free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szőrfóbia közelről

Fiáth Tita         Címkék: divat, fóbia, lélek, szépség, szőrtelenítés 9 hozzászólás

A szőrtelen testideál hátterében megannyi tényező áll - a sima bőr a jól ápoltsággal, a trendiséggel, a fiatalsággal kapcsolódik össze. Csupaszok kontra szőrösök.

Gyermekkorunk kedvenc rókakölykével ellentétben mi nem a sima bőrűektől rettegünk. Az örök fiatalságot hangsúlyozó karcsú, ránctalan, feszes és "egészséges színű" testideálhoz a szőrtelenség normája újra csatlakozott a XX. században. A borotválás és az egyéb eltüntető módszerek jelenleg a legáltalánosabb, a női test átalakításában használatos eljárások világszerte (a felnőtt nők körülbelül 90 százaléka szőrtelenít az Egyesült Államokban!). Persze mint minden technikának, amely az ideálhoz való közelebb férkőzés ígéretével csábít, a szőrtelenítésnek is megvan a maga "lelki vetülete", a "nem vagyok normális" / "más vagyok, mint a többiek" gondolatától a szorongás érzésén át a különböző kényszercselekvésekig.Míg az ókori Egyiptom olajos-mézes ragacsait használó hölgyek, vagy az éles kagylóhéjakkal borotválkozó római nők a felső tízezerből kerültek ki, addig manapság mindenkire kötelező érvényű előírás lett a sima bőrfelület. A középkorban és a kora újkorban teljesen száműzött szőrtelenítés-mizériát a múlt századi divatlapok élesztették újjá (a reneszánsz hölgyek például csak a szemöldöküket és a homlokukat borotválták, hogy a '90-es évek partikirálynéihoz hasonló csíkot festhessenek a szemük fölé a csodálkozó tekintetet biztosítandó). Bár 1800-ban már elkészült az első Gilette borotva, a XX. század hajnalán egyelőre csak revütáncosnők éltek a lehetőséggel annak függvényében, hogy mekkora testfelületet láttatott a tollkosztüm. 1915-ben aztán a Harper's Bazaar címlapján megjelent az első ujjatlan ruha – és az első borotvált kar is! A pengegyárosok reklámkampányainak hála, az első világháború után a magára valamit adó nő már szőrtelen alkarral túrt a bubifrizurájába.

A csupasz láb részben a rövidülő szoknyácskáknak, részben pedig a második világháború alatt bekövetkezett "harisnyaínségnek" volt köszönhető, amikor is a nők a borotvált lábukra kentek némi a színező krémet, és máris megteremtődött a selyembe bélelt vádli illúziója. Telt-múlt az idő, ám a természetességhullám elkerülte a pornósztárok divatját mímelő, immár combot-bikinivonalat is epiláló lányokat: a női test a maga natúr állapotában "csúnyának", sőt "gusztustalannak" címkéződött. Magyarországon a nyolcvanas években csappant meg a "hónaljkutyák" száma, napjainkban pedig "25 év alatt alap a fullra borotvált punci" – ahogy egy rendszeresen csajozó férfiismerős állítja.A nagylábujjtól a nyakláncig szőrtelen női test, amint mondottam volt a legelején, számos konfliktus forrása. A szőr – amellett hogy folyamatos növésben van – újabb és újabb nehézségeket okozhat: "Ha a borotvát választom, mindennapos programot gyártok magamnak, annyi időm viszont nincs, hogy esténként végigszántsak az egész testemen – panaszolja egy fiatal nő. – A gyökerestől kitépő módszerek viszont olyan szőrtüszőgyulladást, benövéseket és sebeket idéznek elő, hogy komolyan elgondolkozom azon, vajon nem lenne-e esztétikusabb, ha hagynám a francba az egészet." Mások számára a sosem látott női testrészekkel való találkozás volt megdöbbentő: "Bár a bikinivonalamat rendszeresen gyantáztattam, kezdtem rosszul érezni magam edzés után a lányok között a zuhanyzóban. Amikor viszont teljesen leborotváltam, sokkoló volt a nemi szervem látványa. Borzasztóan csúnyának láttam magam ennyire közelről, és a barátomnak hetekig kellett dicsérgetnie, amíg képes voltam ismét szeretkezni vele." A kisajakplasztika is a brazil gyanta divatjának köszönheti egyre növekvő népszerűségét (az elmúlt években Angliában az ötszörösére nőtt a testszőrzet híján immár láthatóvá vált,  "kilógó" kisajkak korrekciója iránti kérelmek száma).

A szőrtelen testideál hátterében számos az ideológiai megfontolás. A puhaság, simaság, selymesség igenis különböztesse meg a nőit a férfitesttől (erre persze mondhatnánk, hogy újabban a férfiak számára is egyre inkább előírás a csupaszság, de úgy tűnik, egyelőre elsősorban a testépítőknél hódít a gyantázott mellkas, akik épp a női jellegzetességektől erőteljesen különböző, maszkulin izomzatukat szeretnék a szőrtelenség által még láthatóbbá tenni. Hasonlóképpen: a borotvált férfi nemi szerv önmagában erősen különbözik a lányokétól – itt elsősorban az orális szex vonzóbbá tétele, és nem az eltérések hangsúlyozása áll az epilálás hátterében). A szőrtelen testű nő nemcsak a férfiaktól különül el: a sima bőr manapság elsősorban a jól ápoltsággal, távolabbról pedig a "ráérősséggel", a gazdagsággal, a jól értesültséggel, a trendiséggel és az ifjúsággal kapcsolódik össze. Akinek – pénz, idő vagy nem az elvárt módon reagáló bőrtípus híján – nem sikerül nap mint nap selymes állagúra varázsolnia magát, azok épp a fenti jellegzetességektől érezhetik megfosztottnak magukat. Egy szőrös alkarú nő a megítélés szerint például lehet "csúnya", "nem elég higiénikus", "igénytelen proli, akinek sem ideje, sem ereje a nüanszokkal foglalkozni" és így tovább – miközben persze tudjuk, hogy a kargyantának vajmi kevés köze van a tisztasághoz vagy az egészségességhez.Kutatások alapján azok a nők, akiknek egyébként kellőképpen magas az önbecsülése, foglalkoznak legkevesebbet a szőrproblémával. Persze a nőiességük hangsúlyozása, a vonzerejük fokozása vagy a többséghez való igazodás, és a társas elfogadottságuk növelése érdekében ők is ellátogatnak a gyantázó kozmetikushoz, azért nem esnek kétségbe akkor sem, ha egy-két alkalom kimarad: "Fiatalabb koromban meg voltam őrülve. Azt hittem, mindenki egyből lenéz, köpköd rám, utál és ocsmánynak tart, ha nem tükörsimán megyek emberek közé. Volt, hogy még az iskolából is hazaszöktem, amikor reggel nem értem rá borotválkozni! Aztán egyre inkább megnőtt az önbizalmam. Rájöttem, hogy igazából semmi nem múlik ezen. Oké, nem túl szép, ha már centis szőrök integetnek a térdem alatt, de hogy emiatt lemondjak egy uszodaprogramot? Ugyan már! Majd nekiállok, ha ráérek!" LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés