free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az ezerarcú Sparrow kapitány

Borsa         Címkék: áttekintés, filmek, johnnydepp, karrier, születésnap 2 hozzászólás

Idén - egészen pontosan tegnap, június 9-én - ünnepelte 46. születésnapját Johnny Depp, aki a mai napig generációjának egyik legtehetségesebb színésze.

Karrierjét az "Elm utcában" kezdte, majd rövidesen tinibálvánnyá vált, mára az egyik legsokoldalúbb és legkeresettebb hollywoodi színészek egyike, aki nemcsak tehetségével, de extrém bájával is osztatlan sikert arat. Johnny Depp még csak 46 éves, de már legenda, és lehet, hogy kommersz dolog rajongani munkásságáért, de a világon milliók szimpatizálnak az ezerarcú komédiással, aki ha kell női ruhába bújik, vagy szívesen csúfítja el sármos fizimiskáját egy-egy szerep kedvéért. Több mint 20 éve van a pályán, van miből szemezgetni, ha karrierjét szeretnénk felvázolni, az ünnepi pillanat alkalmából adunk ízelítőt a nem mindennapi életútból.

http://photobucket.com

John Christopher Depp Kentuckyban született 1963. június 9-én, abszolút "civil" családban. Kezdetben rockzenésznek készült, ezt az elhatározását annyira komolyan vette, hogy 16 éves korában búcsút intett az iskolának, és Los Angelesbe indult szerencsét próbálni. A zenei áttörés csak nem akart összejönni, így alkalmi munkákból tengődött, itt ismerkedett meg az akkor még szintén nem túl ismert Coppola-sarjjal, Nicolas Cage-dzsel, aki beajánlotta egy horrorfilmbe statisztának. Ez volt a mára kultuszfilmmé avanzsálódott Rémálom az Elm utcában című mozi, az igazi áttörést és hírnevet azonban a három évvel későbbi - 1987-es - 21 Jump Street című szappanopera hozta meg neki. A karaktere igazi tinibálvánnyá formálta Deppet, aki azóta is folyamatosan azt nyilatkozza, hogy élete legkényelmetlenebb szerepét játszotta akkor.

1990-ben végleg szakított a nyápic szerepkörrel, és ezt bizonyítandó a Cry baby című szatirikus álmusical-paródiában előző karakterét gúnyolja ki igen tehetségesen. Ugyanebben az évben találkozott Tim Burtonnel is, akivel azóta nemcsak munkakapcsolata virágzik, de állítólag nagyon jó barátok is. Első közös munkájuk az Ollókezű Edward volt, egy igazán különleges atmoszférával bíró mozi, ahol Burton egyedi látásmódja remek harmóniára talált Depp kifejezőtehetségével. Ez volt az a pont, melytől kezdve Deppet a szakma is kezdte elismerni, egyre jobb ajánlatokat kapott, és már meg is válogathatta, hogy melyeket fogadja el.

www.signedbystar.com, www.moviestore.com

1991-ban Kusturicával forgatta a szélsőségesen tragikomikus Arizonai álmodozókat, ez bár szűk körben, de szintén kultuszfilmmé vált. Majd jött a Benny és Joon, ahol Depp egy mentális problémákkal küzdő fiatalt alakított - állítólag karakterét Charlie Chaplinről és Buster Keatonről mintázta -, és a szintén nagy sikerű, 1993-as Gilbert Grape, melyben egy nehéz sorsú kisvárosi fiút formált meg. Ebben a filmben értelmi fogyatékos öccsét az akkor 19 éves Leonardo DiCaprio játszotta, akit nem egy díjra – Oscarra is – jelöltek remek alakításáért.

Egy évvel később Tim Burtonnel újra összefogtak, és megalkották Ed Woodot, a világ legtehetségtelenebb rendezőjét, majd jött a másik direktorlegenda, Jim Jarmusch, akinek felkérésére William "Bill" Blake karakterét formálta meg a zseniális Halott ember című moziban.

Olyan szerencsésen keverte az élet a lapokat, hogy példaképével, Marlon Brandóval nemcsak együtt játszhatott - Don Juan de Marco -, hanem rendezhette is, A halál ára című film ugyanis Depp rendezése. A Fedőneve: Donnie Brasco című moziban egy másik legenda, Al Pacino konkurenseként mutatkozhatott be, és nem is vallott szégyent a bizonytalan FBI-ügynök szerepében.

http://photobucket.com

Ezek után következett az egyik leghíresebb szerepe, Raoul Duke, azaz Hunter S. Thompson reinkarnációja a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmben Benicio del Toro oldalán. Az ezredforduló környékén már bőven záporoztak a mozis ajánlatok, és Depp átlagosan 2-3 filmben is feltűnt évente.

Ekkorra már magánélete is rendeződni látszott, hiszen előtte viharos és nem túl hosszú kapcsolatairól cikkezett a sajtó. A 2000-es évek elején kijelentette, hogy a továbbiakban olyan filmekben kíván szerepelni, amelyek gyermekei tetszését is elnyerhetik, így lett ő bolondos Jack Sparrow kapitány A Karib-tenger kalózai sorozatban, de az Én, Pán Péter és a Charlie és a csokigyár is erősen ifjúságbarát alkotások.

Azért a korábbi cinikus és vérfagyasztó karakterekhez sem maradt hűtlen, hiszen mégiscsak ezek állnak a legjobban neki, Robert Rodriguez Volt egyszer egy Mexikójában korrupt ügynököt alakít, igen hatásos antrékkal megspékelve, míg a hátborzongató Stephen King regény filmes átiratában, A titkos ablakban egy kócos és dezorientált írót.

http://dailymail.co.uk, www.celebritywonder.com, http://timeinc.net

Utolsó nálunk is vetített munkája szintén egy Tim Burton-i rémmese, a Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya, melyben Helena Bonham-Carter partnereként énekelve parádézhatott a fröcsögő művérben. Az idei Cannes-i Filmfesztivál résztvevői már a Terry Gilliam rendezte The Imaginarium of Doctor Parnassus munkát is abszolválhatták, melynek szomorú apropóját adja, hogy ez Heath Ledger legutolsó, félbehagyott mozija, ebben is találkozhatunk Depp zsenialitásával, illetve csak reméljük, hogy mihamarabb találkozhatunk vele a hazai mozikban is. Valamint jövőre várható a Félelem és reszketés Las Vegasban kvázi folytatása, Hunter S. Thompson másik eszement kalandkötege, a Rumnapló - The Rum Diary -, melyben ki más is játszhatná Paul Kempet, mint Johnny Depp.

Igazából nem is az ünnepeltnek kívánunk még jó sok ilyen színvonalú munkát, hanem magunknak. A Johnny Depp-i karizmára vonatkozólag meg csak annyit említenénk, hogy nemigen – értsd egyáltalán nem – sikerült olyan embert találnunk, aki legalább egy kicsit ne kedvelné őt. Johnny Depp tehát Hollywood legkonvencionálisabb tehetsége, akiben még ezt is szeretjük! Isten éltesse!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés