free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Iskoláslányokból iszlám harcosok?

Borsa         Címkék: iszlám, oktatás, pakisztán, radikalizmus, tanulmány 0 hozzászólás

A női vallási iskolák száma jelentősen megugrott Pakisztánban. Kutatják, milyen összefüggés van e tény és a tradicionális iszlám hit nevében folytatott harc között.

A női medreszék, azaz iszlám vallási iskolák száma drámai növekedésnek indult Pakisztánban. Ma már közel negyedmillió fiatal lány tanul ezekben az oktatási intézményekben, és a jelöltek közel fele eljut a záróvizsgákig - írja a Guardian. A lányok számára a tanulás társadalmi felemelkedést jelenthet, ugyanakkor megvan a veszélye annak is, hogy harcos vallási radikálisokká válnak.

Jelenleg már több mint 1900, lányoknak fenntartott medresze működik az országban, ami az összes iskola 15 százalékát teszi ki. A növekedés a pakisztáni oktatási rendszer korábbi kudarcainak tudható be, illetve annak, hogy az alsóbb középosztályokban is megnőtt az igény a tradicionális iszlám értékek iránt. Női medreszék a hetvenes évek végéig egyáltalán nem léteztek Pakisztánban, a vallási iskolák kizárólag a fiúk számára voltak fenntartva. A medreszék utóbbi években tapasztalt fellendülése kapcsán egy oxfordi akadémikus, Dr. Masooda Bano vezetésével 400 000 fontos költségvetésű kutatói projekt indult. A cél: felmérni az ilyen típusú intézmények vonzerejét és hatékonyságát.

www.nytimes.com

A pakisztáni kormány által közölt legfrissebb statisztikák szerint 236 000 lány tanul a női medreszékben. A lányok felülmúlják a fiúkat tanulmányi előmenetel szempontjából, és többen tesznek közülük záróvizsgát, méghozzá jobb eredménnyel. "A szülők akik a lányaikat a medreszékbe küldik, az alsóbb középosztályba tartoznak, a lányok jellemzően 16–20 éves koruk között lépnek be. A legtöbben azt mondják, ez az ő választásuk. Felbukkant egy nagyon konzervatív értékrendszer. A medreszék hagyományos értékeket közvetítenek a lányok számára, és a tanulók magabiztosabbá válnak a társadalomban elfoglalt szerepükkel kapcsolatban" – magyarázta Bano. A tudós azt állítja, a medreszék társadalmi és gazdasági lehetőségeket biztosítanak a náluk tanuló lányoknak. A diákok vállalhatnak vallási magánoktatást, növelve ezzel a jó hírüket és az esélyt arra, hogy felsőbb társadalmi osztályba léphessenek.

www.daylife.com

A kutatás részeként Bano igyekszik feltárni a női medreszék fellendülése és az országban tapasztalható vallásos harciasság és erőszak közti lehetséges összefüggéseket. Munkájában külön foglalkozik majd az Islamabadban működő Jamia Hafza női medreszével, melynek tanulói a Saría törvényt védelmezve, fegyveres küzdelemben csaptak össze a pakisztáni állami erőkkel, és közel százan közülük életüket vesztették. A tudós úgy tervezi, hogy meginterjúvolja az összecsapásban aktív szerepet játszó, illetve az elhunyt diáklányok szüleit.

www.reuters.com

"A női medreszék lehetővé teszik, hogy tanuljanak arról a bizonytalan határvonalról, mely a tradicionális értékek és hitek valamint a globális befolyások között húzódik, és amely gyakorta vezet a hagyományos hitek radikalizációjához. Pakisztánra összpontosítva – ami egy nukleáris erővel rendelkező ország az iszlám harciasság miatti nemzetközi aggodalmak központjában – ez azt jelenti, hogy ezeknek a felismeréseknek politikai jelentősége van" – mondta dr. Masooda Bano.

"Nem keveredtél bele a harcokba, de ők (a diákok) alkalmasak arra, hogy növeljék az iszlám csoportok támogatottságát és az irántuk tanúsított szimpátiát" – vázolta a tudós az összefüggést.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés