free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha nem mer ismerkedni a gyerek

pszichologus@borsa.hu         Címkék: gyerek, probléma, pszichológus, szakértő, tanácsadás 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Tisztelt Pszichológusnő!
 
A kislányom nyáron lesz hét éves, és az vele a "gondom", hogy idegen gyerekekkel nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem találja meg a közös hangot. Bátortalan, nem mer ismerkedni. Ezzel szemben a kis ovistársaival a szupernél is szuperebbül elvan. Nagyon jól kijönnek egymással. Soha nem bánt senkit, azonban ő sokszor van kitéve a gyerekek "kegyetlenkedéseinek". Kicsit nagyobb a pocakja, és emiatt már érte atrocitás.
A mai eset: a legjobb barátnőjénél van az oviszünet miatt. Otthon jól elvoltak, a hangja boldog volt a telefonban. Később lementek a játszótérre, és nagyon elkezdett fájni a hasa. Bár igaz, mostanában elég sokat köhög, lehet hogy emiatt fáj? Vagy esetleg idegi alapon van a fájdalom? Mit tehetnék, hogy bátrabb, kezdeményezőbb legyen? Felnőtt társaságban viszont könnyen oldódik, jól el tud beszélgetni az idősebbekkel. Testvére nincs, de nem hiszem, hogy ez a baj. Egyik tanárnő ismerősünk szerint nagyon okos kislány.
 
Kérem, segítsen. Köszönettel: Gábor


Kedves Gábor,

nézzük először a "nehezen oldódást"! Csecsemőkkel végzett temperamentumkutatások megerősítették, hogy az "alaptermészetünk" már a születésünk pillanatában adott, és az életünk folyamán szinte alig változik. Vannak emberek, akik már egészen kicsi gyerekekként gátlástalanok, izgő-mozgóak, könnyen barátkozók, újdonság- és társaságkeresők, míg mások inkább szorongásra hajlamosak, visszahúzódóbbak. Önmagában egyik temperamentummal sincs probléma: a lényeg, hogy az életében mindenki megtalálja azokat a tevékenységeket és embereket, amelyek vagy akik örömet okoznak a számára. Az Ön kislánya feltételezhetően a "lassan felmelegedők" csoportjába tartozik. Az ilyen gyerekek/felnőttek alapvetően barátságosak, jó társas készségekkel rendelkeznek, viszont a bemutatkozáskor még óvatosak, gátlásosak. Eleinte inkább megfigyelnek másokat, és akkor nyílnak meg, ha szinte biztosak abban, hogy nem éri őket majd elutasítás (emiatt lehet az, hogy az óvodában, ismerős környezetben, vagy a biztonságot jelentő felnőttek között a kislánya "szárnyal").

A "pocak-ügy" alapján is úgy tűnik, hogy a kislány igen érzékeny a visszautasítás jelzéseire. Mintha azt gondolná, hogy egyáltalán nem szabad hibázni, és hogy mindig, minden helyzetben a legjobban helyt kell állnia. Mivel igen okos gyerek, az iskoláskorba lépve a perfekcionista, vagyis a lépten-nyomon tökéletességre törekvő hozzáállás okozhat majd nehézségeket (például úgy, hogy a gyerek túlságosan is biztosra akar menni, elveszíti a kezdeményezőkészségét és a spontaneitását. A tanulásban kizárólag a saját, teljesítmény miatti megmérettetését látja majd, és nem azt, hogyan válhat az iskola örömforrássá akár).

Mindezek alapján úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy nem valószínű, hogy az Ön kislánya lesz a leghangosabb, azonnal mások felé nyitó vezéregyéniség a gyerektársaságokban – ami egyáltalán nem cél, gondolom –, a megítéléstől vagy a kritikától való félelme feloldható. Érdemes minél többször elmenni vele vagy elvinni gyerekek közé – szakkörök, klubok, játszóházak –, és beszélgetni vele arról, hogy mennyire természetes az, hogy valaki nem ugyanolyan, mint a többiek. Sőt, másnak lenni érdekes és különleges dolog. Megtanítani arra, hogy hogyan lehet a gyengeségekből erényt kovácsolni, például hogy milyen frappáns dolgokkal lehet visszavágni, ha az embert csúfolják. Érdemes például a pocakról is elbeszélgetni vele – zavarja-e őt, és ha igen, miért? Hogyan tanulhatja meg szépnek látni és elfogadni önmagát azáltal, hogy a szülei is büszkék rá, és szépnek látják (hiszen talán nem véletlen, hogy éppen a hasa fájdul meg, ha ez az a testrész, ami miatt megkülönböztetettnek érzi magát a többiektől).

A lelki okoktól függetlenül azt mondanám, hogy a köhögés és a hasfájás miatt érdemes felkeresni a gyerekorvost, illetve hogy ha a visszahúzódás és a gyerektársaságokban megmutatkozó idegenségérzés fokozódna (például az iskolakezdéskor), akkor mielőbb elvinni a helyi Nevelési Tanácsadóba, ahol díjmentesen és többnyire igen eredményesen tudják játékokkal, beszélgetéssel oldani a gyermekek problémáit a pszichológusok és családterapeuták. A kislány nyitottabbá, oldottabbá és elégedettebbé válásához nagyon sok sikert kívánok!

Üdvözlettel: Fiáth Tita  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés