free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pesti artmozik

Borsa         Címkék: art, mozik, összehasonlítás, pesti 1 hozzászólás

A nagy mozibezárások után még mindig akadnak szép számmal budapesti ékszerdobozok. Ezek, funkciójukat tekintve, a filmekre szakosodtak.

Mozizási szokásaink az utóbbi pár évben jócskán átalakultak, legtöbben a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva - valójában azonban leginkább lustaságból - az otthoni filmnézés mellett voksolunk, jobb esetben legális kópiákra bambulva. A moziba járást meghagyjuk az elsőrandisoknak vagy a fanatikusoknak, holott a pergő filmtekercs és a széles vászon egészen más, izgalmas, felüdítő élményt nyújt.

Természetesen most nem az egyenmozis multiplexekre gondolunk, ahol szinte minden terem ugyanúgy néz ki, cserébe persze bika a hang, és makulátlan a vászon, hanem a hangulatos, színes-szagos artmozikra, ahova már belépni is élményszámba megy. Budapest artmozijai bár az utóbbi években rendesen megcsappantak, azért akad még szép számmal alternatíva. Segítünk a jó döntésben, leteszteltük a helyeket árra, hangulatra, programokra.  

Művész (1066, Teréz krt. 30.)

Kezdjük a sort a legkézenfekvőbbel, a dekadens nagykörúti oszlopos moziszentéllyel, a Művész mozival. A főváros vezető artmozija nemcsak a legkülönlegesebb belső térrel, de a legszélesebb filmes kínálattal is büszkélkedhet. 5 különböző méretű terme közel 500 fő befogadására alkalmas, a termek már a legkorszerűbb hangtechnikával vannak felszerelve, a hagyományos vetítéstechnikán túl - 35 mm-es kópia - a mozi alkalmas az egyéb hordozók lejátszására is.Árai átlagosnak mondhatóak; 1050 forintosak, míg a hétfői "hullaszezonban" egész nap 750 forintosak a jegyek. Az épületben találunk egy csöppnyi kávézót(?) is, ingyenes internetezési lehetőséget, mérsékelten kényelmes kanapékat és egy ősrégi mozigépet mutatóba.

A régi hangulat nem veszett el teljesen, de valójában nagyon "trendi" (találkozó)hellyé vált a Művész, így nagyobb baráti mozizásokhoz ajánljuk inkább, mint meghittebb pillanatokhoz, vagy magányos mozitúrákhoz.

Toldi (1054, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Tavaly októberben pár hónapos kényszerpihenő után nyitotta meg kapuit a vadonatúj Toldi mozi, a renoválást követően a bájosan lepukkant Toldi-feelingnek nyoma sem maradt. Mind a belső tér struktúrája, mind a színvilág, mind a technikai háttér tökéletesen átalakult, melyekből ez utóbbinak tudunk csak maradéktalanul örülni. Bár már több mint fél éve élvezhetjük az új mozi előnyeit, narancs-zöld színvilágával és hangárszerűre tágított belterével képtelenek vagyunk megbarátkozni.Itt továbbra is két teremben nézhetjük a filmeket, míg a nagyterem 200, a kisebb 60 főt tud fogadni. A korábbi nyöszörgős műbársony székeket kényelmes, hang nélküli változatokra cserélték, a hang és a látvány pedig a multis csúcsminőséget idézi. A 35 mm-es vetítéstechnika mellett a mozi képes különböző digitális formátumok lejátszására, továbbá az egész épület klímát kapott, így 40 fokban sem kell aggódnunk, hogy beleolvadunk a csillivilli moziszékekbe.

A nagytermi - premier - filmek 1050 forintos áron, míg a kistermiek 900 forintért látogathatóak, kedd a jokernap, ekkor 750 forintba kerülnek egységesen a jegyek. Itt már valamelyest jobban felszerelt büfét találunk, az előtérben nyílt hozzáférésű WiFi-t, esténként pedig lelkes lemezpörgetőket és hangzavarra vágyó ifjúságot.

Cirko-Gejzír (1055, Balassi Bálint u. 15-17.)

Az egyik leghelyesebb és ezzel szinkronban legeldugottabb kis gyönyörűség. Első ránézésre egyáltalán nem gondolnánk mozinak, főként, hogy a csöppnyi ajtón bejutva lefelé vezetnek a lépcsők, de nem kell megijedni, jó helyen járunk. A kizárólag művészfilmekre specializálódott vetítőhely idén ünnepli 15. születésnapját, ennek alkalmából a hónapban a Cirko fesztivállal készül, az összes valaha forgalmazott filmjét levetíti, valamint sehol máshol nem látható klasszikusokat tűz műsorára.Mozigéppel itt is összefuthatunk, sőt a fesztivál alatt bensőségesebben is megismerkedhetünk vele, az előteret pedig régi moziplakátok burkolják. A vetítések minőségétől és a hangrendszertől ne várjunk csodákat, viszont ha a szabadhelyes teremben elég szemfülesek vagyunk, akár az első sort kitoldó oldschool kanapét is lefoglalhatjuk csak magunknak. A jegyár egységesen 1000 forint, csütörtökönként 600, abban az esetben, ha nem ünnepnap vagy valamilyen fesztivál színesíti az aprócska mozi elképesztő programját.

Uránia (1088, Rákóczi út. 21.)

Az Uránia Nemzeti Filmszínház az összes között a legnagyobb, legpatinásabb és legpuccosabb, mégis rábukkanhatunk itt is arra a bizonyos atmoszférára, melyet egy plázás kiruccanás alatt hiába is keresnénk. Maga az épület az 1890-es évek közepén épült eredetileg mulatónak, azaz korabeli kifejezéssel élve "orfeumnak". Schmal Henrik tervezte, aki sikeresen ötvözte a velencei gótika, az itáliai reneszánsz formai elemeit az arab-mór építészet díszítőelemeivel, így jött létre Budapest egyik legmeghatározóbb "mór" stílusú épülete.1899-től - az akkor már Uránia Tudományos Színházat - felszerelték álló és később mozgóképek bemutatására alkalmas vetítőberendezésekkel. 2002-ben újították fel a több mint százéves épületet, a 425 fős gyönyörű, tükrös díszterem mellé még két 60 fős kistermet is kialakítottak benne, adottságai így már tökéletesek lettek a legrangosabb hazai fesztiválok házi színhelyévé.

Emeletén helyes kis kávézó üzemel, méretei lenyűgözők, dísztermében akár a karzatról és díszpáholyból is élvezhetjük a filmeket. Sima jegyei 950, páholyjegyei 1200 forintos áron válthatók, hétfő itt is kedvezményes nap, a nem premiermozikra 550  forintért lehet beülni. Filmes kínálata pedig igen széles spektrumon mozog, tehát ha könnyedebb családi, esetleg mesefilmeket is szeretnénk beiktatni a mozirutinba, akkor az Uránia a nyerő az artos felhozatalból.   

Örökmozgó (1073, Erzsébet körút 39.)

Sokat tanakodtunk, hogy ki férjen még be utolsónak a mozis bemutatónkba - mert mint említettük, szerencsére még lehet válogatni e téren -, de valahogy az Örökmozgó Filmmúzeum felé húzott a szívünk. Egyrészt mert rendesen kilóg a sorból, nem túl ötletes marketingszövege szerint "Magyarországon csak ebben a moziban láthatóak a filmtörténet jelentős alkotásai, és a kortárs filmművészetet bemutató filmhetek programjai!" Bármennyire sablonos kampánymondat ez, minden szava igaz.Az Örökmozgó specifikált mozi, és mint ilyen valóban nincs másik közel e határban. Rendszeres filmklubok, tematikus filmhetek és kiállítások is színesítik a programot. A régmúlt nagyjai és a közelmúlt klasszikusai is jól megférnek egymás mellett. A mozi egyedülálló szolgáltatása a videogalériája, ahol alkalomra szóló tagsági kártyával megtekinthetőek a nehezen hozzáférhető magyar és közép-kelet-európai (bolgár, horvát, cseh, lengyel, orosz, román, szerb, szlovák, szlovén stb.) filmek is.

Tehát ha különlegesre vágyunk, akkor az Örökmozgó a mi helyünk. A jegyárak is igen barátságosnak mondhatók; 500 és 800 forint között mozognak átlagban.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés