free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 só a sokból

Borsa         Címkék: étel, lista, öt, , teszt 1 hozzászólás

A nagyobb élelmiszerüzletek polcain az olyan mindennapi termékek között is nehéz választani, mint amilyen a só. A különbségeket keresve mi ötöt próbáltunk ki.

A mesebeli királykisasszony óta tudjuk mindannyian, hogy semmit sem ér az élet só nélkül, pont úgy szükségünk van rá, mint a szeretetre – ezt jól megértette végül a királylány apukája is, maga a fenséges uralkodó. Azért is nem volt okos dolog haragra gerjedni a lánya ellen, mert ma már csak elsiklunk a fontossága fölött – pláne ugye, hogy az egészségvédők inkább leszoktatnának minket róla –, ám régen sokat, nagyon sokat ért a só. Nem csak a levesbe kellett, de tartósítottak vele élelmiszert, húst, a bőrök kikészítéséhez, a gyógyászatban is használták, nagy értéke volt tehát, olyannyira, hogy akár háborút is indítottak egy komolyabb sóbánya megszerzése érdekében. Most meg csak bemegyünk a közértbe, aztán vagy vaktában, vagy tudatosan választunk a polcról egy szimpatikusat, hogy aztán meg is feledkezzünk róla egészen addig, míg üres dobozban kaparászik a kezünk, és írhatjuk fel a bevásárlólistánkra újra.

Míg régen a kevéssé tisztított hatalmas szemcsenagyságú, szürkés NaCl-kristályokat jelentette az úgynevezett asztali só, ma már a különböző finomságú, tengeri vagy bányászott, jódozott vagy jódtalan, himalájai és sivatagi sók közül választhatunk. Vannak egészen elképesztő ízesített, színezett sók is, meg még számtalan, de ezek a kulináris luxus kategóriájába tartoznak, egyszer majd visszatérünk rájuk. Most azonban megvizsgáltunk öt mezei, asztalra szánt sót külcsínre és belbecsre egyaránt. (Egyetlen tanács csak: jól bevált són sose változtass, mert kínos meglepetések érhetnek!)


Bad Ischler

Egyenesen Salzkammergutból, az Alpok leghíresebb sóbányáiból. Jódozott só – ez azért fontos, mert azokon a környékeken, ahol a víz nem tartalmaz elemi jódot, valamilyen módon hozzá kell jutni, ugyanis hiánya többek közt komoly pajzsmirigy-problémákat okoz. Mivel a sóból egyszerre keveset, de folyamatosan fogyasztunk, és kémiailag is működik a dolog, ezért jódozzák a sókat – nem mindegyiket –  Európa nagy részén. Magyarország pedig kifejezetten jódhiányos terület, érdemes jódozott sót vásárolni. De vissza az osztrák hegyi csodához! Hófehér, nagyon finom szemcséjű, meglehetősen erős ízű só. Mindenképpen csipetben adagoljuk, és bár nagyon szép, ne ezt tegyük az asztali sószóróba, mert annyira finom szemű, hogy nincs az a kis lukazat, ami megakadályozná, hogy a levesbe ömöljön egy szórásra az egész. Viszont a félkilós kiszerelés apró doboza kifejezetten szép, jó ránézni.


Kotányi - Sólegendák - alpesi kősó

Na, ez ám a marketing! A sóból legendasorozatot álmodni. Van, akinek megvan az összes otthon? Esetleg díszdobozos összkiadás? Ez is jódozott, származási helyének az Alpokat jelöli  – könnyen lehet, hogy a Kotányinak is Salzkammergut környékén bányásznak. Hetvenöt dekás a doboz, kis benyomható nyelvvel nyílik szabad út a szóráshoz, bár azt tapasztaltuk, hogy a belülről áramló só megdöntéskor lezárja a kis nyílást. Ráadásul egy ekkora lik szórni nagy, áttölteni kicsi – nem túl praktikus. Kicsit nagyobb és szögletesebb a szemcsemérete, mint az előző versenyzőnek, viszont nem annyira erős ízű. Szép hófehér, nem tapad – persze, mert van benne csomósodásgátló. Asztalra, konyhaszekrénybe, sókerámiába.


Gemma di mare

Az egyetlen tengeri versenyzőnk, aki látott már sólepárlót akár a görög, akár a dalmát  tengerparton, az tudja, honnan érkezik a tengeri só. Mondjuk ez speciel Olaszországból, de valószínűleg ott is ugyanúgy, a napon kevergetve, szárítva, majd őrölve és fehérítve készül, mint bárhol, ahol tenger van. Ezt is jódozták, erre a csinos félkilós doboz elején a iodato szó hívja fel a figyelmet. Közepes gömbölyded szemcséjű, szép fehér, és nem túl erős só. Borsamunkatárs konkrétan ezt használja mind a konyhában, mind az étkezőasztalon, és igen meg van vele elégedve. Ez a doboz is a kis benyomható füllel nyílik, érdemesebb ezért kinevezni a konyhában egy nagy sótartó bögrét vagy üveget, és abba áttölteni.


Horvát Rozi - vákuumsó

Kéne már ennek az egész Rozinak egy fészlifting, annyira bénák a csomagolásai. Ez a sós zacskó is. Persze az ember otthon tényleg áttölti valami üvegbe, de annyira csúnya, nem praktikus, kézből kicsúszó ez a kiszerelés, és a nejlon sosem bomlik le. Ráadásul nem akkora dolog az, hogy egy kiló az egység, ez nem teremt piacvezetést, sem tetszésiindex-emelkedést. Származási helye az unió, tehát érkezhetett Ausztria, Szlovákia, Románia sóbányái bármelyikéből, úgy gondoljuk, hogy a tisztítás, őrlés, csomagolás történhet Magyarországon. A csomósodásgátló benne a kálium-ferro-cianid, ami nem hangzik túl jól, de minden sót ezzel dúsítanak. Ha esetleg nincs kiírva valahova a neve, E535 néven fut még. Nem túl erős, szép fehér só, átlagos szemcsemérettel. Működik asztalon és konyhában egyaránt, csak ezt a zacskót tudnánk feledni.


Pro Team Kht. - asztali só

Állítólag az asztalra szánták, szerintünk meg itt maradt az utolsó nagy havazásból, csak átcsomagolták az útszóró sót. Csúnya szürke, hatalmas kristályszemek, az embernek az az érzése, hogy a levese alján sziklamaradékokra lel majd, ha ezzel ízesít. Egyetlen pozitívumot találtunk, és nem értjük, hogy ez miért nem szerepel a csomagoláson, mégpedig azt, hogy megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztat a cég, amelyik forgalmazza. És ez bizony nagy fegyvertény lehetne, mert vannak köztünk olyan szociálisan érzékeny polgártársak – az egész Borsa-szerkesztőség ilyen –, hogy csak ezért simán bevállalják a vásárlását a terméknek. Ha ráadásul gusztusos lenne, csak ezzel főznénk. Így viszont kizárólag Karthago beszórásához ajánljuk.
Nézd meg a sókat részletesebben!
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés