free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sorozatok csajoknak

Borsa         Címkék: film, nők, sorozat, szabadidő, tévé 7 hozzászólás

Átnyálazzuk az utóbbi évtizedek legforradalmibb női sorozatait, és megnézzük, miben is állt a bombasztikus siker. Mert a sorozatfüggők száma egyre csak nő.

Ezek a csajszis műsorok rendkívül profi hatástanulmányok és elemzések nyomán készülnek, amelyek szempontjaiból érdemes néhányat megvizsgálni. Először is: miért néz egy nő tévésorozatokat? Nyilván azért, amiért egy pasi: szórakozásból – vághatnánk rá kapásból, pedig nem! Most persze nem arra gondolunk, hogy a nők nem kedvelik igazán a szaladgálós, lövöldözős, agyvelőkifröccsenős akció-thriller-horror izéket, hanem arra, hogy – mint minden érzelmi megnyilvánulást – a nők egy tévéműsort is máshogyan élnek meg. Sokkal jobban bele tudják képzelni magukat egy szereplő bőrébe, jobban tudnak azonosulni a gondolatvilágával, mint a pasik, akik az életben amúgy is mindig a Férfit játsszák, nem kell hozzá még hülye sorozatokat is nézniük.

A másik lényeges szempont, hogy milyen korosztály válik nőisorozat-függővé. Az amerikai sorozatgyártók tanulmányaiból kiderült, hogy tizenéves, sőt huszonéves lányok sokkal kevésbé indulnak be a tévésorozatokra, mint harminc vagy negyven fölötti társaik. A nagymamák persze már mindent megnéznek, ami jön, de ezt a korosztályt most nem vizsgálnánk. A jelenség oka az, hogy harminc körül kezdenek a nők olyan dolgokat megtapasztalni, amelyek bizony már igazán komoly erőpróba elé állítják őket. Ilyen például a családozás, a gyerekezés, az anyós-após probléma, a munkahelyi lavírozás vagy a szomszédok kezelése. Valamilyen "megmagyarázhatatlan okból" kifolyólag ezek a sorozatok pont ezeket a kérdéseket boncolgatják, ráadásul rápakolnak még némi szexet, megcsalósdit, és persze jól megkeverik a kártyákat. A történetek innentől kezdve a forgatókönyvírók kezében vannak, akik zseniálisan élnek a rájuk bízott lehetőséggel! Górcső alá vesszük az elmúlt évek legjobb csajszis tévésorozatait.

Jóbarátok jókor, jó helyen

1994-től 2004-ig volt műsoron Amerikában a Jóbarátok című sorozat. A szériák szériája, a szitkomok szitkomja, minden nő kedvence azóta már jó néhány magyar csatornán többször is látható volt, sőt már DVD-n is kiadták az összes részt díszdobozban, hátha vannak olyanok, akik csak huszonnégyszer látták az egyes epizódokat. Azt azért el kell ismerni, hogy a Jóbarátok a kilencvenes évek második felében igazi nukleáris töltetként csapódott az éppen unatkozó időszakát élő televíziózásba.

www.etv.lk

A karakterek és a poénok ma már persze nem működnek, de akkor elképesztően megmozgatták a női lelkeket és rekeszizmokat. Ráadásul erre a sorozatra a pasik is hamar felfigyeltek, így egy idő után már maguktól ültek le a tévé elé, hogy jókat röhögjenek Rachel, Monica, Phoebe, Chandler, Ross és Joey napi hülyeségein. Azóta sem sikerült még hasonló szitkomot sem összedobniuk az amerikai tévéseknek, pedig próbálkozás volt bőven. Érdekes az is, hogy a sorozat szereplői közül senki sem volt képes igazi filmes karriert kiépíteni. Jennifer Aniston állt hozzá a legközelebb, de ma már róla is inkább a Brad Pitt-tel kapcsolatos vergődéseire emlékezik a nagyérdemű. Ezek a színészek jókor voltak jó helyen egy kitűnő kreatív csapattal egy nagyszerű sorozatban.

Szinglicsapda

1998-ban kezdték vetíteni az Egyesült Államokban a Szex és New York című sorozatot, ami már kifejezetten a harminc feletti nőket bombázta. Ráadásul nem csak szolid robbanófejekkel, mert az HBO mindjárt a nehéztüzérséget vetette be. Korábban sosem készült olyan széria, amelyik ilyen nyíltan hirdette volna azt, hogy egy nőnek harminc felett sem a férj-gyerek-család szentháromság elérése az elsődleges életcélja. Arról nem is beszélve, hogy ott az üzenet, hogy ezt a korosztályt is ugyanolyan szexuális túlfűtöttség jellemezheti, mint a tizennyolc éves érdeklődő csajszikat.

http://enterthecircle.files.wordpress.com

Ennek a sorozatnak is volt köszönhető, hogy a harmincas szinglik önálló társadalmi csoportként jelenhettek meg a médiában, a filmekben és a hétköznapokban egyaránt. Fontos megemlíteni, hogy a Sex and The City tipikusan olyan sorozat, amely elé nem egyszerű a pasikat leültetni, mert a négy New York-i szingli kalandjai kifejezetten a női nézőket célozzák – női problémákkal és női poénokkal. Talán ez is az oka annak, hogy a sorozat népszerűsége máig töretlen – még a mozikban is.

Anya-lánya sztori

A Gilmore lányok történetét 2000-ben kezdték sugározni a tengerentúlon, és 2007-ben ment le az utolsó rész. A Szívek szállodája fősodra (a cím igazi fordítói "bravúr") pontosan az ellentéte a Szex és New York szinglisztorijainak. A sorozat ugyanis azt boncolgatja, hogy milyen élet vár arra a harmincas nőre, aki nemhogy teherbe esik tizenhat évesen, de meg is szüli a gyerekét, és az úgy nevezett nagybetűs élet problémái sokkal hamarabb zuhannak rá, mint kortársaira úgy általában. A harmincas anya és tizenéves lánya közti kapcsolatot kiváló mellékszereplőkkel és nagyszerű poénokkal tették szórakoztatóvá az alkotók, így a sorozat pillanatok alatt mágnesként vonzotta a magyar nézőket (leginkább persze a nőket) is.

http://flourishministry.com

Nem csoda, mert Lorelai Gilmore karaktere azt próbálta igazolni, hogy egy gyerek mellett is ugyanolyan jó fej, érdeklődő, csinos csaj maradhat bárki, és nem feltétlen kell a kisvárosi környezet családról kialakított konzervatív felfogásának megfelelnie. Szomorú igazság, hogy a Szívek szállodája az első három évad briliáns részei után sajnos elfáradt és önismétlővé vált, és pont azokba a poénokba fulladt bele, amik miatt eleinte annyira szerettük. Egy idő után mindenkinek feltűnt, hogy állandóan kiegyensúlyozott és folyton briliáns sziporkákat szóró nők nem léteznek. A sorozat készítői csúnyán figyelmen kívül hagyták azt, hogy néha mindenki kicsit fáradt vagy rosszkedvű, és még a legfrappánsabb emberek sem kizárólag poénokban kommunikálnak egymással. Kicsit sokáig tartott ez a széria, a kevesebb több lett volna.

Lila akác

A Lila akác köz született feleségeinek története 2004-ben kezdődött az amerikai ABC csatornán. Ma már a hatodik évadot adják a tengerentúlon, a sorozat pedig népszerűbb, mint valaha. A Született feleségek volt az első olyan, nőknek szóló tévésorozat, amelyik a negyvenes korosztály problémáival is foglalkozott. Ezzel beszippantotta a tévénézőknek azt a rétegét is, amelyik korábban teljesen kimaradt a sorozatfüggők csoportjából: konkrétan a férjes, családos, gyerekes nőkről van szó.

http://kristinetoribio.files.wordpress.com

A feleségekről hamar kiderül, hogy korántsem akkora áldozatok ők, mint ahogy azt jó néhányan állítják magukról: ha kell, benne vannak minden simliben, sőt a céljuk érdekében még bűncselekmények elkövetését is megengedhetőnek tartják. Az alkotók kreativitását dicséri, hogy a poénos részek nagyszerűen váltakoznak a drámával, és a szereplők karakterei valóban lefedik a jellemző feleségmotívumokat. A széria egyetlen hiányossága, hogy nemigen kínál semmi rágcsálnivalót a pasiknak, akik gyakorlatilag nézhetetlennek minősítik a sorozatot, így a közös tévézés mindenképpen ugrik.

Éppen Alaszka

Az emberek feltétlen boldogsága, egy párkapcsolat-szakértő és Alaszka korántsem jéghideg pasijai – ennyire volt szükség ahhoz, hogy 2006-ban megszülethessen az erősen a Szex és New Yorkra hajazó A férfi fán terem című sorozat. Bár a széria sajnos egyelőre csak két évadot ért meg, mert az ABC jelenleg szünetelteti a sztorit. Teszi mindezt annak ellenére, hogy a történet komoly rajongótáborral rendelkezik – természetesen a csajok körében.

www.fanpop.com

Ez főleg annak köszönhető, hogy rengetegen azonosultak azzal a problémával, hogy egy harminc körüli, nem egyszerű magánélettel rendelkező nő simán megoldja mások problémáit, rengeteg jó tanáccsal látja el a környezetében élőket, csak éppen saját magával nem tud mit kezdeni. Magánélete romokban hever, párkapcsolatai hektikusak, környezete mégis azt gondolja róla, hogy vele minden rendben, sőt, sokan még példaképnek is tekintik. Azért lássuk be, egy ilyen karakterrel a magyar nők is könnyen tudnak azonosulni! Ráadásul a főszereplő Anne Heche igazán szórakoztatóan formálja meg a párkapcsolat-szakértő figuráját. A teljesen idióta forgatókönyv a lehetetlen jeges helyszínen zajló cselekménnyel meg a hülye mellékszereplőkkel még akár a pasikat is leültetheti a képernyő elé.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés