free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dobozolt dizájn

Megyeri Nikolett         Címkék: berendezés, bútor, dizájn, otthon, tárgy 0 hozzászólás

A legtöbbünknek jó néhány dobozra szüksége van, ha épp egy komplett lakószobát vagy irodát kell becsomagolni. A dizájnereknek viszont akár egyetlen doboz is elég.

Amikor dobozba vagy szekrénybe pakolunk, olyankor általában a lehető legoptimálisabb helykihasználás a cél. Ezt tartották szem előtt a most következő tárgyak tervezői is, csak éppen ők a szokásosnál legalább egy kicsivel, de inkább sokkal többet - és esztétikusabban - zsúfoltak be a tárlóalkalmatosságokba. Berendezések és komplett szobák, dobozokban.

Kockákban

Japán dizájnereknek egy kisasztalt és hozzá két széket sikerült egy takaros fakockába kombinálniuk (kép 1). Egy honfitársuk, név szerint Naho Matsuno hasonló formatervben gondolkodott, ő azonban nem három, hanem összesen hat, asztalkaként, illetve kisszékként egyaránt használható bútordarabot helyezett el ügyesen a dohányzóasztal méretű fakockában (kép 2).

www.treehugger.com, www.yankodesign.com

A francia John Nounaesing szintén székeket és asztalt formált a szétszedhető kockába (kép 3), csak ez a bútor nem fából, hanem szivacsból, műanyagból és fíberüvegből készült.

http://johnnouanesing.fr, www.tuvie.com

A Domyos cég viszont nem asztalokat és székeket, hanem egy kisebbfajta fitnesztermet csomagolt össze (kép 4). A minimalista kocka szőnyeget, edzőpadot és harminc különféle gyakorlat végzéséhez szükséges tornaszert rejt a belsejében. Amikor pedig nem sportolásra használjuk, kisasztalként funkcionál.

Mobilbútor

John Hofgartner svájci dizájner munkája a SofaBox (kép 5). Az alapjáraton meglehetősen koporsószerű fémdoboz felnyitva máris jóval kedélyesebb jelleget ölt, ugyanis ekkor előtűnik belőle egy pimasz, narancssárga kanapé. Ezt a tárgyat mint mobil ülőalkalmatosságot hirdetik, ugyanakkor nem vagyunk meggyőződve arról, hogy méreténél a szállítása olyan nagyon egyszerű volna. A magunk részéről inkább mint dizájnos szobabútort tudnánk elképzelni. De nem sűrűn csukogatnánk be.  

www.sofabox.ch, http://blog.uncovering.org, www.likecool.com

A német Hadi Teherani még 2001-ben mutatta be a St@ndby Office-t (kép 6), azaz a mobil irodát. Az acél, alumínium és fa felhasználásával készült, könnyed, gurulós szerkezetből - amely WiFi-vevővel is fel van szerelve - pillanatok alatt kihajtogatható az irodabútor, amelyhez már csak egy széket kell pluszban odatolni, és készen is áll.

A japán Atelier OPA rukkolt elő a Kecikukhagu mobilbútor-kollekcióval (kép 7), amelyben három különféle modellt találunk: a szekrény méretű, gurulós bútorokból konyha, hálószoba, illetve iroda húzható elő.

A német Yomei dizájnstúdió szakemberei viszont nem több darabos kollekcióval, hanem egy darabon belül többféle funkcióban használható mobilbútorral álltak elő. A Magic Cube szekrény (kép 8) igény szerint pipereasztallá, irodává vagy bárszekrénnyé alakítható. Legfeljebb csak az ágyat hiányolhatjuk belőle.

www.kbtrends.com, http://arabaquarius.blogspot.co

Nem hiányzik viszont gyakorlatilag semmi a szobaberendezésből a Casulo dobozban (kép 9), amely a Kölni Nemzetközi Dizájniskola két hallgatója, Marcel Krings és Sebastian Mühlhäuser diplomamunkájaként született, 2007-ben. A 80x80x120 cm méretű dobozból egy komplett lakószoba berendezése csomagolható ki, vagyis íróasztal és szék, ruhás- és fiókos szekrény, polcos szekrény, két darab kisszék/dohányzóasztal és egy ágy (!). Az elemeket mágnesek segítségével lehet összeállítani és a doboz teljes béltartalma, illetve maga a doboz is felhasználásra kerül. A Casuloval a két dizájner még 2007 telén elnyerte az Abrahám & David Roentgen díjat, ám a terméknek azóta is csak a prototípusa létezik.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés