free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hiába a rutin, próbalekvárt idén is!

Borsa         Címkék: gyümölcs, kaja, lekvár, próbafőzés, recept 0 hozzászólás

Kábé egy hét múlva megkezdődik az eper befőzésének ideje, és megindul a nyári lekvárfőzés-sorozat. Érdemes próbafőzést végezni, és átismételni az ismereteket.

A próbalekvár az adott gyümölcsszezont megnyitó befőzés, amikor egy, maximum két üveg lekvárt főz be Borsamunkatárs, aki ugyan nem újonc a gyümölcs eltevésben, de ezt a szokást a mai napig megtartotta, és melegen ajánlja kezdő és gyakorlott befőzőknek egyaránt. Mondjuk is, miért.

Aki többször főzött már be élete során, pontosan tudja, hogy hiába a nagyi százéves receptje, sosem sikerül szezononként pontosan ugyanolyan lekvárokat előállítani. Túl sok olyan tényező van ugyanis, amely befolyásolja a kész termék ízét, minőségét. Éppen ezért érdemes mindabból, amit télire eltenni szánunk először egy próbafőzést végezni, egyrészről azért, hogy a szekrények mélyéről előkerüljenek a megfelelő eszközök, és ne akkor kelljen utánuk kutakodni, amikor már 15-20 kiló gyümölcs várakozik a befőzésre; másrészről azért, hogy ha esetleg ki akarunk próbálni egy ismeretlen módszert, receptet vagy alapanyagot, és valami nem stimmel vele, akkor nehogy sok gyümölcs, pénz, idő és energia menjen kárba, csak egy kevés.


Nézd meg hogyan készül az eperlekvár!

Aki kezdő a befőző szakmában a próbafőzés során megtapasztalhatja az adott gyümölcs természetét, kikalkulálhatja, hogy mennyi időt kell szánnia a procedúrára, az ízlésének megfelelő-e a használt receptúra, egyáltalán: felmérheti, hogy nemes szándékán túl van-e kedve, idegrendszere és ideje a gyümölcseltevésre. Mert bár nem ördöngösség, de meglehetősen időigényes dolog a lekvárkészítés, főleg a megfelelő tisztaságú eszközök előállítása, valamint a gyümölcsök válogatása és előkészítése.

Kezdőknek mondjuk, hogy lekvárok készítésénél hagyományosan a két rész gyümölcs egy rész cukor arányt vesszük alapul, ha valaki kevésbé édesen kívánja előállítani, akkor vásárolhat hozzá úgynevezett befőző cukrot vagy zselésítő anyagot (állati eredetű a klasszikus zselatin, növényi származék az agar-agar), ám aki nem szeretne adalékozni, az is nyugodtan készítheti kevesebb cukorral, de akkor még inkább kell ügyelni az üvegek zárására – de erről később.

A befőzéshez szükség van olyan szitára vagy szűrőre, amelyben alaposan meg tudjuk mosni a gyümölcsöt, egy, a gyümölcs mennyiségének megfelelő nagyságú, nem túl mély, inkább széles lábosra, olyan fakanálra, amit csak lekvárkészítéshez használunk – mert a lekvár pompásan átveszi a fakanálba ivódott ízeket, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább vegyünk egy új fakanalat. Kell még néhány tiszta, vasalt konyharuha, és persze az üvegek, a megfelelő méretű csavaros fedővel vagy csatos zárral, de ezeknél ügyeljünk a gumigyűrű épségére. Ez utóbbiakat feltétlenül ellenőrizzük, mert a nem pontosan passzoló fedelek tönkretehetik az egész munkánkat.Szükség lesz még a dunsztoláshoz (szárazgőz) pokrócokra, párnákra és újságpapírra. Azt is gondoljuk ki előre, hogy hova pakoljuk majd el a kész lekvárokat, mert nem annyira csini az új IKEA szekrénysor tetején sorakozó dunsztosüvegek látványa. Az üvegekkel úgy számoljunk, hogy egy kiló gyümölcsből szinte pontosan hét deciliternyi lekvár lesz, tehát ha tíz kilót számolunk akkor tíz darab hétdecis és még néhány apróbb üvegre lesz szükségünk, illetve persze ki lehet matekozni, hogy ha csak fél literes üvegeink vannak, akkor abból mennyire lesz szükségünk.

Az üvegeket és az eszközöket alaposan el kell mosni, a legjobb erre a mosogatógép hetvenfokos programja, de persze mehet kézzel is jó forró vízben. Mikrohullámú sütőben érdemes egy kicsit ki is forralni őket, de a fedeleket mindenképpen főzzük ki egy fazék sima vízben. Ha mindez megvan, jöhet maga a befőzés.

Így készül, mondjuk eperből

Minél apróbb szemű epret vásároljunk, mert azoknak erősebb az aromája és édesebbek is. Alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, átválogatjuk (hibás gyümölcs soha nem mehet lekvárba!), és megpucoljuk. Ne kerüljön a fazékba levélmaradék, legyünk alaposak! Rászórunk negyven deka kristálycukrot, alaposan átkeverjük, és lefedve állni hagyjuk egy-két órát, de akár egy egész éjszakán át. Amikor levet eresztett alágyújtunk, és nagy lángon forrásig melegítjük. Ekkor a képződött habot egy kanállal leszedegetjük, alacsony lángra kapcsolunk, és időnként megkeverve főzni kezdjük. Nagyon hamar leég, oda kell rá figyelni, a legjobb, ha nem is megyünk ki nagyon a konyhából. Amikor sűrűsödni kezd, még többet kavarjuk, majd dermedéspróbát végzünk. Kis cseppet hideg tányérra csöppentünk, és ha megdermed, elkészült a lekvárunk.A befőttesüvegeket meleg vízzel félig telt tepsibe, vagy fazékba állítjuk, és a lekvárt belemerjük úgy, hogy az üveg pereme és a lekvár szintje között fél-egy centi távolság legyen. Rácsavarjuk a kupakot, és fejre állítjuk az üveget néhány percre – így vákuum keletkezik, aminél jobban semmi sem zár. Ezután újságpapírba csomagolva pokrócok és párnák közé fektetjük az üvegeket, és legalább 24, de inkább 48 órára bedunsztoljuk. Ez azért kell, hogy minél lassabban hűljenek ki, ezzel is biztosítva a tartósításukat. Amikor kihűltek, végleges helyükre rámoljuk a lekvárokat, esetleg címkézzük is. Néhány hétig naponta vizsgáljuk meg mindegyik üveget, hogy nem kezdett-e el forrni valamelyik, ha igen, akkor azonnal távolítsuk el a többi közeléből. A kifutott lekvárnál ugyanis nincs jobb ragasztóanyag, simán összeragaszthatja a polcot az összes rajta álló üveggel, örökre.

Balesetveszély! A forró lekvár komoly égési sérüléseket okozhat, legyünk nagyon észnél! A megtöltött üvegek is tűzforróak, mindig konyharuhával fogjuk meg őket, mert a leeső és fröccsenő üveg, forró lekvár brutális és maradandó sérüléseket okozhat!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés