthetjük kedvünk szerint. A spenótnak kellően jellegzetes íze van ahhoz, hogy ha nokedli tésztához adjuk, akkor önálló fogásként is megállja a helyét, nem csak köretként. Jó erős ízű sajttal – parmezén, pecorino, vagy valami füstölt – esetleg egy kis tejföllel, vagy olvasztott vajjal kiváló. Azt érdemes figyelembe venni, hogy a megfelelő íz eléréséhez a spenótot a párolás során erőteljesen fűszerezzük.

Így készül

Negyed kiló spenótot megtisztítunk, és többször váltott vízben alaposan megmossuk. Nagyjából felvágjuk, és kevés olajon, lehetőleg víz hozzáadása nélkül párolni kezdjük. (Elvben elegendőnek kell lennie a leveleken lévő víznek, ha mégsem, akkor egy egész kicsit adhatunk hozzá.) Sózzuk, erőteljesen borsozzuk, aki szereti szórhat rá egy kis szerecsendiót is, és belepasszírozunk két-három gerezd fokhagymát. Amikor puha a spenót, teljesen elfőzünk alóla minden vizet, majd botmixerrel vagy turmixkehelyben pürésítjük, majd megvárjuk, amíg kihűl.



A fent leírtakat kiválthatjuk egy fél csomag felengedett és alaposan kicsavart mélyhűtött parajpürével – de a frissből jobb.  A spenótot keverőtálba tesszük, hozzáütünk egy tojást, picit sózzuk, elkeverjük, és a fent leírtak szerint folyamatos keverés mellett körülbelül harminc dekányi lisztet és vizet adagolunk hozzá felváltva, folyamatos keverés mellett. A kész tésztát lobogó, sós vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük, és kevés vajjal elkeverve, parmezán forgácsokkal adjuk asztalra.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés