free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Növény tamagochi Távol-Keletről

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, növénykedvenc, tárgy, távolkelet, trend 3 hozzászólás

Növénykedvencnek hívják azt a tamagochi és szobanövény keresztezéséből készült játékot, amire már Amerikában és Nyugat-Európában is kezdenek rákattanni.

A tamagotchi keresztezve a házikedvenc státuszban tartott szobanövénnyel, mínusz a  gondozásra fordított idő - így írható körül leginkább ez az angolban találóan "pet plant" kifejezéssel emlegetett cucc. Kicsiny műanyag- vagy üvegkapszulába zárt, túl sok törődést nem igénylő, élő mininövénykékről van szó, amelyek egyszerre funkcionálnak alkalmazkodó kis pajtásként és dizájntárgyként. Dekoratív, praktikus és megfelelően cinikus találmányról van tehát szó. A növénykedvenc-trend - kicsit sem meglepő módon - a Távol-Keletről indult és egyelőre még mindig arrafelé népszerű leginkább, de Amerikában, illetve Nyugat-Európában is kezdenek már rákattanni.

Akár túl is élheti

Növénykedvencnek leginkább olyan növénykék alkalmasak, amelyek alapból is jól tűrik a ritka öntözést, illetve a mozgatást és a folyton változó fényviszonyokat, így leggyakrabban kaktuszok (kép 1), pozsgások, illetve igénytelen, ám annál szívósabb hajtások, levélkék és gazocskák kerülnek a kapszulákba (kép 2). A talaj vagy rögzített virágföld (kép 3) vagy speciális - legtöbbször színezett - zselé (kép 4), amelyben a növényke a helyén marad még akkor is, ha az üvegcse rázkódik vagy épp a feje tetejére fordul.

www.petplant.info, http://shanghai-yourway-economic-trade.tradenote.net, www.trendhunter.com, http://electrobox-spain.com

A pet plant egyik verziója esetében a növénykék légmentesen zárt üvegekbe kerülnek és addig élnek, míg a "beépített" nedvesség kitart. Kevésbé kegyetlen és elterjedtebb viszont az a változat, melynél a kapszulába apró lyukacskákon keresztül levegő jut és - a növény fajtájától függően - kettő-öt hetente a nedvességet is pótolni kell. Ez utóbbi növények, ha életben maradnak, egy-másfél év alatt kinövik az üveget, amelyből ekkor eltávolíthatók és cserépbe ültetve nyugdíjazhatók.

www.petplant.info, http://img.en.china.cn, www.trendhunter.com

Növénykedvencek gyártásával meglehetősen sok - elsősorban kínai, illetve japán - cég foglalkozik. A legegyszerűbb típusok a bura- (kép 5), henger- (kép 6) vagy téglatest (kép 7) alakú üvegcsék, amelyeket leggyakrabban kulcstartóként (kép 8), illetve mobiltelefon-díszként (kép 9) szoktak használni.

Különlegesebb változatok

Léteznek persze az előbbieknél valamilyen szempontból különlegesebb, kifinomultabb változatok is. Így például egy japán gyártó kecses, csepp alakú kapszulába helyezi a növényt (kép 10), s így a holmi akár még fülbevalóként vagy medálként is megállja a helyét. A kínai Shanghai YourWay nevű cég tervezői viszont karácsonyfadíszként (kép 11) gondolták újra a növénykedvencet.

www.japantrendshop.com, www.made-in-china.com

Létezik a pet plant "asztali" verziója is (kép 12), ahol az alap lényegében ugyanaz, tehát az üvegbe helyezett mininövény, viszont ebben az esetben a hordozhatóság nem szempont, a cucc ilyenkor simán otthoni vagy irodai dísztárgyként funkcionál.

A kaliforniai Weeplant viszont nem a többi gyártónál megszokott növénykéket használ, hanem rózsafejeket. A bimbózó növényt egyedi eljárással tartósítják, majd süveg alakú, újrahasznosított műanyagból készült kapszulába zárják (kép 13). Fényre és öntözésre ezután nincs szüksége.

www.trendhunter.com, http://shanghai-yourway-economic-trade.tradenote.net

A fentebb már említett Shanghai YourWay is készít rózsás változatban pet plant-et, ők azonban nem rózsafejet, hanem egy komplett minirózsát (kép 14) telepítenek az álló üvegcsébe, méghozzá speciális összetételű, a növény számára minden szükséges tápanyagot és nedvességet tartalmazó zselébe ültetve. Az egyedüli, amit a tulajdonosnak biztosítania kell a növény számára, az a megfelelő mennyiségű fény.

www.trendhunter.com

Matteo Cibic olasz dizájner lábakon álló, változatos alakú üvegburák alá ültetett kicsiny kaktuszokat (kép 15), ezzel pedig nem kevesebbet tett, mint hogy megalkotta a növénykedvenc művészi változatát, a már-már önálló személyiséggel rendelkező Domsai-t.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés