free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Különös automaták

Megyeri Nikolett         Címkék: automata, gép, japán, tárgy, vásárlás 0 hozzászólás

Míg felénk a többség leggyakrabban italt vagy parkolójegyet vásárol automatából, addig a világ más részein gépből vételezhetünk például tojást vagy balerinacipőt.

Az automatából vásárlásnak van valami olcsó, infantilis varázsa: csak bedobjuk az aprót, és kicsorog a műkávé, aláhullik a kiszemelt üdítő, kaja, műanyag haszontalanság, gumióvszer, parkoló- vagy menetjegy vagy épp elkészül a – négy apró különbséget rejtő – fotó… A varázshoz persze az izgalom is hozzátartozik, hiszen mindannyiunknak ismerős az a finom megkönnyebbülés, amit olyankor élünk át, ha a kifizetett termékhez valóban hozzájutunk, mint ahogy az a masina brutális szétverésére érzett ingerencia is, amit pedig olyankor, ha nem. Magyarországon azonban viszonylag kevés dolgot tudunk automatából beszerezni, legalábbis a fejlettebb "automatakultúrával" - esetleg mélyebb gyökerű pihentagyúsággal - rendelkező országokhoz képest.

Automatakultusz

Az automatáknak legkomolyabb kultusza a Távol-Keleten, azon belül is főleg Japánban van. A felkelő nap országában körülbelül 5 és fél millió automata működik, ami a közelítőleg 127 milliós lakossághoz viszonyítva azt jelenti, hogy nagyjából minden 23 emberre jut egy-egy ilyen gép. A magas darabszám persze azt is jelenti, hogy rengeteg különféle cuccot lehet ezekből az automatákból vásárolni és meglehetősen kevés olyasmi van, ami – az ott élők számára – extrémnek tűnne ebből a szempontból.

www.panoramio.com, www.japanguidebook.com

Teljesen hétköznapinak számítanak például a különböző ízesítésű rizst árusító automaták (kép 1) vagy a tojásautomaták (kép 2), de meg lehet vásárolni ily módon akár a - Japánban házikedvencként tartott - rinocéroszbogarat (kép 3) is. Japán találmány a nálunk is ismert plüssállatka-halászat élő állatos verziója, melyben élő homárt (kép 4) vagy épp tengeri halakat (kép 5) foghat ki a használó egy kar segítségével az üveg mögül. És ez tényleg olyan borzasztó, mint amilyennek hangzik.Jóval értelmesebb, szintén japán ötlet a vécépapír-automata (kép 6), amelyből bizony jó néhány elkelne hazánkban is bizonyos nyilvános intézmények vagy épp szórakozóhelyek mosdóiban…

Gyógyír és luxus

Persze nem csupán a Távol-Keleten üzemelnek érdekes – vagy legalábbis annak tűnő – automaták, hanem a nyugati világban is. Angliában például két olyan cég is működik, amelyik fantáziát látott a magas sarkúban bulizó nők szenvedéseinek enyhítésében. A Rollasole és az Afterheels szórakozóhelyeken felállított automatáiból úgynevezett "afterparti-cipőket" (kép 7), azaz kényelmes balerinacipőket vásárolhatnak 5 fontért azok  a csajok, akik úgy érzik, hogy nem bírják tovább a lábukon lévő kényelmetlen magas sarkúban. A magunk részéről hasonló automatákat a hazai bulihelyeken is szívesen látnák, ha pedig valakinek most ötletet adtunk legújabb vállalkozása beindításához, akkor a köszönetnyilvánítást e-mailben várjuk.

http://la.racked.com, www.monoscope.com, www.thrillist.com

Az angol–holland Yarisal & Kublitz alkotása a feszültséglevezető automata (kép 8). A masina polcain üvegpoharak, tálak, porcelántányérok és szobrocskák sorakoznak. Miután bedobtuk a megfelelő összeget, kiválasztunk egy tárgyat, ami gombnyomásra lehullik, és ripityára törik, méghozzá abból a célból, hogy a látvány oldja a bennünk munkáló feszültséget és agressziót.

Másféle gyógyírt kínál a világ első marihuánaautomatája (kép 9), melyet tavaly év elején állítottak fel Los Angelesben. A gépből azok vételezhetnek marihuánát, akiknek azt gyógyászati célból az orvos felírja. A recept bemutatása után a jogosultról fotó készül és ujjlenyomatot vesznek tőle, majd kap egy plasztikkártyát, mellyel az arra feltöltött összeg erejéig hetente egyszer vásárolhat az automatából maximum 28 gramm füvet.

www.luxaholics.com, http://9.media.tumblr.com

A luxusmárka-fogyasztók sem maradhatnak ki persze az automatásdiból. Az ő igényeiket igyekszik kiszolgálni például az U*tique automata (kép 10). A már ránézésre is kifinomultan dizájnos gépből válogatott luxustermékeket – így többek között felsőkategóriás szépségápolási cikkeket, italokat, csokoládét és egyéb finomságokat, valamint a legtrendibb technikai eszközöket – lehet vételezni. Az első ilyen gépet néhány hónapja Santa Monicában egy Fred Segal boltban üzemelték be, s az ötletgazdák további U*tique-automaták elhelyezését tervezik, elsősorban luxusszállodákban, exkluzív szépségszalonokban és fitneszcentrumokban, reptereken, valamint prémiumkategóriás bevásárlóközpontokban.

Hasonló koncepció az a luxusautomata (kép 11) is, amely a Miamiban található Mondrian South Beach Hotelben működik. Ebből a masinából szintén felsőkategóriás holmikat lehet vásárolni, méghozzá legfőképpen olyasmiket, melyeket általában a hotelekben található ajándékboltok kínálnak, tehát ékszereket, kiegészítőket és szuvenírt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés